De leukste duurzame mode blog van Nederland

6 tips om duurzaam te shoppen

Gepubliceerd op 23 december 2022 om 11:26

Duurzaam winkelen is best leuk als je eenmaal door hebt waar je op kunt letten. Kleding die lang meegaat, mooi blijft na tig keer wassen, en ook nog eens goed in elkaar zit (eerlijke productie, fair kledingmerk). Het is gewoon heel fijn als je aankopen echt goed zijn en jij er echt blij van wordt. 

 

We worden ons gelukkig steeds vaker bewuster van hoe de kleding die we shoppen wordt gemaakt, en van welke stoffen de kleding wordt gemaakt. We willen natuurlijk het liefst eerlijke kleding, waar geen leed aan kleeft. Duurzame kleding en eerlijke kledingmerken is iets waar iedereen zich goed bij voelt. Maar een dagje de stad in eindigt ook zo maar met een tas kleding waarvan de herkomst niet is af te leiden. Dit komt voornamelijk omdat we niet goed weten waar we op moeten letten. En dan wordt het al gauw te 'lastig'en te ingewikkeld. Gelukkig heb ik hier een paar handige en eenvoudige handvatten voor je. Sinds ik mij verdiep in duurzame kleding en ik er zelfs stukjes over schrijf, is het dagelijkse kost geworden om op zoek te gaan naar (nieuwe) eerlijke kledingmerken en (nieuwe) duurzame stoffen. Een soort langlopend onderzoek naar: hoe kun je je kledingkast verduurzamen? Is er een manier om een duurzamer en verantwoordelijker (fashion) leven te leiden?

 

Volg deze 6 tips om duurzamer te shoppen, en je komt nooit meer met een miskoop thuis.

Tip voor duurzaam kleding shoppen. duurzame kleding blog. duurzaam en eerlijke fashion. goedkope biologische kleding voor vrouwen. kledingmerken shoppen. New Angels, Vress, hamppy en Oragnic basics. biologische kleding. dames mode. fair fashion.

Duurzaam shoppen doe je zo

Je winkelt duurzaam als je dingen koopt met een lage ecologische voetafdruk, en waarvoor de makers een eerlijke prijs krijgen. Je koopt producten van dichtbij, die het liefst niet in plastic verpakt zijn. Duurzame kleding is milieuvriendelijke keding, die wordt gemaakt met behoud en aandacht voor de planeet, dier en mens. Diervriendelijkheid, eerlijke mensenrechten, het gebruik van materialen die minder impact hebben en goede werkomstandigheden zijn daarbij belangrijke punten. Zoals Faitrade kleding.

 

Nu de feestdagen voor de deur staan, is heel Nederland op zoek naar cadeaus en een nieuwe outfit voor de kerst. Daarbij vliegen de aanbiedingen en de Black Friday kortingen je om de oren. Dus de verleiding is nog groter om iets te kopen. De impact van de massaconsumptie op onze aarde en het klimaat is enorm, dus we hebben 6 tips voor je op een rij gezet hoe je verantwoord kunt shoppen. Zo kun je geld besparen en je goed voelen in je nieuwe outfit.

1) Koop alleen wat je écht nodig hebt

Het klinkt logisch, maar hier begint het gelijk al mee: laat je niet verleiden tot het kopen van items die kortstondig meeliften op een fashion trend, of het kopen van iets omdat je iets wilt voor dat ene feest of die ene borrel. In beide gevallen geeft het vaak maar kortstondig geluk en de kans is groot dat het daarna in je kast belandt, omdat die croptop of jurk je toch niet echt blij maakt. Probeer impulsaankopen te voorkomen. Neem liever de tijd om kritisch naar je kledingkast te kijken en baseer daarop je aankopen. Koop wat je echt mooi vindt, en wat je echt nodig hebt. Kleding voor bepaalde gelegenheden kun je vaak ook lenen, ruilen of krijgen uit je omgeving. Tip tegen impulsaankopen: laat een product een aantal dagen in je online winkelmandje zitten. Zo geef je jezelf bedenktijd en kun je na een paar dagen bepalen of je het product écht wilt hebben en nodig hebt. 

