De leukste duurzame mode blog van Nederland

Een goed verhaal

Een kijkje in de wereld achter jouw duurzame kleding

Savara Intimates lingerie

Is comfortabel ondergoed altijd saai? Zeker niet! Lingerie die écht lekker zit is dichterbij dan je denkt. Het Nederlandse merk Savara Intimates maakt de mooiste lingerie die ook nog eens heel eco en comfortabel is. Ontdek de duurzame lingerie collectie met BH's, slips en zwemkleding. Zonder beugels, met optionele padding en flexibele maatvoering voor de perfecte pasvorm. Eindelijk een BH die écht goed past.

Lees meer »

Stephastique - Funky & custom made kleding

Stephanie van Stephastique gelooft dat er iets unieks en moois aan elk persoon is. In 2019 is ze haar kledinglabel begonnen, een merk dat unieke en funky kleding maakt voor mannen en vrouwen. Haar werk kun je het beste omschrijven als kleurrijk en alternatief. Alle kleding is met de hand gemaakt. Stephanie maakt de items zelf in haar studio. Veel kleding is made-to-order, dus pas als een item besteld is gaat Stephanie aan de slag. Zo worden onnodige overschotten voorkomen. Je vindt Stephastique regelmatig op de catwalk en zelfs op tv!

Lees meer »

De duurzame regenkleding van Dripp Rainwear

In ons wisselvallige kikkerlandje regent het nog al eens. En als je dan graag je kleding droog houdt tijdens de zoveelste hoosbui dan is de hippe en kleurige regenkleding van Dripp Rainwear echt een uitkomt. De duurzame regenbroeken en duurzame regenponcho's hebben de leukste printjes en zijn licht in gewicht. Bovendien mogen wij je een mooie kortingscode geven!

Lees meer »

Besparen met wassen doe je zo

Heerlijk toch, je pas gewassen kleding weer fris en heerlijk geurend na een wasbeurt. En het leuke is dat wassen helemaal niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn. Het is een handigheid die je even door moet hebben - een kind kan de was doen - zoals ze zeggen. De beste was tips zijn best verrassend, want je wasmachine, je kleding én je portemonnee zijn het roerend met elkaar eens: wassen kan beter en goedkoper! 

Lees meer »

Hoe duurzaam is tweedehands kleding?

Voor alles wat je tweedehands koopt of verkoopt, hoeft er niet iets nieuws te worden gemaakt. Dat heeft een gunstig effect op het milieu én op je portemonnee. Het gebruik van tweedehands kleding is duurzaam omdat je minder weggooit, want als kleding wordt weggegooid bij het restafval wordt het verbrand. Je gebruikt iets dus langer. Maar kun je echt zonder schuldgevoel tweedehands kleding kopen?

Lees meer »

De 10 voordelen van eco vriendelijke kleding

Eco vriendelijke kleding is kleding die wordt gemaakt met behoud en aandacht voor de planeet, mens en dier. Diervriendelijkheid, eerlijke mensenrechten, het gebruik van materialen die minder impact hebben op de aarde, en goede werkomstandigheden zijn daarbij belangrijke. Eco kleding heeft vele voordelen, vooral voor jou, zeker als je een natuurliefhebber bent.

Lees meer »

Top 5 hennep kleding merken

Kleding gemaakt van hennep is comfortabel, antibacterieel en gaat lang mee, dus het is een topkeuze voor duurzaam ingestelde kledingmerken. Hennepkleding bestaat al heel lang, sporen van hennepteelt gaan terug tot 10.000 jaar geleden. Hoewel hennep tegenwoordig niet zo veel wordt gebruikt als katoen, maakt dit oude materiaal een comeback in nieuwe collecties van modemerken. Er zijn verschillende merken die van hennep modieuze outfits maken zonder in te leveren op milieuvriendelijkheid.

Lees meer »

25 tips om duurzaam te leven

Ik ben niet altijd bezig geweest met ‘duurzaam leven’. Het is pas sinds een jaar of 10 dat ik me ben gaan interesseren in biologische en natuurlijke kleding en cosmetica. Want, waarom toch al die nare stoffen? dat kan niet goed voor je zijn. In 2018 ging ik zelf kleding ontwerpen en maken. new Angels is een duurzaam kledingmerk met biologische en vegan kleding die je op Etsy kunt kopen of via de webshop. 

