De leukste duurzame mode blog van Nederland

Dé spijkerbroek blog. Wat is denim & hoe houd je jeans mooi?

Gepubliceerd op 4 november 2022 om 15:07

De spijkerbroek is niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Iedereen heeft wel een stapeltje jeans in zijn kast liggen. De vele kleuren en pasvormen maken de spijkerbroek tijdloos trendy. Het voordeel van een spijkerbroek is dat je hem op verschillende manieren kan stylen. Je kan hem zowel sportief, casual als netjes dragen. Als je een goede spijkerbroek gevonden hebt, dan wil je natuurlijk wel dat deze mooi blijft.

Met de volgende tips houd je jouw jeans langer mooi en heb je een leven lang plezier van je favoriete spijkerbroek. En wat is denim eigenlijk precies, en waarom heet het zo?

Duurzame kleding blog spijkerbroeken en jeans, Ingrid de Haan. Duurzame mode en sustainable jeans.  jeans wassen azijn spijkerbroek wassen met zout jeans wassen wasverzachter jeans wassen programma stretch jeans wassen spijkerbroek wassen wasmiddel spijke

Wat is het verschil tussen denim en jeans?

Denim is een andere naam voor jeans. Jeans is een Engels woord, in het Nederlands wordt het een spijkerbroek genoemd. Denim en jeans zijn niet helemaal hetzelfde, maar hebben wel veel overeenkomsten. Het verschil is dat ze anders worden geweven. Denim wordt gemaakt van een gekleurde en een witte draad, wat je vooral aan de binnenkant van het weefsel goed kunt zien. Jeans wordt geweven van twee draden van dezelfde kleur en is dus helemaal blauw. Het is een katoenen weefsel in keperbinding, ook wel twill genoemd. Denim is sterker en duurder dan jeans. Denim is in principe een 100% katoenen stof, maar kan ook stretch zijn dankzij toegevoegd elastan, om meer draagcomfort te creëren. Dit katoen kan uiteraard ook biologisch katoen zijn, er zijn meerdere merken gespecialiseerd in biologische en duurzame spijkerbroeken, zoals Keeper Denim, ArmedAngels, Kuyichi, Kings of Indigo.

Waar komt de naam denim vandaan?

De naam Denim is afkomstig van de oorspronkelijke Franse benaming ‘Serge de Nimes’: volgens onderzoek voor het eerst vervaardigd door de familie André voor de veehoeders van de Camargue (de ‘gardians’), was deze Zuid-Franse stad (Nimes) de eerste plek waar dit soort weefsels gemaakt werden. Bij verder onderzoek blijkt dat weefsels soms genoemd werden naar een geografische locatie, maar ook vaak ergens anders gemaakt werden: de naam werd dan alleen gebruikt als een merk bij de fabriek waar het weefsel verkocht werd. Voor het eind van de 17e eeuw was Serge de Nimes ook in Engeland bekend. Waarbij je je dan moet afvragen of het weefsel geïmporteerd werd uit Frankrijk, of dat het een Engels weefsel is dat dezelfde naam vraagt. Er zijn zelfs verhalen te vinden dat Serge de Nimes oorspronkelijk werd gemaakt van zijde en wol, terwijl Denim als zodanig alleen van katoen gemaakt werd.

Duurzame kleding blog zo blijft je jeans mooi. Geschreven door Ingrid de Haan. jeans wassen en kopen. Zo blijft je spijkerbroek laner mooi. eco broeken. duurzame broek. dames broeken. Waarom moet je een spijkerbroek niet wassen? Hoe vaak moet je een spijk

Spijkerbroeken van Levi Strauss & Co

Blue jeans en Levi Strauss spijkerbroeken

De Blue Jeans echter is een stof die zijn naam gekregen heeft door de blauwe kleurstof Indigo, waarbij de Franse benaming Bleu de Gênes, Blauw van Genua, gehanteerd werd. De invoer van indigo werd vanuit Indië via Genua naar de rest van Europa geregeld. Bleu de Gênes was een vertaling van Blu di Genova, dus eigenlijk Genuees blauw, wat later werd verbasterd tot het huidige ‘Bluejeans’, kort gezegd ‘jeans’. In de 18e eeuw werd de jeanskleding helemaal van katoen gemaakt, gebruikt voor het maken van herenkleding, vanwege de duurzaamheid van de stof, zelfs na heel veel wassen.

