De leukste duurzame mode blog van Nederland

Een goed verhaal

Een kijkje in de wereld achter jouw duurzame kleding

Wat is duurzame kleding?

Duurzame kleding is de afgelopen jaren enorm in opkomst. Ieder modemerk en atelier wil eraan meedoen en biedt een duurzame of 'groene' collectie aan en wil bijdragen aan een meer duurzame mode industrie. Goed voor de planeet én beter voor jou. Maar wat is 'duurzaamheid' dan? Volgens de Dikke Van Dale is duurzaam 'lang durend'. Simpel gezegd kun je dus stellen dat iets houdbaar moet zijn op de lange termijn. Als iets niet houdbaar is, is het niet duurzaam.

Lees meer »

De voordelen van biologisch katoen

Dat biologisch katoen beter is dan het 'gewone' katoen zal je waarschijnlijk niets verbazen. Maar er zijn meer voordelen, waardoor je voortaan liever een biologisch katoenen jurkje draagt. Waar kun je op letten als je biologisch katoenen kleding gaat kopen?

Lees meer »

Amsterdam opent in 2023 een 100% circulaire textielfabriek

In Amsterdam opent volgend jaar de eerste 100% circulaire grondstoffenfabriek voor de modeindustrie. De fabriek gaat oude kledingstukken verwerken tot garens voor nieuwe kleding, van afgedankte vodden tot kwalitatief betere nieuwe garen en kleding. Hoe kan het dat Nederland voorop loopt met duurzaam circulair textiel? 

Lees meer »

De natuurlijke kleding van New Angels

Naast het bloggen over het wel en wee in de duurzame kledingwereld, wil ik jullie ook graag kennis laten maken met de leukste duurzame kledingmerken (bij voorkeur Nederlandse). Zij zetten zich met hart en ziel in voor een betere wereld, die verdienen dat beetje extra steun door een vermelding en promotie op deze blog website.

Lees meer »

Dit zijn de modetrends voor herfst en winter 2022/2023

Het herfstseizoen staat bijna voor de deur. Wat zijn de grootste modetrends voor deze hefst en winter? Fashion Week herfst winter 2022 2023 is al even geleden, dus hier een overzicht van wat we dit najaar kunnen dragen om er helemaal hip en happening bij te lopen. De trends zijn zowel funtioneel als bijzonder, in de mooiste kleuren.

Lees meer »

Nieuwe naam: Duurzame Kleding Blog

De naam van deze blog is vernieuwd! ‘Duurzaam Kledingblogje’ is veranderd naar ‘Duurzame Kledingblog’. Dus geen blogJE meer. Maar don't worry, het zijn nog steeds de bekende en vertrouwde blogs: niet al te lang (op een enkele blog na) en makkelijk leesbaar. Alleen de naam is iets aangepast.

Lees meer »

Zo maak je een capsule wardrobe

Je hebt het vast eens gehoord: de capsule wardrobe. Niet alleen ideaal voor als je in een Tiny House woont ;) Je herkent het vast wel: je staat voor je volle kledingkast en ondanks dat er van alles in hangt, heb je niks om aan te trekken.

Lees meer »

Nieuw duurzaam kledingmerk: Five Line Label

Nederland is een mooi, duurzaam modemerk rijker: Five Line Label. Duurzame unisex basics van hoge kwaliteit die lang meegaan. Fairtrade gemaakt in Portugal van 100% biologisch katoen. De founders van Five Line label, Roshan van Laar en Susan Vaessen, hebben gekozen voor de top kwaliteit organic cotton. De kleding is met elke stijl te combineren en de producten hebben een unisex fit zodat het gedeeld kan worden met een vriend of vriendin.

Lees meer »

Wat is vintage kleding?

Vintage kleding. Het klinkt al luxe, en dat is het in zeker zin ook, want het is namelijk een 'one of a kind' kledingstuk dat je nergens anders vindt. Je bent de enige die er in rondloopt, heel bijzonder dus.

Lees meer »

Waar is de stof modal van gemaakt?

Modal is een prachtige zachte stof en modal kleding valt soepel om je heen. Maar waar is deze natuurlijke stof eigenlijk van gemaakt, en waarom is het zo'n fijne duurzame stof? Eigenlijk zou iedereen een kledingstuk van modal willen hebben ;)

Lees meer »

De beste duurzame pyjama is gemaakt van ...

Een goede nachtrust is een belangrijk onderdeel voor een gelukkig leven. De juiste nachtkleding helpt je daarbij. De beste duurzame pyjama's en nachthemden zijn gemaakt van natuurlijke materialen, maar welke stof is nu de echt topper? 

Lees meer »

Waarom is lyocell de meest duurzame stof?