2)  Bestel slim en verminder de kans op retourneren

De transport die nodig is om onze pakketjes af te leveren is belastend voor het milieu. Haal middelgrote pakketten daarom het liefst lopend of met de fiets af bij een afhaalpunt of in de winkel. Kies je voor thuisbezorging? Zorg dan dat er iemand thuis is om je pakketje in ontvangst te nemen. Daarnaast is het belangrijk om spoedbestellingen te voorkomen. En nog een laatste tip: bundel je aankopen bij één aanbieder.

 

Nederlanders stuurden de laatste jaren gemiddeld zo’n veertig procent van de kledingaankopen retour. Daarmee behoren we al een paar jaar tot de Europese top als het gaat om retourzenden. Hier hangt een prijskaartje aan, voor het milieu en voor de webshops zelf. Naast dubbel transport komen er extra kosten voor de webshop door een inspectie van het product, netjes maken, weer inpakken en de administratiekosten. In totaal kost dit Nederlandse webshops tientallen miljoenen per jaar. Zodoende wordt een deel van de geretourneerde kleding vernietigd, en gaan miljoenen kledingstukken de verbrandingsoven in. Voor de goedkope kledingmerken is vernietigen goedkoper dan opnieuw verkopen. Je kunt wel raden hoe milieuonvriendelijk dit is... 

 

De reden voor retour is vaak dat het product niet voldoet aan de verwachtingen, of dat de verkeerde maat is besteld. Je kunt dit risico verkleinen door aandachtig de beschrijving van elk product te lezen, eventuele vragen te mailen naar de klantenservice en goed te kijken naar foto’s, reviews en beoordelingen van het product. Bekijk de maattabel aandachtig, lees de beschrijving goed en meet jezelf op. Het meetlint kan je een retourzending besparen ;) want eerlijk is eerlijk, je zit zelf ook niet te wachten op het extra werk van retourneren, toch? Jouw tijd is ook kostbaar.

3) Kies voor duurzame kledingmerken

Goedkoop is duurkoop. We horen wel eens dat duurzame kleding niet goedkoop is. En dat klopt, als je de prijzen van duurzame kleding vergelijkt met de items van grote goekope modeketens. Het is in veel gevallen zo dat goedkope kleding slechts een half jaar mee gaat. En doordat deze kleding niet lang meegaat, moet je ook sneller en vaker weer nieuwe kleding kopen. Zo wordt het alsnog duur. Komt nog bij dat de bekendste modeketens vaak geen eerlijke arbeidsomstandigheden kunnen garanderen, en dat er niet gewerkt wordt met biologische en duurzame stoffen. De biologische en goede kwaliteit stoffen zijn duurder om in te kopen, en eerlijke productie kost inderdaad ook meer. Daar komt bij dat kleinere modemerken een kleinere oplage hebben waardoor de gemiddelde prijs per kledingstuk hoger uitvalt. De kledingproductie van 100.000 t-shirts is goedkoper per stuk, dan inkopen per 500 stuks. En keurmerken kosten ook geld. En als je er over nadenkt, wil je niet dat mensen zijn uitgebuit of dat kinderen jouw kleding hebben gemaakt. Zodoende is het inderdaad waar dat duurzame kleding duurder is. Hoeveel geld je wilt uitgeven aan kleding is jouw keus, en er bestaand gelukkig genoeg betaalbare duurzame kledingmerken. Met goed zoeken hoeft kleding echt niet de wereld te kosten. 

 

Duurzaam shoppen is bewust kiezen voor duurzame kledingmerken. Modemerken die milieuvriendelijk produceren, ethisch produceren en geen schadelijke materialen gebruiken. Door op zoek te gaan naar bijvoorbeeld keurmerken op labels weet je zeker dat jouw kledingstuk geen schade heeft veroorzaakt aan het milieu. Zo is deze blog ook ontstaan, het was ongelovelijk veel werk om dit allemaal uit te zoeken, waarna ik besloot alles te bundelen op deze website.

 

Hier vind je eerlijke en duurzame kleding. Alle duurzame (Nederlandse) kledingmerken staan hier op één overzichtelijke website. Alle mooie duurzame kledingmerken bij elkaar vind je op de pagina Duurzame kledingmerken. Het bijzondere van deze website is, dat er vooral veel kleine modemerken uit Nederland tussen staan. Deze blogsite is niet gestart om er geld mee te verdienen, dus álle merken krijgen een podium. Groot en klein, om zodoende samen milieuvriendelijke kleding bekender te maken. En het is wel zo leuk voor onze lokale onderneemsters ;) Kies voor duurzame en lokale kleding.