 

En de spijkerbroek? In 1847 emigreerde Levi Strauss naar Amerika. Daar maakte hij stevige broeken voor de goudzoekers in Californië, eerst van zeildoek: de broeken waren steviger dan de tot dan gemaakte broeken, wat goudzoekers goed kunnen gebruiken onder de harde omstandigheden waarbij ze moesten werken. Toen Levi Strauss door zijn voorraad zeildoek heen was, gebruikte hij de Serge de Nimes, waarbij deze naam al snel verbasterd werd tot Denim. De broeken scheurden echter vaak uit op de plekken waar veel spanning op staat: oa. bij de zakken. Daar had Jacob Davis een oplossing voor: hij vervaardigde de Spijkerbroek, oftewel Jeans. Deze werd eerst vooral als werkbroek gemaakt, gemaakt van de blauwe gekeperde denim, waarbij een soort klinknagels de zakken verstevigden. Jacob Davis kreeg in partnerschap met Levi Strauss (& Company) op 22 mei 1873 een Chinees octrooi op deze bevestigingswijze.

Mode blog spijkerbroek en jeans. Duurzame kleding blog van Ingrid de Haan over jeans en denim. Hoe houd je je spijkerbroek langer mooi?  De beste spijkerbroek voor dames.  spijkerbroeken c&a spijkerbroek heren spijkerbroek zwart spijkerbroek kind spijkerb

Typisch jeans: klinknagels, een 5e zakje en dubbele gele stiksels

Waarom wordt een spijkerbroek een spijkerbroek genoemd?

Kijk maar eens naar de zakken van je spijkerbroek, daar zitten klinknagels oftewel de 'spijkers' die de naden verstevigen. Vroeger noemde ze dat spijkers. Deze metalen klinknagels worden ook wel rivets of clinch genoemd. De klinknagels worden voor de versteviging aangebracht om scheuren te voorkomen, zoals op de riemlussen en de hoeken van de zakken. Er zitten meestal 7 riemlussen aan een spijkerbroek, en standaard heeft een spijkerbroek vijf zakken: twee aan de achterkant, twee steekzakken aan de voorkant en aan de rechter voorkant een klein zakje, waar men vroeger een zakhorloge in bewaarde. Omdat zo’n zakhorloge veel te lijden had in een gewone steekzak, werd dit kleine zakje daar speciaal voor  op de spijkerbroek aangebracht. Wat ook opvalt aan spijkerbroeken zijn de dikke dubbele naden, de zogenaamde kapnaden, waarbij een extra dik garen is gebruikt. Dit stiksel is vaak in een afwijkeden kleur, zoals donkergeel of oranje.

Hoe houd je een spijkerbroek mooi in de was?

Het lijkt wel of sommige jeans niet zo lang meegaan, en dat is zonde. Je draagt je favoriete jeans vaak, maar was je hem daarom ook vaak? Wist je dat door het vaak wassen van je spijkerbroek, deze onnodig slijt en sneller achteruit gaat? De ene denim blijft langer mooi als de andere, en het heeft niet alleen met de kwaliteit van de stoffen te maken, maar vooral met de manier waarop we onze spijkerboeken wassen.

 

In principe geldt: hoe minder je een jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Sterker nog, tijdens de eerste paar maanden van gebruik, is het aan te bevelen je jeans niet te wassen, en sommige mensen stellen zelfs dat je een spijkerbroek helemaal nooit moet wassen.

Een spijkerbroek wassen is overbodig

Als je aan een echte denimliefhebber vraagt hoe vaak je je spijkerbroek moet wassen, zal die je vertellen dat je je nieuwe spijkerbroek minstens zes maanden moet dragen voordat je hem in de wasmachine stopt. Het uitstellen van de eerste wasbeurt klinkt misschien een beetje onfris, maar het is juist een goede raad. Als je jeans te vroeg wast, kan de unieke, natuurlijke slijtage verloren gaan en krijgt de broek niet de kans om zich goed naar je lichaam te vormen (en dat te flatteren). Na het dragen hang je je jeans de volgende dag dan uit, buiten, in de frisse lucht. Dan gaat zelfs rookluchten eruit. Om je spijkerbroek 'schoon' te maken, zou je hem ook een nachtje in de vriezer kunnen leggen, dit doodt de meeste bacteriën. 

 

Maar ongelukjes zijn nu eenmaal onvermijdelijk, zeker met kinderjeans. De vraag is dus: hoe was je je jeans op een manier die zowel het kledingstuk als het milieu spaart? En dan heb je soms ook nog zo'n nare geur in je nieuwe jeans. Wat is dat, en wat doe je eraan?

De spijkerbroek blog. Duurzame kleding blog van Ingrid de Haan.  Hoe vaak was je je spijkerbroek? Waar koop je goeie spijkerbroeken? mode en trends voor vrouwen. buy your jeans. Waarom moet je een spijkerbroek niet wassen? Hoe vaak moet je een spijkerbroe

Wat veroorzaakt de vieze geur in een nieuwe broek?