Lyocell is natuurlijk, hypoallergeen, ademt goed (beter dan katoen) en is biologisch afbreekbaar. Het is ook ideaal voor wie een gevoelige huid heeft. Het voelt ontzettend zacht aan, bijna als zijde, wat te danken is aan de gladde vezel waar het van is gemaakt. 

Lees meer »

Zo creëer je een betaalbare duurzame garderobe

Als ik het met vriendinnen heb over hoe belangrijk het is om eerlijk en duurzaam te winkelen krijg ik vaak te horen: "Maar eerlijke en duurzame kleding is zo duur!". Dit klopt niet helemaal, want afscheid nemen van fastfashion kan je zelfs geld besparen.

Lees meer »

Hier kun je (feest) kleding huren

Een duurzame galajurk? Dat is een gehuurde galajurk! Er zijn in Nederland meerdere kledingbibliotheken, waar je eenvoudig een jurk of ander kledingstuk voor een feestje of speciale gelegenheid kunt huren.

Lees meer »

Duurzame zwemkleding, bestaat dat wel?

Een nieuwe bikini voor de zomer, of een prachtig badpak voor je aankomende vakantie: je wilt je goed voelen, en mooi voelen natuurlijk. We willen graag de juiste 'groene' zwemkleding, maar waar vind je die? En wat is duurzame zwemkleding eigenlijk?

Lees meer »

Kleding gemaakt van gras! Bamboo all the way

In de zoektocht naar ecologische plaatsvervangers voor katoen blijkt de bamboeplant een schot in de roos. Bamboekleding is op dit moment terrein aan het winnen, zelfs onder grote kledingmerken en winkelketens die niet eens specifiek heel duurzaam bezig zijn.

Lees meer »

Eerste hulp bij het opruimen van je kledingkast

Het voorjaar is uitstekend geschikt voor het opruimen van je kledingkast, en daar kunnen best wat emoties bij loskomen, want tja, wat doe je met je lievelingsbroek van jaren geleden die je niet meer past? Een opgeruimde kast geeft je een opgeruimd gevoel in je hoofd. 

Lees meer »

De herkomst van onze kleding

Weinig mensen hebben een idee waar hun kleding precies van gemaakt is, hoe het gemaakt wordt en door wie het wordt gemaakt. Ik zocht het voor je uit en heb er een zo beknopt mogelijke blog over geschreven. 

Lees meer »

De voordelen van hennep kleding

Stof gemaakt van hennep is zeer milieuvriendelijk. Met name doordat de organische vezels 100% recyclebaar/composteerbaar zijn. Maar ook het productieproces van hennepvezels is zeer duurzaam, zeker vergeleken met andere textielsoorten.

Lees meer »

Een bikini gemaakt van oude visnetten

Hoe tof is dat, een nieuwe bikini gemaakt van afval uit de oceaan. Oude visnetten vervuilen de zee en verstoren het zeeleven, want schildpadden en vissen kunnen verstrikt raken in de achtergelaten oude netten. Opruimen en hergebruiken dus!

Lees meer »

Hoe diervriendelijk is wol?

Wol heeft veel voordelen, het is een natuurlijk product en de eigenschappen van wol zijn zowel gunstig (hoge isolatiewaarde, elastisch, antibacterieel en vuilafstotend) als ongunstig (irriterend/jeukend, lastig te wassen) Maar hoe diervriendelijk is wol eigenlijk?

Lees meer »

In 5 stappen een duurzame garderobe

Voor de aankoop van een nieuw kledingstuk heb ik steeds meer afwegingen. Waar is het van gemaakt? Hoelang heb ik hier plezier van? ga ik dit minimaal 30 x dragen? Hoe ziet het eruit na een paar keer wassen? Hebben hier kinderhandjes aan gewerkt?

Lees meer »

De top 3 van duurzame kleding keurmerken

Er zijn veel dingen waar je op kunt letten als je eerlijke en duurzame kleding koopt. Denk aan milieuvriendelijk materiaalgebruik, goede arbeidsomstandigheden, transparantie, dierenwelzijn, lokale productie, water- en energieverbruik en certificeringen.

Lees meer »

Vegan fashion, wel zo diervriendelijk

Met vegan kleding spreken we over kleding, jassen, schoenen, tassen, riemen en andere accessoires waar tijdens de productie geen dier aan te pas is gekomen. In deze mode items zijn geen dierlijke materialen verwerkt en tijdens het gehele productieproces zijn er geen dierlijke hulpstoffen gebruikt.

Lees meer »

Microplastics in je waswater

Zodra je synthetische kleding zoals polyester en nylon gaat wassen, dan komen er miljoenen microplastics vrij die wegspoelen met je waswater. Hoe ernstig is dat eigenlijk?

Lees meer »

Volg ons ook op social media

Op social media vind je Duurzame Kleding (blog) met deze profielfoto: