De leukste duurzame mode blog van Nederland

Besparen met wassen doe je zo

Gepubliceerd op 5 mei 2023 om 17:59

Heerlijk toch, je pas gewassen kleding weer fris en heerlijk geurend na een wasbeurt. En het leuke is dat wassen helemaal niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn. Het is een handigheid die je even door moet hebben - een kind kan de was doen - zoals ze zeggen. De beste was tips zijn best verrassend, want je wasmachine, je kleding én je portemonnee zijn het roerend met elkaar eens: wassen kan beter en goedkoper! 

 Besparen met wassen doe je zo blog. Duurzame kleding blog. Hoe kan je zoveel mogelijk geld besparen? Waar kun je het meeste op besparen? Hoe kun je zo zuinig mogelijk leven?

Geld besparen met wassen doe je zo

Je mooiste kleding kun je het beste op de hand wassen, maar het is natuurlijk makkelijker als het gewoon in de wasmachine kan. Dus ben ik op zoek gegaan naar duurzame en ecologische mogelijkheden om door die eeuwige wasberg heen te komen. Makkelijk, goedkoop en duurzaam. 

 

In principe kun je alle kleding in de wasmachine wassen op 30 of 40 graden (lees voor de zekerheid altijd even het waslabel!). Nieuwe kleding kan altijd iets krimpen bij een eerste wasbeurt, vooral de natuurlijke stoffen, dus hou daar rekening mee. 

 

Je hebt waarschijnlijk een eco wasprogramma op je wasmachine, je gebruikt misschien al een eco vriendelijk wasmiddel, en je droogt je wasgoed wellicht al aan de lijn i.p.v. in de droger. Dan ben je al een heel stuk op de goede weg! Maar er zijn nog meer eco was tips.

Wat kost een wasbeurt?

Voor een wasbeurt betaal je water, wasmiddel en de afschrijving en onderhoud van de wasmachine. Vooral de energiekosten maken een wasbeurt duurder. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er wordt verbruikt. Zo betaal je voor een was op 90 graden € 1,67, een was op 60 graden € 1,26, bij 40 graden € 1,09 en bij 30 graden ben je € 0,93 aan totale kosten kwijt. Bij de berekening hiervan is het Nibud uitgegaan van de energietarieven die gelden onder het prijsplafond (begin 2023). Heb je een hoger verbruik dan 2.900 kWh per jaar dan kunnen ook de kosten van wassen hoger liggen.

 

Bij een condensdroger of droger met luchtafvoer zijn de kosten per droogbeurt ongeveer € 1,95. Het drogen van een was met een wasdroger is duurder dan een wasbeurt. Dat komt omdat er veel warmte en dus energie nodig is.

Wassen op lage temperaturen.  Goedkoop wassen. besparen op wassen. Welk wasprogramma is het zuinigst?  Wat is de goedkoopste tijd om te wassen?  Is wassen op eco stand goedkoper?  Wat is de beste tijd om de wasmachine aan te zetten?

Wassen op lage temperatuur

Hoe lager de temperatuur, hoe minder stroom je verbruikt, logisch. met wassen op een lage temperatuur bespaar je op de energierekening, en de was wordt net zo goed schoon.. Daarom kun je wasgoed dat niet zo vies is het beste op 30 graden wassen, of zelf 20 graden.

 

Wasgoed wat je beter iets heter kunt wassen is 'vies' wasgoed, zoals beddengoed, handdoeken, sportkleding, zakdoeken en keukendoeken. Hier zitten veel bacteriën in die je er toch wel graag uit wilt wassen. Bij het wassen op temperaturen van minder dan 60°C kunnen zich hierin bacteriën ontwikkelen. Moderne wasmachines met een hoog energielabel hebben meer last van vetluis omdat er met minder water en op lagere temperatuur wordt gewassen. De vetluisbacterie sterft pas bij 57 graden. Als je last hebt van vetluis dan merk je dat vanzelf: het stinkt muf. Zowel je wasmachine als je schone wasgoed stinkt. No worries, het overkomt iedereen wel een keer. Vet luis krijg je eenvoudig weg.

Vetluis

Vetluis, ook bekend als wasluis, is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is geen luis, maar vervuiling die ontstaat doordat huidvet en huidschilfers samenklonteren met onoplosbare stoffen uit het wasmiddel. Het is een voedingsbodem voor bacteriën. De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege trommel kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden. Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn alle bacteriën dood.