Lees meer »

Kortingscodes Duurzame Kleding

Korting. Hier houden we allemaal van, want waarom zou je te veel willen betalen? Er is vaak altijd wel ergens een kortingscode te vinden. Soms is het goed zoeken, maar meestal krijg je ze vanzelf. Bijvoorbeeld via de nieuwsbrief van je favoriete merk of webshop. Wil je ook online geld besparen door middel van kortingscodes? lees dan snel verder.

Lees meer »

Vinokilo vintage kleding event komt naar Alkmaar

Hello vintage lovers! Goed nieuws! De leuke vintage pop-up store Vinokilo komt dit weekend (11 en 12 maart) naar Alkmaar. Wil jij ook betaalbare vintage shoppen? Pak dan nu jouw kans en bezoek de mooie stad Alkmaar voor dit evenement. Je kunt het zelfs combineren met een bezoekje aan een van de andere leuke vintage en winkels, en een heerlijke lunch in het gezellige centrum van de stad.

Lees meer »

Is duurzame kleding duurder?

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, meestal is duurzame kleding inderdaad duurder. Net als dat je meer betaald voor kwaliteit. Het is ook maar net waarmee je het vergelijkt natuurlijk, want de term 'goedkoop is duurkoop' is je vast ook wel bekend. Dus wat is goedkoop? En wat is duur? De waarheid ligt, zoals gewoonlijk, ergens in het midden. Is duurzame mode echt altijd duur? Nee. Gelukkig niet! Ontdek hier waarom dit vooroordeel niet helemaal klopt.

Lees meer »

Is fast fashion altijd slecht?

De benaming fast fashion is gebaseerd op de snel opvolgende kleding collecties van goedkope kleding, kleding die zo goedkoop en zo snel mogelijk in de winkels ligt. Heel 'fast' dus. Met alle gevolgen van dien. Echter begon het ooit positief, fast fahion was juist voordelig en gunstig. Watskeburt??

Lees meer »

Wat is het verschil tussen biologisch, GOTS en OEKO-TEX?

Er zijn heel wat keurmerken voor duurzaam textiel in omloop. De twee meest bekende keurmerken zijn GOTS en OEKO-TEX. Ze lijken op elkaar, maar verschillen wel degelijk. Niet al het biologisch katoen is op hetzelfde getest, en een kledingstuk kan ook meerdere keurmerken hebben. Op duurzaam katoen verwacht je één van deze keurmerken, maar kan het ook op polyester kleding zitten? Jazker! En om het nog ingewikkelder te maken: er zijn nog een aantal keurmerken voor duurzaam textiel. Snap jij het nog? Waar moet je op letten, welk keurmerk is beter en belangrijker? 

Lees meer »

Betaalbare duurzame kleding

Kan dat wel? Betaalbare duurzame kleding? En zo ja, wie betaald dan de prijs? Als je erin duikt en eens gaat kijken achter de schermen in de kledingindustrie dan kom je van alles tegen. Duurzaam is niet automatisch 'duur', en er zijn ook kledingmerken die hele hoge prijzen vragen voor kleding die totaal niet milieuvriendelijk en ethisch is. Dan is het én duur, én slecht voor de aarde. Hoe kom je hier nu achter als consument, en is de combinatie 'duurzaam' en 'betaalbaar' überhaupt wel haalbaar?

Lees meer »

BY ADD.U - kleding met een warm hart voor mens en natuur

Op zoek naar duurzame basics die levenslang meegaan? Dan zit je goed bij ADD.U! De tijdloze eco kleding is eerlijk gemaakt, van hoge kwaliteit en voor mannen & vrouwen. ADD.U staat voor Attractive Dutch Design for U, en is het merk van Hedwig Pijpker. Het puntje tussen ADD en U is een fotolens, omdat Hedwig zoveel mogelijk de foto's zelf maak. Het is haar personal brand, waarbij ze de designs zelf ontwerpt en zelf fotografeert.