Iedereen is wel bekend met die geur van een nieuwe broek. Maar weinig mensen staan stil bij waar deze kenmerkende geur nu eigenlijk vandaan komt. Tijdens het productieproces, of soms pas wanneer de broeken richting de winkels gaan, wordt er aan de broeken een chemisch (soms zelfs licht giftige) stof toegevoegd. Het doel van het toevoegen van deze middelen aan broeken is om schimmel, bacteriën, vocht, vlekken en kreuken tegen te gaan. Als consument merk je daar weinig van, behalve de geur die nieuwe broeken hebben. Vooral bij jeans en bij (andere) denim producten merk je dit heel erg. Het middel (en de vieze geur) kan in de regel geen kwaad, maar merk je wel. Vaak is deze er na het wassen wel uit.

Met natuurlijke middelen je kleding stankvrij 

De beste manieren om stank uit je kleding te wassen is niet heter wassen of  meer wasmiddel gebruiken (liever niet zelfs!!). Het zijn deze handige en goedkope tips: zet je stinkende jeans in een sopje met bakingsoda of zuiveringszout. In het Engels heet het middel bakingsoda en in het Nederlands zuiveringszout. Deze poeder is een echte geurvreter. Het neemt allerlei geurtjes op, zowel uit de lucht als uit textiel en is daarom erg goed in te zetten om vieze geuren uit een broek te verwijderen. Leg je broek in een bak of een emmer met koud water, voeg een paar scheppen bakingsoda toe, even goed mengen, en laat het een avondje inwerken. De volgende dag giet je het water af doe je je broek in de wasmachine. Daarnaast is ook natuurazijn heel handig. Dankzij de hoge zuurgraad van azijn, breekt het op natuurlijke wijze geurveroorzakende stoffen als microben en bacteriën af. Net als met bakingsoda kan je natuurazijn gebruiken om de vieze geur uit je broek te verwijderen. Meng een half kopje natuurazijn met koud water en laat je broek een uurtje weken, daarna grondig uitspoelen met koud water en in de wasmachine doen.

Zonder wassen de vieze geur verwijderen uit je broek

Er zijn mensen, vooral liefhebbers van de zogenoemde raw denim, die hun broeken liever niet wassen. Ook dan nog is er een manier om een vieze geur uit je broek te krijgen: frisse lucht en zonlicht. UV-licht breekt chemicaliën en bacterieën af die een vieze geur veroorzaken. Deze stralen zijn zo krachtig dat ze zelfs de stof kunnen bleken (daarom is het belangrijk om je broek altijd binnenstebuiten te keren). Leg je stinkende broek een paar uurtjes binnenstebuiten in het zonnetje en dan ben je van de vieze geur af.

Duurzame kleding blog van Ingrid de Haan over jeans. Recycled jeans en nieuwe spijkerbroeken voor dames. Duurzame mode, new Angels modemerk. Waarom moet je een spijkerbroek niet wassen? Hoe vaak moet je een spijkerbroek wassen? Waar was je spijkerbroeken

Waarom moet je een spijkerbroek niet wassen?

Zo was je jeans met de hand

Als je een vlek in je jeans maakt, kan het voldoende zijn om alleen de vlek zelf te behandelen. Dan hoef je niet het hele kledingstuk onnodig te wassen. Maar als je je jeans gaat wassen, kun je dat het beste met de hand doen. Je hebt niet meer nodig dan een teil en wat wasmiddel. Er wordt vaak gezegd dat je je nieuwe spijkerbroek moet wassen voordat je hem draagt. Fout! Je moet een nieuwe spijkerbroek nooit wassen voordat je hem hebt gedragen. Je moet deze namelijk eerst 'inlopen'.  En als het dan zover is dat je jeans voor het eerst gewassen kan worden, kun je je broek het beste met de hand wassen.

