De leukste duurzame mode blog van Nederland

Urban Medley - handgemaakte sjaals & kimono's

Gepubliceerd op 13 januari 2023 om 10:21

Maak kennis met Urban Medley! Urban Medley, gevestigd in Nederland en fair made in India, is een prachtig duurzaam merk dat een eigen blog op onze website verdient. Urban Medley zet zich in om traditionele ambachten in stand te houden. Een ethische collectie in modern design, levendige kleuren en natuurlijke materialen volgens oude ambachten. Handgemaakte all-season sjaals, kimono's en omslagdoeken gemaakt met respect voor mens en planeet.

 

Exclusieve accessoires vervaardigd door ambachtslieden, met een paar stuks tegelijk. De ontwerpen en kleuren zijn echt uniek. Urban Medley maakt ethische producten met ambachtelijk vakmanschap. Als je een stuk van Urban Medley bezit, kun je het met trots dragen, want het vertegenwoordigt veel meer dan alleen wat je ziet, het weerspiegelt een collectief van individuen (ambachtslieden, ontwerpers en dromers) die samenkwamen om jouw item te maken. De naam van het merk 'Urban Medley' weerspiegelt de medley of verzameling van erfgoed, kunst en fijn vakmanschap die wat meer kleur aan het leven toevoegt. Handmade with love!

Lees de blog hier in het Engels

 100 % zijden sjaal zijden sjaals dames zara zijden sjaal zijden sjaals uit india zijden sjaal zalando zijden sjaal vierkant luxe zijden sjaals effen zijden sjaals.  urban medley scarves project cece winter. duurzame kleding blog ingrid de haan. luxe sjaa

KOOP. krijg 15% korting met code ING15

Unieke handgemaakte sjaals en kimono's

Urban Medley is anders dan anderen en onderscheiden zich in deze branche. De ontwerpers werken met groepen en gemeenschappen en helpen hen zo onafhankelijk te zijn en hun tradities voort te zetten. De ontwerpers helpen de ambachtslieden een eerlijk inkomen te verdienen met hun eeuwenoude methodes en productieprocessen. Urban Medley staat niet voor massaproducties en machinaal gemaakte perfectie, dus er is ruimte voor kleine onvolkomenheden, wat resulteert in het unieke karakter van het eindproduct. Daarom zullen er geen twee een exacte items zijn.

 

Elk stuk in de collectie is handgemaakt en daardoor echt uniek en exclusief. Niet gebonden aan leeftijd, geslacht, ras, kleur of zelfs maat, kiest Urban Medley voor duurzame, handgemaakte, ethisch geproduceerde accessoires.

Ethische productie in India

De collecties zijn gemaakt door ontwerpers en ambachtslieden uit India die traditionele kunstvormen nieuw leven in te blazen en mode zo duurzaam mogelijk te maken. Als transparant bedrijf helpt Urban Medley gemeenschappen bij het ontwikkelen en verkleinen van de voetafdrukken die we achterlaten voor een gezondere planeet aarde. Ze werken samen met ambachtelijke gemeenschappen en ontwerpers die onze waarden volledig delen en zich inzetten voor eerlijke lonen voor iedereen, geen kinderarbeid, respect voor vrouwen en gelijke economische en sociale kansen voor iedereen. Op de website kun je zien wie er aan de collecties heeft gewerkt, met foto, naam en persoonlijke beschrijving. Heel open en transparant, zo weet je wie aan jouw sjaal of kledingstuk heeft gewerkt.

De prachtige handbedrukte Peace Silk zijden sjaals en kimono's van Urban Medley zijn niet alleen beeldschoon maar ook crueltyfree. Hoe diervriendelijk is zijde? Is zijde plantaardig? Waar word zijde van gemaakt? Wat voor stof is zijde? duurzame kleding bl

Pankaj is een verver in de werkplaats van Neesha, hier droogt hij wat katoen na het printen.

urban medley scarves project cece winter. To conclude, Organic Peace Silk is not vegan but is cruelty-free, and vegan-friendly. Organic Peace Silk is the alternative for people who care about animals. . Why don't vegans wear silk? Is silk actually sustain

Geprinte sjaals hangen te drogen

Milieuvriendelijke en diervriendelijke materialen

Met aandacht voor de planeet en mensen, worden de accessoires altijd gemaakt met materialen die het minst schadelijk zijn voor ons milieu, en een minimale voetafdrukken achterlaten. Het gaat niet alleen om exclusiviteit van producten, maar ook om de juiste materiaalkeuze. Alle producten zijn gemaakt van duurzaam en biologisch materiaal zoals peace silk, biologisch katoen en veganistisch leer. De productie van het materiaal is diervriendelijk, gebruikt minimaal water en geen pesticiden. Kleurstoffen zijn natuurlijk en milieuvriendelijk. Verontreiniging is er niet, of wordt tot een minimum beperkt. Alle gebruikte materialen zijn biologisch en duurzaam.