Lees meer »

Green Up & duurzaam shoppen in Utrecht

Ga jij wel eens naar Utrecht? Ik kwam er vorige week voor het eerst, en het viel me gelijk op dat er zoveel leuke duurzame kledingwinkels er zijn. Ik besloot ter plekke om een paar winkels te bezoeken, op de foto te zetten, en daar een blog over te schrijven. Als eerste wilde ik natuurlijk naar Green UP, het grootste duurzame warenhuis van Nederland.

Lees meer »

Urban Medley - handgemaakte sjaals & kimono's

Maak kennis met Urban Medley! Urban Medley, gevestigd in Nederland en fair made in India, is een prachtig duurzaam merk dat een eigen blog op onze website verdient. Urban Medley zet zich in om traditionele ambachten in stand te houden. Een ethische collectie in modern design, levendige kleuren en natuurlijke materialen volgens oude ambachten. Handgemaakte all-season sjaals, kimono's en omslagdoeken gemaakt met respect voor mens en planeet.

Lees meer »

De impact van katoen

Katoen is dan wel een plantaardig product, het is ook één van de meest waterverbruikende gewassen ter wereld, en heeft een enorme impact op de aarde. Voor de productie van 1 jeansbroek is 7.000 tot 15.000 liter water nodig. Dit is het equivalent van 40 jaar drinkwater voor 1 persoon. Katoen is een dorstig gewas. Daardoor is er voor de mensen beperkte beschikbaarheid van goed drinkwater. Ook ontstaat er verdroging, verzilting en erosie op in de omgeving waar katoen wordt verbouwd. Daar komt bij dat twintig procent van het wereldwijde gebruik van pesticiden komt voor rekening van de katoenteelt. Al met al een behoorlijke aanslag op onze planeet, en ook onze gezondheid. Wat kunnen we doen om de impact te verlagen voor mens, dier en milieu?

Lees meer »

Hoe herken je fast fashion?

De problematiek in de modeindustrie, en dan met name van de zogenoemde 'fast fashion', worden de laatste jaren steeds duidelijker. Kleding wordt in een steeds sneller tempo en in de meest onmenselijke omstandigheden gemaakt. Het klinkt misschien ver-van-je-bed, maar ook vandaag de dag vindt er nog kinderarbeid en uitbuiting plaats in modeland. De gebruikte chemicaliën tijdens de productie en de overschotten en afvalbergen moeten ook niet worden onderschat. Fast fashion heeft een enorme impact op onze medemens, de natuur en onze planeet. 

Lees meer »

6 tips om duurzaam te shoppen

Duurzaam winkelen is best leuk als je eenmaal door hebt waar je op kunt letten. Kleding die lang meegaat, mooi blijft na tig keer wassen, en ook nog eens goed in elkaar zit (eerlijke productie, fair kledingmerk). Het is gewoon heel fijn als je aankopen echt goed zijn en jij er echt blij van wordt. 

Lees meer »

De 10 leukste Nederlandse duurzame modemerken

Dit zijn de leukste eerlijke kledingmerken van Nederland! Echte Hollandse modemerken met een warm hart voor de natuur en de mens. Ecologische kleding die lokaal en verantwoord is gemaakt. Milieuvriendelijke kleding is hot, maar waar koop je al dat moois?

Lees meer »

Milieubewuste kleding

We worden ons steeds meer bewust van de impact die ons koopgedrag heeft op het milieu, zo ook met onze kledingkeuzes. Het kopen van de vele goedkope 'wegwerp' kleding is behoorlijk vervuilend en bovendien verspilling van de grondstoffen.  Ook al is het nog zo goedkoop en ben heb je een heerlijke 'high' van je impulsaankoop ;) Een kledingstuk maar één keer dragen is gewoon niet zo duurzaam natuurlijk. Dat kan beter! En het is nog leuk ook. Lees mee met onze milieubewuste mode tips. 

Lees meer »

Wat wordt er bedoeld met Fairtrade?

Fairtrade betekent eerlijke handel of eerlijke ruil. Fairtrade kleding, maar voornamelijk Fairtrade voedsel, is eerlijk en verantwoord geproduceerd. Het is een term die gebruikt wordt voor ontwikkelingslanden, waar de makers van Fairtrade kleding een eerlijke prijs voor hun werk krijgen. Wanneer de  katoen boeren en telers een eerlijke prijs krijgen profiteert de hele samenleving ervan. Ze kunnen  zich verder ontwikkelen en hoeven minder in armoede te leven. 

