De leukste duurzame mode blog van Nederland

Betaalbare duurzame kleding

Gepubliceerd op 3 februari 2023 om 11:43

Kan dat wel? Betaalbare duurzame kleding? En zo ja, wie betaald dan de prijs? Als je erin duikt en eens gaat kijken achter de schermen in de kledingindustrie dan kom je van alles tegen. Duurzaam is niet automatisch 'duur', en er zijn ook kledingmerken die hele hoge prijzen vragen voor kleding die totaal niet milieuvriendelijk en ethisch is. Dan is het én duur, én slecht voor de aarde. Hoe kom je hier nu achter als consument, en is de combinatie 'duurzaam' en 'betaalbaar' überhaupt wel haalbaar?

We willen het liefst allemaal zoveel mogelijk kopen van ons spaarzame geld. Je kunt het maar één keer uitgeven, dus dan graag zoveel mogelijk kopen voor zo weinig mogelijk geld, nietwaar? Alleen, waar ligt voor jou de grens, hoe goedkoop wil je gaan en heb je dan nog wel goede producten? Immers: hoe lager de prijs, hoe lager de kwaliteit. En wil je duurzame spullen die niet schadelijk zijn voor het milieu dan kom je al snel in een (iets) hogere prijsklasse terecht. Hoe pakken we dit slim aan voor onze kleding? 

Dure kleding is niet automatisch duurzaam

Ten eerste: dure kleding is niet per definitie ook veel beter, eerlijk geproduceerd, of van duurzame stoffen gemaakt. Zo kan het zijn dat peperdure kledingmerken soms met dezelfde fabrikanten werken als goedkope fast fashion ketens. Dat betekent in de praktijk dat een jurk van €200,- en een jurk van € 20,- door dezelfde mensen gemaakt wordt. Voor hetzelfde belabberde loon en in dezelfde werkomstandigheden. 

Betaalbare duurzame kleding. New Angels kleding. Wat is het meest duurzame kledingmerk? Is duurzame kleding duurder? Welke merken zijn niet duurzaam? Hoe duurzaam is de H&M?    eerlijke kleding wijzer  duurzame kleding online  duurzame kleding merken dame

Ook wordt er nog volop gewerkt met synthetische stoffen zoals polyester, welke je beter kunt vermijden als je duurzame kleding zoekt. Dure kleding is niet automatisch duurzaam en eerlijk gemaakt. Duurzame kleding vaak wel duurder, en dat komt voornamelijk doordat het kleine merken zijn die met kleine oplages werken, en moeten concurreren met spotgoedkope fast fashion.

Betaalbare en goedkope duurzame kleding. Wat is het meest duurzame kledingmerk? Is duurzame kleding duurder? Welke merken zijn niet duurzaam? Hoe duurzaam is de H&M?

ENSO Vintage in Utrecht Green UP warehouse

Waarom is duurzaam duurder?

Een grote factor die de prijs van kleding bepaalt zijn de aantallen die je als kledingmerk afneemt. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een fabrikant een stuk efficiënter kan produceren als er 500.000 dezelfde shirtjes gemaakt moeten worden. Dit zijn aantallen waar de grote merken mee werken, die wereldwijd hun kledingwinkels en webshops hebben. Dit is de  macht van de grote getallen. Kleine merken nemen vaak kleine aantallen af. Dat drijft de prijs flink omhoog.

 

Even een voorbeeld: stel je wilt een broek toevoegen aan de collectie. Het laten maken van een patroon voor een broek kost €150,-. Als je 50 broeken laat maken, zijn alleen de patroonkosten al €3,- per broek. Laat je 5.000 stuks maken? Dan is dat nog maar €0.03 cent per broek. Dit geldt natuurlijk ook voor het laten maken van een samples (de tester, om te kijken hoe het valt en of de maten kloppen), de kosten voor een fotoshoot, het afnemen meters stof en ga zo maar door.

 

Hoe groter de aantallen, hoe meer je de kosten kunt uitsmeren en verdelen over het aantal producten. Zo is de inkoop per stuk voor een groot merk altijd goedkoper dan voor een klein merk. 

