We worden ons steeds meer bewust van de impact die ons koopgedrag heeft op het milieu, zo ook met onze kledingkeuzes. Het kopen van de vele goedkope 'wegwerp' kleding is behoorlijk vervuilend en bovendien verspilling van de grondstoffen. Ook al is het nog zo goedkoop en ben heb je een heerlijke 'high' van je impulsaankoop ;) Een kledingstuk maar één keer dragen is gewoon niet zo duurzaam natuurlijk. Dat kan beter! En het is nog leuk ook. Lees mee met onze milieubewuste mode tips.

Milieubewuste kleding is ecovriendelijke kleding
De gouden regel: draag het vaak!
Om te beginnen is het één keer dragen van je kleding natuurlijk best wel zonde. De beste tip die ik ooit heb gekregen is deze: als je iets mooi vindt, bedenk dan of je het minimaal 15 x gaat dragen, en: kun je het goed combineren met de kleding die je al hebt. Dit is een gouden regel wat mij betreft, want heel veel leuke kledingstukken die ik in mijn handen heb gehad, was meer geschikt voor dat ene feestje, en niet echt voor the long run. Op de lange termijn moet je zeker weten dat je het vaker gaat dragen. Weet je gelijk al dat je die 15x niet gaat halen, dan kun je het beter niet kopen. Zo voorkom je impulsaakopen en miskopen. Trouwens, iedereen heeft wel een miskoop in zijn kast liggen, het overkomt ons allemaal. Helemaal geen probleem natuurlijk. Als je kast er maar niet vol mee ligt ;)
Koop goede kwaliteit kleding
Om die 15 x, of liever nog minimaal 30 x dragen te halen, is het eigenlijk wel noodzaak dat je kwalitatief goede kleding hebt. Het hoeft niet gelijk Haute couture te zijn, maar het is wel fijn als het voor langere tijd mooi blijft. Kleding die er als nieuw uit blijft zien na een aantal keer wassen, en niet gaat lubberen. Bij erg goedkope kleding is de kans groter dat de naden snel los laten, het zijn vorm verliest, er kleine gaatjes in de stof komen, of dat de naden gaan draaien na het wassen. Die overleven 15 x wassen niet. Zo zonde. Persoonlijk heb ik nu liever één goed shirt dan 3 'net niet helemaal oke shirtjes'. Maargoed, dat vind ik. En ik heb het ook the hard way geleerd ;) Dat komt onder andere doordat goedkope stoffen, meestal synthetische stoffen, vaker kunnen irriteren/plakken op je huid (ademt niet goed, dan ga je meer zweten), het model toch niet zo comfortabel zit of het is slecht in elkaar gezet en de naden al snel loslaten na een keer wassen. Dan heb ik toch liever betere kwaliteit kleding.
Volle kledingkast?
Als iets je minst favoriete kleding is dan blijft het ongebruikt in de kast blijft hangen. Tel daarbij op dat je iets hebt gekocht met als enige reden dat het zo goedkoop was, 'die kon je toch niet laten liggen'. Deze impulsaankopen vullen vanzelf je kledingkast. En iedereen overkomt dit wel eens, dus til niet te zwaar aan je miskoop. Het wordt pas een probleem als dit regelmatig gebeurt, en je merkt het vanzelf: je loopt letterlijk en figuurlijk vast in je kledingberg. Deze kleding is achteraf misschien toch best wel leuk! Bekijk het weer eens, pas het nog een keer, en combineer het met je favoriete kledingstukken. Ligt er misschien een nieuw favoriet item tussen al je 'oude' kleding? Hoe leuk is dat!?

Wat is nou echt duurzaam en milieuvriendelijk?