Lees meer »

It's One Of A Kind - It's OOAK

Toen ik jaren geleden startte met Duurzame Kleding op Instagram, en Nederlandse modemerken en accessoires begon te volgen, kwam ik It's OOAK tegen. Zoveel leuke scrunchies en haarbanden, en wát een prachtige kleurige foto's. Het bleek allemaal te zijn gemaakt van... oude stropdassen! Upcycling op zijn best, en dan ook nog allemaal vrolijke kleurtjes. Daar wordt toch iedereen vrolijk van? Allemaal ontworpen en gemaakt door Willemijn. Ik vertel je graag meer over dit fleurige en super leuke duurzame accessoire merk It's OOAK - It's one of a kind.

Lees meer »

Kleding gemaakt van soja

Het is zacht, stof gemaakt van soja. Ik heb het gevoeld en het is echt super zacht. Voor mijn kledingmerk New Angels had ik diverse stofstalen opgevraagd , en de lapjes soja stof van sprongen er echt uit qua zachtheid. De prijs helaas ook... Omdat dit nog niet zo grootschalig wordt geproduceerd, is de prijs (nog) vrij hoog als je een kleine hoeveelheid soja stof wilt kopen, en in Nederland is het helemaal niet te koop. Toch hoop ik ooit een jurkje of shirt te kunnen maken van soja stof. Straks kun je het vast ook in Europa kopen, wat al weer enorm scheelt in de prijs.

Lees meer »

Vress Clothing - Customized shirts & hoodies

Een leuk, nieuw Nederlands modemerk met duurzame customized kleding. Vress Clothing geeft je de mogelijkheid om zelf je items samen  te stellen met een print, wat het heel persoonlijk en uniek maakt. De comfortabele unisex t-shirts en sweaters zijn gemaakt van biologisch katoen, en de website van dit nieuwe kledingmerk is in oktober 2022 online gegaan. Ontvang nu € 5,- korting met kortingscode: DUURZAAM5

Lees meer »

Hennep ondergoed van Hamppy

Goed ondergoed geeft je een ontspannen gevoel gedurende de dag, je wilt natuurlijk niet gestoord worden door een schurende of knellende onderbroek. We hebben allemaal drukke dagen en je comfortabel, fris en vrij voelen is een belangrijke basis. Daarom is het vanzelfsprekend dat we voorkeur hebben voor wat we onder onze kleding dragen, en pak je elke keer alleen je favoriete onderbroeken uit de kast - dat zit het lekkerst.

Lees meer »

Wat kan ik doen met mijn oude kleding?

De herfst is een mooie gelegenheid om je kledingkast weer eens wat grondiger te bekijken. Met het wisselen van de seizoenen veranderd ook je outfit. De zomerkleding kan weer aan de kant, en de warme herfst en winter kleding kan weer naar voren gehaald. Dit is het moment om te kijken wat je nog graag wilt dragen.

Lees meer »

De duurzame stof Tencel

Misschien heb je ook wel een kledingstuk gemaakt van Tencel in je kledingkast hangen. Tencel wordt wel de meeste duurzame stof genoemd. Maar waarom is Tencel dan zo duurzaam, en is het ook wel een fijne stof om te dragen?

Lees meer »

Wat is duurzame kleding?

Duurzame kleding is de afgelopen jaren enorm in opkomst. Ieder modemerk en atelier wil eraan meedoen en biedt een duurzame of 'groene' collectie aan en wil bijdragen aan een meer duurzame mode industrie. Goed voor de planeet én beter voor jou. Maar wat is 'duurzaamheid' dan? Volgens de Dikke Van Dale is duurzaam 'lang durend'. Simpel gezegd kun je dus stellen dat iets houdbaar moet zijn op de lange termijn. Als iets niet houdbaar is, is het niet duurzaam.

Lees meer »

De voordelen van biologisch katoen

Dat biologisch katoen beter is dan het 'gewone' katoen zal je waarschijnlijk niets verbazen. Maar er zijn meer voordelen, waardoor je voortaan liever een biologisch katoenen jurkje draagt. Waar kun je op letten als je biologisch katoenen kleding gaat kopen?