 

  • Laat je jeans minstens een uur weken in koud water met een beetje wasmiddel
  • Wrijf niet over de stof, want dat kan vlekken veroorzaken
  • Behandel vlekken voorzichtig met wasmiddel en een zachte spons
  • Behandel hardnekkige vlekken door ze voor het weken voorzichtig te deppen
  • Pers het water er voorzichtig uit (zonder te wringen of te draaien)
  • Hang je schone jeans op en laat hem drogen

Zo was je jeans in de wasmachine

Regel één bij spijkerbroeken wassen: vermijd de wasmachine zo veel mogelijk. Pas als het niet anders kan, dan kun je je spijkerboek in de wasmachine wassen. Een spijkerbroek blijft langer mooi als je hem nooit heter wast dan op 30 graden, liever zelfs nog kouder. Dit geldt voor als je je spijkerbroek wast in de wasmachine, maar ook met een handwas. Hoe kouder je spijkerbroek gewassen wordt, hoe steviger de vezels en hoe mooier je jeans blijven. Wasmiddel werkt ook al bij lage temperaturen, en het scheelt ook (veel) energie. Wist je dat je wasmachine de meeste stroom verbruikt voor het verwarmingselement? Hoe heter je wast, hoe meer stroom het kost. Koud wassen spaart je kleding, en bespaart stroomkosten. 

 

Waar was je spijkerbroeken mee? Gebruik het liefst (vloeibare) wasmiddel voor de fijne was. Als je wilt kun je er een beetje wasverzachter bij doen, dit behoudt de elasticiteit van de broek. Was je jeans altijd binnenstebuiten. Op deze manier zorg je ervoor dat de kleur van de jeans minder hard slijt.

 

  • Sluit rits- en knoopsluitingen om te voorkomen dat ze aan andere kledingstukken blijven haken, en doe de broek binnenstebuiten.
  • Was je jeans samen met kledingstukken van dezelfde kleur. Dit is vooral belangrijk als je een zwarte of felgekleurde spijkerbroek gaat wassen die kan afgeven en andere kledingstukken kan verpesten.
  • Was op maximaal 30 °C.
  • Was jeans op een energiezuinig wasprogramma om slijtage te voorkomen.
  • Doe jeans nooit in de wasdroger. Hang je jeans gewoon op en laat hem aan de lucht drogen.

 

Jeans krimpen in heet water, soms zelfs in warm water. Was spijkerbroeken altijd in koud of lauw water. Nooit warmer dan 30 °C. Zelfs als je je jeans volgens de instructies op 60 °C (of zelfs 90 °C) kunt wassen, moet je dat niet doen. Je moet je jeans nooit warmer dan 30 graden wassen. Hooguit 40, als de vlek écht hardnekkig is. Maar nooit warmer.

Duurzame kleding blog van Ingrid de Haan. De spijkerbroek blog. Welk programma voor jeans wassen? Wat doet een jeans wasprogramma? Hoeveel graden broek wassen? Waarom moet je een jeansbroek niet wassen? Wat is een stretch jeans? Hoeveel loopt een stretch

Hoe was je een nieuwe donkere spijkerbroek?

Heb je een mooie zwarte jeans gekocht, en moet die echt een keer gewassen worden? Wil je niet dat je zwarte spijkerbroek vaal wordt, dan helpt het om je nieuwe spijkerbroek een nachtje in een emmer met koud water en azijn te laten weken. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven, de kleur trekt dieper in de stof. Een half kopje natuurazijn is voldoende. Azijn kan gewoon in de wasmachine, het zorgt niet alleen voor zachtere kleding, maar het ontkalkt je wasmachine ook nog eens. Azijn verwijdert namelijk kalk (en dus de hardheid) uit water. En zoals je hierboven kon lezen, helpt ook azijn ook goed met het verwijderen van nare geurtjes uit je kleding. Win win!

Zo droog je jeans het beste

Doe jeans nooit in de wasdroger. Daardoor krimpt je broek, slijt de stof en verliest de jeans zijn vorm, vooral als het stretch jeans is want het elastan houdt absoluut niet van hitte, en verliest zijn elasticiteit en dus zijn functie. Hang in plaats daarvan je net gewassen jeans aan de waslijn en laat hem gewoon aan de lucht drogen. Hang je jeans liever niet in direct zonlicht, want daardoor kan de kleur verbleken. Ook handig om te weten: als je je jeans platliggend droogt, houdt hij zijn pasvorm langer vast. Strijken kan, maar strijk je jeans wel binnenstebuiten om lelijke strijkplekken te voorkomen.

Met deze tips moet je spijkerbroek wel lang mooi blijven. Goed nieuws: was je spijkerbroek zo weinig mogelijk, en als je dan toch wast dan zo koud mogelijk met zo min mogelijk wasmiddel. Dat is niet alleen beter voor je spijkerkleding, maar is ook nog eens heel duurzaam en zuinig ;) Ik weet dit nu, maar heb toch ook genoeg spijkerbroeken verpest in de wasmachine en droger. Al doende leert men, zal ik maar zeggen. Wat is jouw favoriete jeans? Was je die ook bijna niet? Laat het gerust weten in de reacties onder deze blog.

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.