Tegenwoordig wordt het begrip duurzaam vaker toegepast wanneer iets minder belastend is voor het milieu. Dit is ook wat bedoeld wordt als iets ‘groen’ genoemd wordt. Let op: het gaat om minder milieubelasting. Dat is niet erg concreet, want minder belastend dan wat? En gaat het om de milieubelasting als gevolg van de productie, het gebruik, het afdanken of een combinatie hiervan? Ik denk dat dit heel persoonlijk is. Voor de één is het misschien heel belangrijk dat de kleding biologisch is, wil de anders absoluut dat het eerlijk en fair is gemaakt, en vindt de volgende dat je eigenlijk alleen maar tweedehands moet kopen. Alle drie zijn duurzaam bezig, en ieder op een geheel andere manier. Al deze duurzame mogelijkheden zijn milieuvriendelijk. Biologisch katoen vergiftigd de bodem niet, dus goed voor de aarde. Als de naaisters een leefbaar loon hebben gekregen voelt ook veel beter dan uitbuiting en kinderarbeid wat aan jouw nieuwe shirtje 'kleeft'.
Tweedehands kleding is misschien wel het meest duurzaam, want dat is al gemaakt. Het hele kedingstuk is er al. In plaats van recyclen of upcyclen, kan het zonder verdere verwerking weer gebruikt worden. Maar dat kan alleen als de kleding goed in elkaar zit, en niet alle naden los hebben gelaten na 3 x wassen. Het bijkomende voordeel van kwaliteitskleding is dus dat het gemakkelijk als tweedehands door kan naar een nieuwe eigenaar. Het blijft langer mooi en draagbaar.
Welke kleding is milieuvriendelijk?
Om er achter te komen of een kledingstuk milieuvriendelijk is kun je als eerste kijken waar de kleding van gemaakt is. Kijk op het label in de kleding, of kijk op de website. Vooral echt duurzame kledingmerken vertellen graag waar hun items van gemaakt zijn. Door op het (digitale) kledinglabel te kijken kun je wat ontdekken over de milieuvriendelijkheid van het kledingstuk. Kleren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal hebben minder impact op het milieu omdat er minder of geen nieuwe grondstoffen nodig zijn. In het label staat dan bijvoorbeeld 'gerecycled katoen' of 'gerecycled polyester'. Vaak zie je dat een kledingstuk van gerecyclede vezels is gemaakt aan een keurmerk zoals; GRS, RCS100 en RCS blended. De betekenis van een kledingkeurmerk kun is een handige tool voor milieuvriendelijke kleding. Naast gerecyclede stoffen zijn er ook milieuvriendelijke stoffen op de markt, zoals Tencel, biologisch katoen en bamboe. Maar op basis van materiaal alleen is het moeilijk om een duurzame keuze te maken. Natuurlijke materialen hebben een heel andere milieu impact dan synthetische materialen en daarom is de impact op het milieu van materialen nog lastig om met elkaar te vergelijken.
Tweedehands kleding en recyclen

Tweedehands kleding is, zoals ik al noemde, erg milieuvriendelijk. Met het oog op de toekomst is het milieuvriendelijk om grondstoffen te besparen, en de reeds geproduceerde kleding te blijven dragen tot ze echt 'op' zijn. Je kunt je oude kleding beter verkopen als het nog mooi en in goede staat is. Want als je jouw oude textiel gaat inleveren bij een textielcontainer, moet het eerst verwerkt worden wat energie kost. Het wordt uit elkaar gehaald, tot kleine snippers vervezeld, opnieuw tot garen gesponnen, geweven en weer opnieuw genaaid.
Daar komt bij dat kleding die gemaakt is van een mix van materialen, moeilijker te recyclen is. Op het label kun je zien welke materialen erin zitten. Een kledingstuk van 1 of maximaal 2 soorten is makkelijker te recyclen en als er elastaan in zit maakt dat recyclen juist moeilijk. Ook knopen, ritsen en niet-stoffen decoraties (fournituren, ritsen, knopen of versiersels) zijn lastig. Die fournituren moeten namelijk eerst van de kleren af voor je het kunt recyclen. Tip: haal decoraties er vanaf als kleding zelf niet meer te dragen is: je kunt er andere kledingitems mee pimpen.
Denk bij je aankoop ook alvast aan de toekomst
Hoeveel kleding koop jij? Het gemiddelde per Nederlander is ruim vijftig stuks per jaar. En sommige van die kleren dragen we maar even. Of zelfs helemaal niet. Als we met z’n allen slimmer kleren zouden kopen (minder of anders) dan zou ons dat veel opleveren. Meer kastruimte, bijvoorbeeld. En je houd meer geld over. Iets minderen is gelijk al veel beter voor het milieu. Je hóéft natuurlijk geen kleren te kopen. Als je zes kledingstukken per jaar minder koopt, kun je bijna 40 kg CO2 per jaar besparen. Stel dat iedere Nederlander dat zou doen, dan scheelt dat net zoveel CO2-uitstoot als 85.000 rondjes met de auto om de wereld rijden.