 

Draai af en toe een was op 60 graden om beginnende vetluis tegen te gaan, bijvoorbeeld voor je 'vieze' was zoals beddengoed.. Maak elke drie maanden de rubberen rand van de wasmachine schoon. Controleer regelmatig de filter en maak deze schoon indien nodig. Draai soms ook een kookwas om de vetluis echt te verwijderen. je kunt in de kookwas bijvoorbeeld ook oude handdoeken wassen, het is niet erg als die misschien iets krimpen door de hitte. En witte handdoeken worden extra schoon. Zo krijgt vetluis geen kans en blijft je wasgoed lekker ruikend uit de wasmachine komen.

 

Het gebruik van een wasverzachter bevorderd ook vetluis. De vettige stof, blijft achter in de machine en kan hierdoor vetluis veroorzaken. Nog een nadeel van wasverzachter is dat dit 'vettige' laagje irritaties op je huid kan geven. Hoewel het middel verder veilig is om te gebruiken, is het behoorlijk belastend voor het milieu. Liever niet gebruiken dus. 

Welke wasmachine is het beste?

Flink wat energie besparen is goed voor je portemonnee én het milieu. Tip nr 1: kies om te beginnen voor een duurzame wasmachine, die wast zuiniger. Vul de trommel helemaal dan wordt je was schoner en het is voordeliger dan een half volle wasmachine laten draaien.  Welke wasmachine het beste is, is afhankelijk van je wensen. Er zitten behoorlijk wat verschillen in vulgewicht, toerental, energielabel en ook niet onbelangrijk: het geluidsniveau. De meest zuinige wasmachine is een wasmachine die in de energieklasse A valt, zoals deze top 10 van meest energie zuinige wasmachines.

 

Gebruik je graag een wasdroger? Kies dan voor een A+++ warmtepompdroger om te kunnen besparen op de energiekosten. Een waslijn is uiteraard de gratis mogelijkheid om je was te drogen. Het kost je niets, alleen wat tijd om alles op te hangen. Naast de extra kosten heeft een droger nog een nadeel: je was kan krimpen door de hitte. Dat gebeurt niet als je je schone wasgoed aan de waslijn droogt.

Gratis drogen. besparen op wassen. geld besparen. Goedkoper wassen. beaspaar geld op je was. Hoeveel bespaar je met wassen op 30 graden? Wat kost een wasbeurt met de wasmachine? Welk wasprogramma is het goedkoopst? Is wassen op eco stand goedkoper?

Alleen wassen als het echt vies is

Je kleding niet te vaak wassen is de beste wastip. was het alleen als het echt vies is en naar begint te ruiken. Niks is zo zonde als (bijna) schone kleding te gaan wassen. Zitten er geen vlekken op en stinkt het niet? Dan kun je je shirt makkelijk nog een keer dragen. De meeste kleding kun best vaker dragen, zoals spijkerbroeken en sweaters. Even uithangen voor een open raam en het ruikt weer fris. Zo blijft je kleding langer mooi want het slijt minder snel. Komt er een klein vlekje op je shirt? Als je deze gelijk verwijderd met een vochtig doekje, dan is de vlek er vaak meteen al uit. Dat scheelt weer.

Besparen met wassen - doe eens een handwas

Met een handwas bespaar je water en energiekosten omdat de wasmachine en droger niet draaien. Een handwasje is misschien iets meer werk, maar het is zeker beter voor het milieu. Bovendien, niet alle kleding kan in de wasmachine gewassen worden, zoals wol of kleding met pailletten. Ook kan het gebeuren dat je even snel een kledingstuk wilt wassen of er is simpelweg geen wasmachine in de buurt (bijvoorbeeld op vakantie of op de camping). Een handwas in een emmer of in de gootsteen is dan de ideale oplossing. Terwijl ik handwasjes het vroeger altijd te veel werk vond, vind ik het nu juist wel handig. Handwarm water, beetje vloeibaar wasmiddel of Biotex Groen erin en je kledingstuk onderdompelen. That's it. Meer hoef je er niet aan te doen. De enzymen uit het wasmiddel doen hun werk. Eventueel nog een beetje schrobben, uitspoelen en klaar.

 

Als er vlekken in je kleding zitten kun je de kleding het beste even langer laten inweken in het sopje. Om beschadiging van het kledingstuk te voorkomen kun je beter niet te hard wringen en wrijven. Zorg dat je het sop goed uit het kledingstuk spoelt, tot het spoelwater niet meer schuimt.

 

De ultieme anti vlekken lifehack ontdekte ik op de camping. Een emmer met handwas bleef per ongeluk een dag staan en bij het uitspoelen bleek dat zelfs de ergste wijnvlekken er uit waren. Het was brandschoon! En ik had er niets voor hoeven doen. Sindsdien vind ik handwasjes niet zo erg meer. Het kan best makkelijk zijn. Vooral met wit wasgoed doe ik een handwas vaak als voorwas: even een witte blouse (met vieze kraag) of wit ondergoed laten voorweken in een sopje, en daarna zo met sop en al de wasmachine in met de rest van het wasgoed. Mijn witte wasgoed wordt zo brandschoon.

