Dit zijn de leukste eerlijke kledingmerken van Nederland! Echte Hollandse modemerken met een warm hart voor de natuur en de mens. Ecologische kleding die lokaal en verantwoord is gemaakt. Milieuvriendelijke kleding is hot, maar waar koop je al dat moois?
Ik heb voor deze blog gekeken naar duurzame kledingmerken die in Nederland zijn gevestigd, en meerdere soorten kledingstukken in de collectie hebben. Voor deze top 10 gaan we voor de leukste kledingmerken met een uitgebreid aanbod. Deze Dutchies zijn goed bezig!
Betaalbare duurzame kleding koop je hier:
Common & Sense
Common & Sense is een eerlijk kledingmerk dat mooie (vrouwen)kleding maakt. De productie van de kledingstukken vindt plaats in Nederland en Turkije. Voor de kledingstukken wordt gezocht naar verschillende materialen die zo duurzaam mogelijk zijn. Vaak een uitdaging, maar Common & Sense blijft keer op keer met de leukste nieuwe collecties komen, met items die allemaal goed te combineren zijn met elkaar.
De kleding van Common & Sense wordt deels gemaakt in een atelier in Nederland en voor een ander deel in Turkije in een fabriek met een Nederlandse eigenaar. De fabriek in Turkije wordt gecontroleerd door de Fair Wear Foundation, een organisatie die uitgebreid de werkomstandigheden onderzoekt en hun bevindingen op hun website publiceert.
Common & Sense werkt graag met natuurlijke materialen, bijvoorbeeld GOTS gecertificeerd biologisch katoen, of ze werken met restmaterialen. Common & Sense is mijn persoonlijke nummer 1 voor eerlijke en betaalbare eco fashion.
Ze zijn transparant en houden je met liefde op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en collecties. Speciaal voor de nieuwsbrief lezers zijn er leuke kortingen, en via instagram kun je ze op de voet volgen. Je koopt Common & Sense online of in de winkels in Amsterdam of Utrecht. Een bezoekje waard!
J Label
J LABEL houdt van fashion, maar houdt nog meer van onze planeet. En fashion mag niet ten koste gaan van onze planeet. Alle kleding wordt geproduceerd in GOTS en SA8000 gecertificeerde fabrieken, voornamelijk in India, die met zorg geselecteerd zijn door experts om elk kledingstuk ethisch en eerlijk te produceren. De fabrieken betalen een eerlijke prijs aan de werknemers en werken aan ‘women empowerment’. Op deze manier is er een constante balans tussen geven en nemen van de wereld en de werknemers.
J-LAB3L is een milieuvriendelijk modemerk en gebruikt biologisch katoen, FSC Viscose, Kapok (vezels uit de rijpe vruchten van de Kapokboom), gerecycled cashmere, biologisch mulesing-free wol en zij upcyclen overgebleven materialen. Het merk compenseert CO2 van het verzenden over zee door het planten van bomen via ‘Trees For All’.
Sommige kledingstukken zijn gelinkt aan een sociaal project. Deze kledingstukken zijn duidelijk gelabeld in de webshop. Een percentage van de winst op deze producten wordt aan dit sociale project gedoneerd, dat te maken heeft met het verbeteren van de levens van mens of dier.
Atelier Jungles
Atelier Jungles is een Nederlands merk dat eerlijk en lokaal in eigen land produceert. De collecties bestaan uit chique en stijlvolle slow fashion basics van hoge kwaliteit. De collecties van Atelier Jungles worden lokaal gemaakt in hun atelier in Den Haag. Hier werken de medewerkers voor een eerlijk salaris dat boven het leefbaar loon ligt. Het label werkt uitsluitend met mensen in Den Haag die een afstand hadden tot de arbeidsmarkt. Samen met de stad Den Haag draagt Atelier Jungles bij aan een fijne werkruimte en eerlijke lonen voor deze werknemers, met een kans zich te ontwikkelen en te groeien.
Atelier Jungles maakt gebruik van duurzame materialen. De kleding wordt voornamelijk gemaakt van biologisch katoen, Tencel en Nederlands scheerwol (alleen voor de winterjassen), maar af en toe kopen ze ook overgebleven materiaal (bijvoorbeeld zijde) op in kleine hoeveelheden voor exclusieve items. Het merk gebruikt geen plastic, voor de communicatie en verzending wordt gerecycled papier en groeipapier gebruikt.
Alle items worden lokaal in Nederland geproduceerd, in het atelier in Den Haag. Als er materiaal over is, dan doneert Atelier Jungles dit aan een organisatie die restmateriaal verwerkt tot dekens die worden gedoneerd aan een kinderziekenhuis.
Lovely Lane
Lovely lane heeft als missie om de kleermakers een leefbaar inkomen te geven en jou dat bevredigende gevoel te geven dat je voor een kostprijs hebt betaald zonder al te veel te betalen voor onzinnige kosten (zoals winkels, marketing, kantoor, personeel etcetera). Lovely lane werkt volgens het made to order principe. Geen verspilling, er wordt pas een jurk gemaakt zodra deze ook daadwerkelijk is verkocht. Niet goedkoop, wel helemaal geweldig! Handmade with love.