Je kunt je kleding ook huren, leasen of lenen, vinden op een ruilfeest of repareren en upcyclen. Maar als je toch besluit tot aanschaf, dan zijn hier een paar extra tips om op te letten. Naast 'draag ik het minimaal 15 keer' en 'kan ik het combineren met iets wat ik al heb?' is het handig om ook hier op te letten:
1) Koop niet te snel, maar alleen wat je nodig hebt, jou goed past én te combineren is met de rest van je garderobe. Impulsaankopen pakken zelden goed uit.
2) Koop kleren die lang meegaan. En kijk zeker ook naar tweedehands kleren. Die hebben hun kwaliteit vaak al bewezen.
3) Vraag kledingadvies van een kenner. Als je weet welke stijl bij je past voorkom je miskopen en maak je duurzamere keuzes.
4) Kies voor tijdloos design, dan draag je je kleding langer. Wil je toch de mode volgen? Combineer tijdloos met trenditems en accessoires zoals riemen en shawls. Kijk ook in vintage winkels want trends herhalen zich.
5) Ga voor kleding van gerecycled en/of goed recyclebaar materiaal. Dat ontdek je door goed naar het label te kijken en te letten op materialen.
6) Bedenk of het echt nodig is om kleding te kopen die extra behandeld is, bijvoorbeeld om strijkvrij te zijn of versleten te ogen. Die behandeling is vaak milieubelastend.
De consument bepaald
Het is heel goed dat steeds meer mensen duurzaam willen kopen, het aanbod wordt immer groter als er meer vraag naar komt. De toenemende behoefte aan duurzame producten heeft gezorgd voor een snel groeiende niche voor veganistische en milieu- en diervriendelijke versies van bekende producten. Zo ook voor onze kleding. Vegan fashion was ooit alleen voor de geitenwollen sokken types, maar is tegenwoordig reuze hip. De milieubewuste fashionista kiezen graag voor vegan kleding, soms bijna tot in het extreme, en dat hoeft niet iedereen te doen natuurlijk. Maar al let je maar op één item, dan heb jij ook al je beginnetje gemaakt. Met jouw aankoop support je waar er meer van komt. Koop je meer milieubewust? Dan zal het aanbod daar groter van worden.
Ondernemers kunnen er niet meer omheen, en gelukkig maar! mensen vinden het steeds belangrijker dat de bedrijven waarbij ze duurzame kleding kopen niet alleen aan winst, maar ook aan de planeet en de maatschappij denken. Een merk dat er alles aan doet om een positieve impact te maken op het gebied van maatschappij en milieu is New Angels, kijk hier hoe dit kledingmerk met duurzaamheid omgaat.

Fair fashion gaat verder dan klimaat
Fair fashion betekend niet alleen dat je zo min mogelijk impact op het klimaat hebt, maar juist ook een zo groot mogelijke impact op sociaal gebied. De gezondheid en de veiligheid van de medewerkers die de kleding maken zijn bijvoorbeeld ook belangrijk. Een slow fashion modemerk lanceert vaak maar twee collecties per jaar. Deze worden dan verkocht totdat ze niet meer op voorraad zijn, en er zijn bepaalde basics die nooit uit het assortiment verdwijnen. Tijdloze mode die je altijd kan blijven dragen, en nooit uit de mode raakt.
Milieuvriendelijke kleding, oftewel kleding die 'niet schadelijk is voor het leefklimaat (het milieu)'. Er zijn gelukkig zoveel leuke kledingmerken dat we nu de keuze hebben om te kiezen voor het milieu én voor de fashion. Kijk eens op onze pagina met duurzame kledingmerken, wie weet zie je er een nieuw leuk modemerk ziet staan. En voor korting kun je hier kijken, dat is altijd mooi meegenomen.
Veel liefs,
Ingrid
Reactie plaatsen
Reacties