Lees meer »

Amsterdam opent in 2023 een 100% circulaire textielfabriek

In Amsterdam opent volgend jaar de eerste 100% circulaire grondstoffenfabriek voor de modeindustrie. De fabriek gaat oude kledingstukken verwerken tot garens voor nieuwe kleding, van afgedankte vodden tot kwalitatief betere nieuwe garen en kleding. Hoe kan het dat Nederland voorop loopt met duurzaam circulair textiel? 

Lees meer »

De natuurlijke kleding van New Angels

Naast het bloggen over het wel en wee in de duurzame kledingwereld, wil ik jullie ook graag kennis laten maken met de leukste duurzame kledingmerken (bij voorkeur Nederlandse). Zij zetten zich met hart en ziel in voor een betere wereld, die verdienen dat beetje extra steun door een vermelding en promotie op deze blog website.

Lees meer »

Dit zijn de modetrends voor herfst en winter 2022/2023

Het herfstseizoen staat bijna voor de deur. Wat zijn de grootste modetrends voor deze hefst en winter? Fashion Week herfst winter 2022 2023 is al even geleden, dus hier een overzicht van wat we dit najaar kunnen dragen om er helemaal hip en happening bij te lopen. De trends zijn zowel funtioneel als bijzonder, in de mooiste kleuren.

Lees meer »

Nieuwe naam: Duurzame Kleding Blog

De naam van deze blog is vernieuwd! ‘Duurzaam Kledingblogje’ is veranderd naar ‘Duurzame Kledingblog’. Dus geen blogJE meer. Maar don't worry, het zijn nog steeds de bekende en vertrouwde blogs: niet al te lang (op een enkele blog na) en makkelijk leesbaar. Alleen de naam is iets aangepast.

Lees meer »

Zo maak je een capsule wardrobe

Je hebt het vast eens gehoord: de capsule wardrobe. Niet alleen ideaal voor als je in een Tiny House woont ;) Je herkent het vast wel: je staat voor je volle kledingkast en ondanks dat er van alles in hangt, heb je niks om aan te trekken.

Lees meer »

Nieuw duurzaam kledingmerk: Five Line Label

Nederland is een mooi, duurzaam modemerk rijker: Five Line Label. Duurzame unisex basics van hoge kwaliteit die lang meegaan. Fairtrade gemaakt in Portugal van 100% biologisch katoen. De founders van Five Line label, Roshan van Laar en Susan Vaessen, hebben gekozen voor de top kwaliteit organic cotton. De kleding is met elke stijl te combineren en de producten hebben een unisex fit zodat het gedeeld kan worden met een vriend of vriendin.

Lees meer »

Wat is vintage kleding?

Vintage kleding. Het klinkt al luxe, en dat is het in zeker zin ook, want het is namelijk een 'one of a kind' kledingstuk dat je nergens anders vindt. Je bent de enige die er in rondloopt, heel bijzonder dus.

Lees meer »

Waar is de stof modal van gemaakt?

Modal is een prachtige zachte stof en modal kleding valt soepel om je heen. Maar waar is deze natuurlijke stof eigenlijk van gemaakt, en waarom is het zo'n fijne duurzame stof? Eigenlijk zou iedereen een kledingstuk van modal willen hebben ;)

Lees meer »

De beste duurzame pyjama is gemaakt van ...

Een goede nachtrust is een belangrijk onderdeel voor een gelukkig leven. De juiste nachtkleding helpt je daarbij. De beste duurzame pyjama's en nachthemden zijn gemaakt van natuurlijke materialen, maar welke stof is nu de echt topper? 

Lees meer »

Waarom is lyocell de meest duurzame stof?

Lyocell is natuurlijk, hypoallergeen, ademt goed (beter dan katoen) en is biologisch afbreekbaar. Het is ook ideaal voor wie een gevoelige huid heeft. Het voelt ontzettend zacht aan, bijna als zijde, wat te danken is aan de gladde vezel waar het van is gemaakt. 

Lees meer »

Zo creëer je een betaalbare duurzame garderobe

Als ik het met vriendinnen heb over hoe belangrijk het is om eerlijk en duurzaam te winkelen krijg ik vaak te horen: "Maar eerlijke en duurzame kleding is zo duur!". Dit klopt niet helemaal, want afscheid nemen van fastfashion kan je zelfs geld besparen.