4) Overweeg tweedehands of vintage kleding

Heb je al eens gekeken naar tweedehands kleding? Dit kan via Marktplaats, een rommelmarkt, kringloopwinkel of de app Vinted. Je verlengt de levensduur van spullen en bespaart daarmee een enorme hoeveelheid grondstoffen, energie en afval. En je bespaart geld, wat altijd leuk is voor je protemonnee.

 

Ik maak hier echt een sport van! Soms spot ik in de winkel een kledingmerk waarvan ik de stijl prachtig vind, maar het prijskaartje te hoog. Dan ga ik naar Marktplaats en zoek ik op dat specifieke merk naar tweedehands items. Hetzelfde doe ik als ik precies weet wat ik zoek. Ik speur dan Marktplaats en United Wardrobe af, want daar worden meer dan genoeg kledingstukken aangeboden. En vaak zijn het nog leuke, oude, en dus vintage achtige items ook. Unieke kleding dus, en heel milieubewust. Ook bij de winkels van ReShare (van het Leger Des Heils) vind je leuke tweedehands kleding. Er zit er vast wel eentje bij jou inde buurt. Lees hier meer over ReShare en al het goede dat zij doen.  Meer vintage adressen vind je hier.

5) Koop lokaal

Koop je kleding zoveel mogelijk lokaal. Daarmee voorkom je CO2-uitstoot van het transport én steun je lokale ondernemers. Koop je bij Nederlandse kledingmerken, dan weet je zeker dat het alleen binnen Nederland verzonden wordt, en het niet eerst de hele wereld over hoeft. Of je gaat naar de winkels, nog beter. Heel veel Nederlandse duurzame modemerken hebben een shop, of verkoop punt, waar je gelijk je aankoop kunt zien, voelen en passen. Het mooie is dat ook veel van de kleding in Nederland is gemaakt, dus geen 'made in China' maar echt lokaal en eerlijk gemaakt. Ik probeer zoveel mogelijk Nederlandse duurzame kledingmerken te verzamelen, zodat je ze via deze website kunt vinden. Bekijk vooral de lijst die we tot nu toe hebben samengesteld op deze pagina.

6) Bekijk je kledingkast en wees creatief

Met deze tips kun je echt duurzaam shoppen. Winkelen blijft leuk en is soms ook echt nodig, dus we komen er nooit helemaal onderuit. Zo zijn je aankopen dan helemaal oké. En als je het helemaal compleet wilt maken, kun je thuis ook aan de slag. Want wat heb je nog in je kast liggen? En hoe creatief kun je daar mee omgaan?

 

Ken je dat? Dat je ’s ochtends vroeg minutenlang stil staat voor je kledingkast en maar niet kunt beslissen wat je aan moet? En ondertussen moet je je steeds meer haasten om op tijd te kunnen vertrekken. De oplossing is opruimen en organiseren. Maak in je kledingkast ruimte voor vaste setjes en rangschik op kleur en functie. Dat scheelt niet alleen tijd, het voorkomt óók dat je diezelfde dag nog tot de verleiding komt een impulsaankoop te doen. En ruim je kledingkast eens goed op, zodat je weer ziet wat er allemaal áchterin de kast ligt, waar je al heel lang niet meer naar gekeken hebt ;)

 

Maak weer nieuwe combinaties, van je 'oude' kleding samen met je nieuwste aankoop. Misschien is die ene broek van jaren geleden nu wel weer hip, en zit die sweater die je zo lang niet hebt gedragen toch wel lekker. Probeer en creëer. Er is meer mogelijk dan je denkt, en je hoeft er de deur niet eens voor uit. Een leuk klusje voor deze onstuimige winterse dagen, nietwaar?

Note to self: Koop duurzaam of koop niet.

Eerlijke en duurzame kledingmerken:

Natuurlijke hennepkleding, biologisch en vegan proof.

Gebruik kortingscode DUURZAAM20 voor 20% korting op je bestelling.

Biologische shirts, eerlijke gemaakt en custom bedrukt.

Gebruik kortingscode DUURZAAM5 voor € 5,- korting op je bestelling.

Heb jij nog een tip die ontbreekt? Plaats hem zeker in de comments! 

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.