De kleding van Lovely Lane is ontworpen door Marije Braber. Zij laat zich inspireren door haar eigen vroege jeugd. De kleding doet denken aan Brigitte Bardot, Jane Birkin en Janis Joplin en alle iconen van die tijd. Filmisch en dromerig. Marije verzamelt en zoekt vintage kleding (vooral jurken) van over de hele wereld. Lovely Lane wil je dat kledingstuk aanbieden waar je al tijden naar op zoek bent. En ze willen dat je je verbonden voelt met de manier waarop het met de hand wordt gemaakt in Amsterdam.
Iconische eerlijke forever pieces die je voor altijd wilt behouden en doorgeven aan toekomstige generaties. Lovely lane heeft een showroom op een Boutique Boat in de grachten van Amsterdam.
The Driftwood Tales
The Driftwood Tales begon als een droom in Bali en werd in Amsterdam tot leven gebracht. Het merk is opgericht door een groep die eerst in de reclame industrie werkte en daar helemaal uitgekeken raakte op de korte termijn visie van de merken waar ze mee samenwerkten. Toen ze meer leerden over de mode industrie en hoe ontzettend veel ruimte voor verbetering daar nog is, besloten ze het roer om te gooien en zelf een merk op te richten dat het wél goed doet.
The Driftwood Tales werkt met meerdere collecties die op verschillende plekken worden gemaakt. De signature collectie wordt gemaakt in India van Chetna Organic gecertificeerd biologisch katoen. Het Chetna Organic keurmerk betekent niet alleen dat het katoen biologisch wordt geproduceerd, maar ook dat dat onder goede werkomstandigheden gebeurt. Daarnaast is de fabriek in India waar de kleding geproduceerd wordt GOTS en SA8000 gecertificeerd, wat eerlijke werkomstandigheden controleert. De basics collectie wordt onder eerlijke omstandigheden geproduceerd in Portugal.
Behalve gecertificeerd biologisch katoen, gebruikt The Driftwood Tales gerecyclede materialen. Zo maken ze onder andere items van gerecycled katoen, gerecycled viscose en gerecycled linnen. Dit groene broekpak (zie foto) is gemaakt van gerecycled katoen.
The Driftwood Tales gebruikt geen dierlijke materialen en het kledingmerk is dus ook geschikt voor vegans.
Arber Studio
Het Amsterdamse label Arber Studio maakt premium basics van prachtige duurzame stoffen. Zij geloven in het creëren en produceren van producten met respect voor de wereld. Met als duidelijke boodschap: 'buying less and buying better'. Elke stap die ze zetten ondersteunt de overtuiging dat de toekomst van de mode een proces is waarin ze zichzelf uitdagen om nieuwe technologieën en manieren te verkennen om zowel de ecologische als de sociale voetafdruk te verkleinen.
Arber Studio produceert in Portugal, Turkije en Vietnam. De medewerkers krijgen hier een eerlijk loon dat een stuk boven het minimumloon ligt. In de werkplaats in Hanoi, Vietnam wordt 20% boven het gemiddelde loon betaald. De werkplaats heeft veilige en eerlijke werkomstandigheden, een werkweek van 45 uur en een moderne inrichting.
Arber Studio werkt met de milieuvriendelijke stoffen TENCEL™, ECOVERO™ en Viscose vezels van Lenzing uit Oostenrijk, maar ook met linnen en 100% mulesing-free Merino wol (diervriendelijke wol).
Marjolein Elisabeth
Marjolein Elisabeth is een kledingmerk voor de gewone vrouw die zich op elk moment van de dag de mooiste versie van zichzelf wil voelen. De ontwerpen zijn tijdloos en klassiek, maar dan wel met vrolijke kleuren en prints.
Marjolein Elisabeth gelooft in de kracht van lokaal ondernemerschap en vertaalt dat in samenwerkingen met naaiateliers in Nederland en Bulgarije. Beide vallen onder EU wetten en er wordt dus geproduceerd onder eerlijke werkomstandigheden. De stoffen die Marjolein Elisabeth gebruikt zijn zo veel mogelijk van natuurlijke materialen, en, indien mogelijk ook GOTS gecertificeerd biologisch of gerecycled.
Marjolein Elisabeth wil in de toekomst alleen maar gebruik maken van materialen die gecertificeerd duurzaam zijn. Door de tijdloze ontwerpen hoeft de kleding niet na één seizoen al weg en doordat er in kleine oplages wordt geproduceerd zul je niet dagelijks anderen in dezelfde kleding spotten.