Lees meer »

Hier kun je (feest) kleding huren

Een duurzame galajurk? Dat is een gehuurde galajurk! Er zijn in Nederland meerdere kledingbibliotheken, waar je eenvoudig een jurk of ander kledingstuk voor een feestje of speciale gelegenheid kunt huren.

Lees meer »

Duurzame zwemkleding, bestaat dat wel?

Een nieuwe bikini voor de zomer, of een prachtig badpak voor je aankomende vakantie: je wilt je goed voelen, en mooi voelen natuurlijk. We willen graag de juiste 'groene' zwemkleding, maar waar vind je die? En wat is duurzame zwemkleding eigenlijk?

Lees meer »

Kleding gemaakt van gras! Bamboo all the way

In de zoektocht naar ecologische plaatsvervangers voor katoen blijkt de bamboeplant een schot in de roos. Bamboekleding is op dit moment terrein aan het winnen, zelfs onder grote kledingmerken en winkelketens die niet eens specifiek heel duurzaam bezig zijn.

Lees meer »

Eerste hulp bij het opruimen van je kledingkast

Het voorjaar is uitstekend geschikt voor het opruimen van je kledingkast, en daar kunnen best wat emoties bij loskomen, want tja, wat doe je met je lievelingsbroek van jaren geleden die je niet meer past? Een opgeruimde kast geeft je een opgeruimd gevoel in je hoofd. 

Lees meer »

De herkomst van onze kleding

Weinig mensen hebben een idee waar hun kleding precies van gemaakt is, hoe het gemaakt wordt en door wie het wordt gemaakt. Ik zocht het voor je uit en heb er een zo beknopt mogelijke blog over geschreven. 

Lees meer »

De voordelen van hennep kleding

Stof gemaakt van hennep is zeer milieuvriendelijk. Met name doordat de organische vezels 100% recyclebaar/composteerbaar zijn. Maar ook het productieproces van hennepvezels is zeer duurzaam, zeker vergeleken met andere textielsoorten.

Lees meer »

Een bikini gemaakt van oude visnetten

Hoe tof is dat, een nieuwe bikini gemaakt van afval uit de oceaan. Oude visnetten vervuilen de zee en verstoren het zeeleven, want schildpadden en vissen kunnen verstrikt raken in de achtergelaten oude netten. Opruimen en hergebruiken dus!

Lees meer »

Hoe diervriendelijk is wol?

Wol heeft veel voordelen, het is een natuurlijk product en de eigenschappen van wol zijn zowel gunstig (hoge isolatiewaarde, elastisch, antibacterieel en vuilafstotend) als ongunstig (irriterend/jeukend, lastig te wassen) Maar hoe diervriendelijk is wol eigenlijk?

Lees meer »

In 5 stappen een duurzame garderobe

Voor de aankoop van een nieuw kledingstuk heb ik steeds meer afwegingen. Waar is het van gemaakt? Hoelang heb ik hier plezier van? ga ik dit minimaal 30 x dragen? Hoe ziet het eruit na een paar keer wassen? Hebben hier kinderhandjes aan gewerkt?

Lees meer »

De top 3 van duurzame kleding keurmerken

Er zijn veel dingen waar je op kunt letten als je eerlijke en duurzame kleding koopt. Denk aan milieuvriendelijk materiaalgebruik, goede arbeidsomstandigheden, transparantie, dierenwelzijn, lokale productie, water- en energieverbruik en certificeringen.

Lees meer »

Vegan fashion, wel zo diervriendelijk

Met vegan kleding spreken we over kleding, jassen, schoenen, tassen, riemen en andere accessoires waar tijdens de productie geen dier aan te pas is gekomen. In deze mode items zijn geen dierlijke materialen verwerkt en tijdens het gehele productieproces zijn er geen dierlijke hulpstoffen gebruikt.

Lees meer »

Microplastics in je waswater

Zodra je synthetische kleding zoals polyester en nylon gaat wassen, dan komen er miljoenen microplastics vrij die wegspoelen met je waswater. Hoe ernstig is dat eigenlijk?

Lees meer »

Volg ons ook op social media

Op social media vind je Duurzame Kleding (blog) met deze profielfoto: