De herfst is een mooie gelegenheid om je kledingkast weer eens wat grondiger te bekijken. Met het wisselen van de seizoenen veranderd ook je outfit. De zomerkleding kan weer aan de kant, en de warme herfst en winter kleding kan weer naar voren gehaald. Dit is het moment om te kijken wat je nog graag wilt dragen.
Past die broek nog, of wordt die nu echt te oud? Wil je die trui met onverwijderbare vlekken echt nog aan? En hoe lang hangt dat ene ooit zo leuke jurkje al ongedragen in de kast? Maar ook, en dat is het leukste, je ziet weer nieuwe combinaties die je kunt maken met de kleding die je hebt. Een nieuw seizoen betekend een 'nieuwe' garderobe die je vanaf nu gaat gebruiken. En dan zie je vast kledingstukken die je echt nooit meer gaat dragen. Waar kun je terecht met al je oude kleding? Maak je echt nog iemand blij met je oude versleten kleding??

Waar kan ik terecht met mijn oude kleding?
Wat mooi is kun je verkopen, op bijvoorbeeld op een rommelmarkt, Marktplaats of Vinted. Mijn ervaring met Vinted is dat de deals snel worden gesloten, de mensen vriendelijk zijn en de app gemakkelijk werkt. Als je het vergelijkt met Marktplaats, dan vind ik Vinted beter en gebruiksvriendelijker. Maar dat is natuurlijk persoonlijk, misschien heb jij andere ervaringen hiermee. Ik lees ze graag in de reacties onder deze blog ;)
Je kunt ook je oude kleding weggeven. Misschien is een vriendin of nichtje er nog blij mee. Je kunt het ook inleveren bij tweedehands kledingzaken of de kringloopwinkel, die verkopen het dan weer voor een zacht prijsje, waardoor de nieuwe eigenaar er ook weer extra blij mee is. De kringloopwinkel of tweedehandszaak is altijd blij met kleding, schoenen en accessoires die nog goed zijn. Er zit er vast ook eentje bij jou in de buurt.
Oude kleding, zowel nog draagbaar als versleten en kapot, kun je inleveren bij supermarkt of winkelcentra, daar staan speciale verzamelcontainers voor oude kleding en textiel. Je kunt daar je oude kleding in stoppen, maar ook schoenen, hoeden en zachte knuffelbeesten. Alles wat je niet meer draagt kun je inleveren, ook versleten en gescheurde stoffen. In de meeste gemeenten staan deze textielcontainers. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Sommige goede doelen zamelen oude kleding huis-aan-huis in. Zo wordt het weer gerecycled en komt het niet op de afvalberg terecht (lees: de oven waar het verband wordt).

Oude kleding inleveren
Ben je ook zo benieuwd wat er gebeurt met kleding in de kledingcontainer? Ieder jaar gooit een Nederlander gemiddeld 9,9 kg kleding en textiel weg bij het restafval. Dat is enorm zonde, want het kan allemaal opnieuw gebruikt worden als je het inlevert. Alle ingezamelde oude kleding en textiel gaat naar een van de sorteercentra in Nederland. Hier wordt het restafval tussen de kleding uitgehaald, en sorteren ze het op soort en kwaliteit en vervolgens krijgt de textiel een nieuwe bestemming. Een van de inzamelpunten is ReShare van het Leger des Heils. Het Leger des Heils helpt jaarlijks 58.000 mensen in Nederland. En jij kunt ze helpen met jouw oude kleding.
Wat gebeurt er met kleding uit de kledingcontainer van het Leger des Heils?
Reshare is de naam waaronder het Leger des Heils tweedehands kleding inzamelt. Dit doen ze al meer dan 100 jaar en jaarlijks zamelen ze zo'n 26 miljoen kg tweedehands kleding en textiel in. Iedere kilo kleding die ze opnieuw gebruiken, bespaart circa 7000 liter water en 3,4 kg CO2. Simpelweg omdat er geen nieuwe kleding gemaakt hoeft te worden. Hét grote voordeel van recyclen.

ReShare geeft de kleding weg aan mensen die het kunnen gebruiken, in Nederland, maar ook in het buitenland. Bijvoorbeeld als er ergens een ramp heeft plaatsgevonden. Ze hebben altijd een noodvoorraad klaar staan. ReShare heeft de afgelopen jaren tienduizenden stuks kleding uitgedeeld aan vluchtelingen uit o.a. Syrië en Eritrea in Nederland. Ze kunnen in geval van noodhulp snel schakelen omdat Leger des Heils ReShare in heel Nederland kleding inzamelt en een eigen logistieke operatie heeft. Daarbij zijn ze buiten Nederland in nog eens 125 landen vertegenwoordigt door het Leger des Heils, en hebben ze een wereld dekkend netwerk. Bovendien hebben ze geen winstoogmerk, dus kosten die zij maken voor het sorteren en uitdelen van kleding zien zij als goede doelbesteding.
Daarnaast wordt de nog bruikbare kleding verkocht in de tweedehands kledingwinkels van buurthuiskamers of in hun eigen ReShare Stores. Daar wordt het voor sociale prijzen verkocht aan mensen die weinig te besteden hebben én aan mensen die tweedehands kleding kopen uit milieu- en/of modeoverwegingen. Dat zorgt niet alleen voor blije mensen, maar het draagt ook bij aan een gezonder milieu. Er wordt namelijk minder kleding geproduceerd en er wordt minder kleding vernietigd. Daarom kiezen mensen vaker bewust voor tweedehands kleding. Vanuit de winkels biedt ReShare mensen met een hele smalle beurs de kans om gratis te komen shoppen. Ze werken hiervoor samen met o.a. de Voedselbank. ReShare betekent letterlijk: opnieuw delen.
Circulaire textielketen
De opbrengst die ReShare uit de textielinzameling en -hergebruik halen, stelt ze in staat om hun werk te doen: bijdragen aan een circulaire textielketen, mensen in nood helpen, mooie en betaalbare kleding aanbieden voor elke portemonnee en werkgelegenheid creëren voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Zij geloven in de kracht van samenwerken. Daarom bundelen ze hun krachten met allerlei verschillende partners, waaronder gemeentes, designers, recyclebedrijven en andere retailers, in de uitdaging om de textielketen circulair te maken. Ze zoeken samen naar innovatieve manieren om het maximale uit textielhergebruik te halen.
Leger des Heils ReShare creëert door middel van textielinzameling en -hergebruik ook veel banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij gaan aan de slag met inzameling en sortering textiel en ze werken in de kledingwinkels, de ReShare stores. Daar verkopen ze de mooie tweedehands en vintage kleding.
In de kledingcontainers van Leger des Heils ReShare is in principe alle tweedehands (en nieuwe) kleding en textiel welkom. Het hoeft niet per se mooi of 'zo goed als nieuw' te zijn. Wat niet herdraagbaar is, kunnen zij hergebruiken op een andere manier. Het is goed om te weten dat vrijwel niks verloren gaat als je jouw kleding en textiel bij Leger des Heils ReShare inlevert.
Het is heel fijn als je de kleding en textiel schoon en in een afgesloten zak in een kledingcontainer doneert, op die manier bescherm je jouw donatie tegen vervuiling en nattigheid.

Wat mag er wél in de kledingcontainer?
In principe mag alle schone en droge tweedehands (en nieuwe) textiel bij ons worden ingeleverd. Denk hierbij aan:
- Kleding. Draagbaar en niet draagbaar
- Schoenen (per paar gebonden)
- Zachte knuffels
- Huishoudelijk textiel, zoals handdoeken, theedoeken, washandjes, etc.
- Accessoires, zoals hoeden, riemen, tassen, etc.
- Sokken (per paar)
Wat mag er niét in de kledingcontainer?
Textielcontainers zijn geen afvalcontainers! Tijdens het sorteerproces komt er helaas alsnog vaak onbruikbaar textiel tevoorschijn, of zelfs afval of andere spullen die wij als textielinzamelaar niet kunnen gebruiken. Op een rijtje wat wij niet kunnen gebruiken:
- Kussens of dekbedden
- Hard speelgoed
- Nat textiel
- Sterk bevuilde textiel, bijvoorbeeld met verf- en olievlekken
- Vloerbedekking of tapijt
- Snijafval (kleine lappen stof)
- Afval
Recycling, innovatie en duurzaamheid
ReShare streeft ernaar om alle kleding en textiel die zij gedoneerd krijgen, opnieuw te gebruiken. Het is niet altijd in zijn originele vorm herbruikbaar dus zoeken ze naar andere manieren om dit een nieuwe bestemming te geven. Dit doen zij in samenwerking met allerlei partijen zoals gemeenten, recyclingbedrijven en zelfs ontwerpers, zoals Sjaak Hullekes. Voorbeelden hiervan zijn de Fiber Sort Machine. Deze machine detecteert de materialen in textiel op basis van infrarood. Deze techniek is noodzakelijk, omdat een kledinglabel vaak foutieve informatie geeft over de stof. Het is hierdoor onmogelijk om dit deel van het sorteerproces te laten doen door mensen. De machine kan dit nauwkeurig en levert ons pure grondstof als resultaat. Met de grondstof gaan retailers aan de slag om nieuwe stoffen te maken. Hiervan kan weer nieuwe textiel worden gemaakt, zodat er een fors bespaard kan worden op het gebruik van nieuwe grondstoffen. Zo kun je nieuwe kleding kopen dat is gemaakt van gerecycled katoen of gerecycled wol.
Lokaal en goed voor mensen

Daarnaast gelooft ReShare in localisatie. Door hergebruik van textiel in onze eigen ReShare Stores en zoveel mogelijk verkoop binnen de EU, voorkomen we transport naar verre landen. Localisation verlaagt CO2 uitstoot, maar vergroot ook de mogelijkheid om kleding binnen de keten te volgen.
Uiteraard werkt Leger des Heils ReShare niet mee aan kinderarbeid, slechte arbeidsomstandigheden of een cyclus waarbij kleding aan het einde alsnog op de afvalberg belandt. Verder creëren ze met textielinzameling en hergebruik werkgelegenheid voor zo'n 300 mensen per jaar, die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.
Tot slot wordt een gedeelte van de kleding, die hier in Nederland niet nodig is, verkocht aan sorteerbedrijven. ReShare is daar transparant over, want met de opbrengst van de kleding kunnen zij hun werk blijven doen en onze visie waarmaken. Dat is voor ReShare een belangrijk doel. Met het CBF-keurmerk voor goede doelen, in bezit van onze organisatie, kan iedereen erop vertrouwen dat de opbrengst goed terecht komt.
Nooit meer je oude kleding in de prullenbak gooien
Spaar het op in een zak, en lever het eens in de zoveel tijd in. Er kan nog zoveel goeds mee worden gedaan. Met duurzame kleding is het niet alleen letten op wat nieuw koopt, maar vooral ook letten wat je doet met je oude kleding. Verzamel jij het ook voor de kledingcontainer? Of gaat het in de Zak van Max?
Veel liefs,
Ingrid
Reactie plaatsen
Reacties