Daar komt bij dat duurzame stoffen zoals biologisch katoen, hennep en Tencel duurder zijn dan de massaal geproduceerde 'gewone' katoen en polyester. Om dezelfde reden: de grote aantallen maken het eindresultaat goedkoper. En hennep en biokatoen wordt nog niet op zo'n grote schaal verbouwd en verwerkt dat het tegen de massa op kan boksen. Zodoende is de prijs hoger voor duurzame grondstoffen. Bovendien kosten de keurmerken zoals GOTS en PETA ook veel geld, zowel de leveranciers als de kledingmerken zelf moeten hier (veel) geld voor betalen willen ze het keurmerk kunnen dragen. Allemaal extra kosten die uiteindelijk naar de consument worden doorberekend.

Beter is automatisch ook wat duurder

Naast aantallen spelen er nog een heleboel andere dingen mee die de prijs van kleding bepalen. Arbeidsloon en materiaalkosten zoals knopen en ritsen bijvoorbeeld. Als je de broek in een lagelonenland laat maken, dan zijn de loonkosten veel lager dan in Europa. Ook als werknemers eerlijk beloond worden is het verschil nog steeds heel groot. Werken met fabrieken in lage lonenlanden als China of India is niet persé fout of niet duurzaam. Zo zijn er inmiddels vele hele goede en innovatieve fabrieken die heel ver zijn op gebied van duurzaamheid. Werknemers krijgen een goed loon en een veilige werkplek, en soms ligt het dak van de fabriek vol met zonnepanelen om zo duurzame stroom op te wekken. 

 

Niet alles dat van ver komt is automatisch ‘slecht’. Om dit eenvoudig te controleren als consument, kun je kijken of er keurmerken aanwezig zijn? Dit staat op het label vermeldt. Denk aan keurmerken als GOTS of Fair Wear. Producenten in Europa moeten vaak ook onderdelen inkopen die uit andere werelddelen komen. Denk daarbij aan stof, garen, ritsen, knopen, noem maar op. Transport speelt altijd een rol. Transport van de kleding is in Europa natuurlijk wel veel voordeliger.

Duurzame kledingmerken in Nederland

Betaalbare duurzame kleding blog. Goedkopen eco kleding kopen. Winkels, webshops en merken met eerlijke & duurzame kleding, Armedangels. Nudie Jeans. Kings of Indigo. People Tree. Goat Organic Apparel. Nukuhiva . New Angels. Common and sense. By ADDU.  Du

J-Label staat in onze top 10 van beste duurzame kledingmerken van Nederland

Duurzame kleding wordt vaak als luxe gezien en dat is best jammer. Niet iedereen heeft een ruim kledingbudget of de creativiteit om tweedehands pareltjes te vinden. De hogere prijs van duurzame kleding is vaak wel een eerlijke prijs, je weet dat je zo niet hebt bijgedragen aan bijvoorbeeld kinderarbeid. Veel duurzame merken zijn klein en hebben te maken met de factoren die ik hierboven beschreef, de aantallen zijn er (nog) niet om de prijs laag te houden. Of de merken werken zo exclusief dat een item speciaal voor jou wordt gemaakt. Dat kan niet voor een klein prijsje uiteraard ;) maar is wel erg duurzaam, want er wordt alleen gemaakt wat er is verkocht. Zo blijf je nooit zitten met overschotten en onverkochte kleding.

 

Er zitten absoluut exclusieve kledingmerken bij met hoge prijzen, maar zeker ook betaalbare kledingmerken die proberen onder de € 100,- te blijven. Het is even zoeken, en na een tijdje weet je wel welke merken jouw favoriet zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van de duurzame kledingmerken als Common & Sense, By Add.U en New Angels? Betaalbaar en duurzaam gaan wel degelijk samen. 

 

Het is een mooi streven om duurzame kleding voor meer mensen toegankelijk te maken. Een betaalbare prijs helpt daarbij. Niet voor een schijntje natuurlijk, want een jurkje kopen voor een tientje kán gewoon simpelweg niet. Maar gewoon een prima prijs. Relatief betaalbaar. Tegelijkertijd vraagt dit wel iets extra’s van consumenten met een ruim budget. Namelijk: ervoor waken dat je geen items gaat kopen die je eigenlijk niet nodig hebt, en alleen maar koopt omdat je ze prima kunt betalen. 

Hier vind je betaalbare duurzame kleding

En dan nu de grote vraag: hoe kom ik an betaalbare duurzame kleding?? Je nieuwe kleding goedkoop kopen kan als je heel goed oplet wat de aanbiedingen zijn (laatste maten gaan vaak goedkoper weg), naar kleding beurzen en markten gaat, een kortingscode gebruikt, of dat je het geluk hebt en item in de Sample Sale kunt kopen. Tip: volg je favoriete kledingmerk op social media en schrijf je in voor hun nieuwsbrief. Zo ben je als eerste op de hoogte van deze koopjes, die toch wel snel uitverkocht zijn. 

 

De miskoop van de een, is een gouden vondst voor de ander. Tweedehands kleding op aps, websites en in winkels is vaak helemaal niet gedragen, het originele prijskaartje hangt er nog aan. Dit kledingstuk heeft dus bij iemand in de kast gehangen als miskoop. Dat kan voor een prikkie jouw nieuwe pareltje worden. En is het heel erg als iemand de kleding wel al heeft gedragen? Als het nog helemaal mooi is, het net jouw kleur en maat is, en de prijs is ook nog eens zo laag dat je er blij van wordt, waarom zou je het dan iet kopen? Dure merken en ook duurzame merken kun je terugvinden in tweedehands kledingzaken. Het vergt wat tijd en geluk, maar als je dit als hobby ziet kun je met hele mooie en goedkope kleding thuis komen. Geen fast fashion (want die is vaak te slecht in elkaar gezet, dat gaat te snel stuk en haalt de kringloop winkels niet). Goedkoop shoppen dus!

Lees ook de blog: In 5 stappen een duurzame garderobe, voor nog meer tips om je kledingkast duurzaam (en betaalbaar) te vullen.

Duurzame kleding met korting kopen

Duurzaam shoppen en betaalbare eerlijke kleding. Kijk eens bij New Angels voor kleding die duurzaam is én betaalbaar. Duurzame New Angels kleding.

Biologische sweaters van New Angels koop je nu met 20% korting met kortingscode: DUURZAAM20

Goedkope kleding die duurzaam is

Goedkope duurzame kleding, bestaat dat ook? Jazeker! Ook met een klein budget kun je duurzame kleding kopen. Je moet wel een beetje creatief aan de slag, en het kost je wat extra tijd, maar het is zeker mogelijk. Naast het ruilen en huren van (tweedehands) kleding, is vooral tweedehands kleding kopen is erg in trek. Vintage doet het zelfs heel erg goed, ook onder de modeliefhebbers. Een uniek kledingstuk, een gouden vondst die perfect bij jou past. Er zijn zelfs special vintage kledingwinkels, je vindt ze hier. Tweedehands kleding is niet voor iedereen aantrekkelijk, of het net niet je maat of kleur, maar je kunt het gewoon wassen natuurlijk. Marktplaats en de app Vinted zijn goeie plekken om online tweedehands en vintage kleding te vinden.

 

En soms hoef je helemaal de deur niet uit! Kijk eens in je kledingkast wat je al hebt, vaak raakt kleding achterin en onderop in je kast en vergeet je dat je het had. Heb je het al lang niet gedragen maar staat het nog best goed? Past het misschien bij je recente aankopen? Kun je er weer nieuwe setjes van samenstellen? De kleding die je al hebt is natuurlijk het meest duurzaam en zuinig. Is het een beetje stuk of zit er een vlek op? Geef je kleding een nieuwe kans. Met leuke naaitips is dit weer op te fleuren, en wist je dat je jouw kleding ook zelf (in de wasmachine) kunt kleuren? Een vlek of gat in je favoriete broek? Maakt er een korte broek van. Er is nog zoveel mogelijk, maar het vergt wel wat creativiteit. 

Winkels, webshops en merken met eerlijke & duurzame kleding

Kijk eens op onze pagina met duurzame kledingmerken, daar zitten diverse betaalbare merken tussen. En met onze kortingscodes die je vind op deze pagina, kun je extra voordelig een duurzaam kledingstuk kopen. Heb je zelf nog tips voor goedkopen en betaalbare duurzame kleding? Laat het ons weten in de reacties hieronder. 

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.