Goat Organic Apparel
Goat Organic Apparel is een Nederlands kledingmerk opgericht door de tweelingzussen Abigail en Lavinia Bakker. Het merk is opgericht vanuit de zoektocht naar een fijn, basic wit t-shirt dat duurzaam, eerlijk en betaalbaar was. Omdat zij niet konden vinden waar ze naar opzoek waren, besloten ze hier zelf een onderneming van te maken. Goat is uitgegroeid tot een merk met een grote collectie duurzame basics.
De kleding van Goat worden eerlijk gemaakt in Bangladesh. De fabrieken werken met de Fair Wear Foundation en zijn GOTS-gecertificeerd. De items worden gemaakt van biologisch katoen en gerecycled polyester. Geen van de items wordt in plastic verpakt; alles komt plasticvrij binnen en de bestellingen worden verstuurd in karton of gerecycled materiaal.
Goat steunt veel goede doelen. Ze hebben een 'taking action' platform opgezet om allerlei goede doelen te ondersteunen en acties op te zetten waar nodig. Alle Goat kleding is vegan proof.
Loop.a Life
Loop.a life wil de textielindustrie circulair maken door de kleding afvalberg te verkleinen, waardevol materiaal nieuw leven te geven en zoveel mogelijk bedrijven en consumenten te ondersteunen en inspireren om mee te doen. Zij doen dit door continue product ontwikkeling en goede samenwerking met hun partners, waarbij ze lokale textiele reststromen omzetten naar mooie, nieuwe fashion- en interieurproducten.
De fabriek in Portugal is GOTS gecertificeerd. Dit betekent dat de fabriek wordt gecontroleerd op eerlijke en duurzame productie. Loop.a life bezoekt de fabriek ongeveer 3 keer per jaar om zelf op de hoogte te blijven van de voortgang en de omstandigheden. De fabriek is transparant en heeft beeldmateriaal van de werkomstandigheden, ook doen zij mee aan de Who Made My Clothes campagne van Fashion Revolution. Loop.a life werkt samen met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Zij helpen met het sorteren en knippen van afgedankt textiel.
Loop.a life recyclet lokaal ingezamelde (Nederlandse) afgedankte truien en vesten, die in de textielbak zijn gedaan. Dit textiel wordt ingezameld en gesorteerd bij Wieland Textiles in Wormerveer (lees meer in deze blog). Loop.a life bezoekt deze locatie wekelijks en de werkomstandigheden zijn hier goed. Van dit textiel worden in Portugal weer nieuwe, waardevolle items gemaakt. Doordat zij geen nieuwe wol gebruiken maar recyclen, besparen zij per wollen kledingstuk meer dan 10 kg aan CO2 en per katoenen trui meer dan 1,5 kg CO2. De hele keten van inzameling tot het maken van nieuwe items gebeurt binnen Europa.
New Angels Eco Fashion
New Angels is een modemerk met een warm hart voor de natuur. Er wordt uitsluitend gewerkt met milieuvriendelijke stoffen zoals bamboe, hennep, Tencel, ramie, modal en biologisch katoen (met GOTS certificaat). Alleen de beste en meest pure stoffen worden ingekocht. Alle kleding zit comfortabel en is geschikt voor zowel een avondje thuis op de bank, als voor vakantie of een avondje uit.
De productie vindt voornamelijk plaats in Nederland, in een eigen naaiatelier. Alle kledingstukken zijn voorzien van een luxe metalen New Angels naamplaatje, en de waslabels zijn gemaakt van zacht satijn (geen irriterende labels in je nek). De modellen zijn tijdloos en er wordt gewerkt met kleine oplages, made to order en maatwerk. Zo heb je altijd een kledingstuk dat perfect op jouw wensen is afgestemd.
New Angels steunt Sea First, deze organisatie zet zich in voor de oceaan en al het zeeleven. New Angels werkt milieuvriendelijk, vegan en plasticvrij, en dat is precies waar Sea First ook naar streeft voor schone oceanen.
New Angels is (voor zover bij mij bekend) het eerste kledingmerk dat werkt met 100% pure hennep stof, die ook nog rekbaar is. Deze knit (gebreide stof ) is rekbaar en toch gemaakt van 100% hennep plant, zonder 'standaard' toevoegingen zoals elastaan of katoen. Een unieke stof dus! 100% Puur natuur.
Het was nog best moeilijk om een top 10 samen te stellen, want er zijn zoveel mooie duurzame kledingmerken in Nederland. Bovendien ontdek ik nog regelmatig nieuwe merken, dus er volgt ooit vast nog een aanvullende blog ;) Deze merken zijn bij mij het meeste bekend en ik volg ze al langere tijd op Instagram, waardoor ik goed op de hoogte blijf van de laatste nieuwtjes. Kijk eens op ons Instagram account en blijf ook op de hoogte van de nieuwst collecties van al deze leuke duurzame kledingmerken (we delen ze veel in onze stories). Je vindt ons hier: @duurzame_kleding
Welk merk is voor jouw favoriet?
Veel liefs,
Ingrid
Reactie plaatsen
Reacties