Geld bespraen op je was. Besparen en wastips. Goekoper wassen met minder wasmiddel. besparen op wasmiddel. Duurzame kleding blog.  kort programma wasmachine zuiniger aeg wasmachine tijd besparen kort wasprogramma slecht wassen op 20 graden wasmachine kort

Bespaartips op wasmiddel

Met te weinig wasmiddel wordt de was natuurlijk niet goed schoon, maar te veel wasmiddel kan je kleding aantasten, zoals slijtage en kleurverlies. We gebruiken makkelijker te veel dan te weinig wasmiddel. En te veel wasmiddel bevorderd vetluis. Dit willen we juist voorkomen.

 

Een overdaad aan wasmiddel of wasverzachter zorgt er bovendien voor dat de wasmachine meer energie en water nodig heeft om al die zeep en het bijbehorende schuim weg te spoelen. Daarom kan je wasprogramma er opeens veel langer over doen dan staat aangegeven. Hij gaat dan extra spoelen, wat onnodig veel tijd, energie en water kost.

 

Het is dubbelop besparen door simpelweg minder wasmiddel te gebruiken. Je wasgoed ruikt evengoed lekker fris en het is schoon. Wastabletten, pods, of wasmiddel capsules zijn voorgedoseerde, compacte pakketjes waarin precies de juiste hoeveelheid vloeibaar wasmiddel zit voor één wasbeurt. Zo gebruik je nooit te veel. 

 

Is duurdere wasmiddel beter? De consumentenbond ging het testen. En wat bleek? Goedkope wasmiddelen zijn net zo goed als dure wasmiddelen. Met een goedkoop wasmiddel kun je flink besparen: het duurste wasmiddel in de test kost maar liefst 5 keer zoveel als het goedkoopste. En voor het resultaat hoef je het niet te laten: de goedkopere wasmiddelen uit onze test krijgen de was net zo schoon als de duurdere.

Energie besparen dankzij ontkalken

Kalkaanslag kost onnodig veel geld en energie. Bij een wasmachine kan op het verwarmingselement kalkaanslag ontstaan en door de verkalking duurt het opwarmen van water langer, wat zodoende meer energie kost. Om dit te voorkomen kun je je wasmachine duurzaam ontkalken met schoonmaakazijn. Giet een (halve) fles schoonmaakazijn in de wastrommel en draai hem (leeg, zonder wasgoed) op kookwas of op 90 graden.  Door de kookwas pak je gelijk de eventuele vetluis aan ;)

 

Kalkaanslag ontstaat op plaatsen met hard kraanwater. Gelukkig is het water op veel plekken in Nederland niet erg hard. Bekijk de waterhardheid in je woonplaats en doseer je wasmiddel goed: bij hard kraanwater heb je meer wasmiddel nodig.

Gratis je was drogen aan de waslijn

De meesten weten het waarschijnlijk wel, maar ik noem het toch nog even: hang je wasgoed lekker (buiten) aan de lijn te drogen. Het is enorm energiebesparend om niet elke keer die droger te gebruiken. Aan de waslijn kost het je niets. Je kleding slijt ook nog eens sneller in een droger (zie de volle stoffilters). Bovendien kan niet alle kleding in de droger, het gaat ervan kapot, krimpt en verliest zijn vorm. 

 

Buiten ophangen is ideaal, zo waait het nog een beetje door, het droogt sneller en het gaat lekker fris ruiken. Sla je kleding altijd eerste even uit voordat je het ophangt, zo voorkom je een hoop kreukels.

Goedkoop wassen doe je zo

Besparen met wassen is echt een win win win situatie: het is goedkoper, beter voor je kleding en beter voor het milieu. Was je kleding alleen als het echt vies is, doe wat vaker een handwasje, gebruik minder wasmiddel en het liefst geen wasverzachter, en droog je was aan de waslijn.

 

Ik hoop dat je iets hebt aan al deze tips. Ik moet bekennen dat ik deze blog eerder had moeten schrijven, want ik vroeg me al af waarom mijn wasmachine zo stonk... oeps, de vetluis dus. Maar dat is nu opgelost! En jij, ga jij je wasroutine veranderen? Of was je al groen en voordelig aan het wassen? Wat is jouw beste wastip ooit? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

 

Veel liefs,

Ingrid

Duurzame mode die je met 20% korting kunt kopen met onze kortingscode DUURZAAM20

Hennep shirt Liz - New Angels

€ 59,90

Jurkje Annabelle - New Angels

€ 74,90

Sweetheart dress  - New Angels

€ 79,90


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.