Peace Silk, het dierproefvriendelijke alternatief voor conventionele zijde

Zijde was ooit alleen het weefsel van de rijken, die via de beroemde zijderoute in de westerse wereld werden vervoerd. Het weerspiegelde stijl en elegantie. De wreedheid die betrokken was bij het maken van deze luxe stof werd gemakshalve over het hoofd gezien. Het proces van het maken van de zijden garens was onbekend bij velen. Bij de conventionele productie van zijde worden de cocons gekookt in heet water voordat de zijderups kan uitkomen in een mot. Het koken is nodig om de lengte, sterkte en glans van de zijdevezels te behouden, wat uiterst belangrijk was voor haute couture. dat de zijderups nog in de cocon zat, werd niet naar gekeken.

 

Volgens PETA worden 3.000 zijderupsen gedood om een ​​halve kilo zijde te produceren. Het kokende water maakt de sericine los (lijm die de filamenten aan elkaar bindt) en fijne zijden draden worden uit de cocon gehaald. De filamenten (draden) worden gedraaid om garen te produceren dat vervolgens wordt geweven tot luxe zijden stof. Hoewel zijde duurzaam is omdat het heel weinig water nodig heeft en sneller biologisch afbreekt dan veel andere vezels, kan de wreedheid van het productieproces niet worden genegeerd.

ERI SILK SCARF UMA  Krijg 15% korting met kortingscode ING15

In 1990 vond Kusuma Rajaiah, een sericulturist uit Andhra Pradesh, India, een manier om zijden garens te maken zonder de zijderupsen op enigerlei wijze te schaden. Zo ontstond Peace Silk en het werd langzaam bekender over de hele wereld.

 

Organic Peace-silk wordt geproduceerd uit de afgedankte cocon waaruit de zijdemot op natuurlijke wijze vrijkomt. Dit resulteert in een look die niet kan worden gedupliceerd door machinaal vervaardigde stof. Het doorboren van de cocon door de worm terwijl deze in een mot verandert, resulteert in veel stukken garen (in plaats van één doorlopende draad) die vervolgens samen moeten worden gesponnen om een ​​enkele draad te maken. Dit proces kost veel meer tijd. Het maakt de zijde ook duurder omdat de opbrengst van zijdefilamenten ongeveer zes keer minder is als de cocon eenmaal is doorboord en het fabricageproces veel langer duurt. Als proces is het echter ethischer, vrij van wreedheid en duurzamer. Het behoudt de puurste eigenschappen van zijde. Het is koel in de zomer en warm in de winter, waardoor het 't hele jaar door bruikbaar is.

 

In de biologische zijdecultuur wordt het garen geproduceerd in een volledig ongerepte natuurlijke omgeving, aangezien de zijderupsen buiten worden gekweekt op bomen van Aasan, en ze voeden zich niet met geplukte bladeren.

Deze natuurlijke zijde wordt gemaakt door een samenwerkingsverband van zijderupskwekers. De plattelandsvrouwen spinnen het garen en handgeweven wevers in het achterland van India weven de stof. Het verschaft werkgelegenheid aan kansarme groepen die in afgelegen gebieden wonen en maakt zelfafhankelijkheid en een betere levensstandaard mogelijk voor deze kansarme gemeenschappen en stelt hen in staat te leven en de kost te verdienen in hun eigen leefgebied.

 

Tegenwoordig zijn veel bewuste consumenten en voorstanders van duurzame mode nog niet allemaal op de hoogte van dit diervriendelijke proces van het maken van luxe zijde. Urban Medley wil daar verandering in brengen. De sjaals en kimono's zijn gemaakt van Peace Silk en stuk voor stuk bedrukt middels hand block printing. Ze maken geen massaproductie waardoor elk item echt uniek is. Peace silk is het alternatief voor conventionele zijde - het is echter geen goedkopere optie. Dit arbeidsintensieve product, hoewel duur, kan ook jarenlang en met weinig zorg van generatie op generatie worden doorgegeven. Het is een echte klassieker die met veel liefde is gemaakt.

Sjaals gemaakt van biologisch Kala katoen

Kala katoen komt uit Kutch, een district in West-India. Het is biologisch, omdat de boeren geen pesticiden en synthetische meststoffen gebruiken. De plant groeit op regenwater, er is geen irrigatie nodig. Het is een koolstofneutraal gewas dat een hoge tolerantie heeft voor ziekten, plagen en de zwaarste weersomstandigheden. Kala cotton is een sterk gewas dat vele omstandigheden aan kan, deze katoensoort is duurzaam om het biologisch is en minimaal verbruikt water. Kala katoen helpt boeren in het levensonderhoud te voorzien, omdat de teelt minimale investeringen vereist. 

 

Kala katoen is een all season stof, voelt zacht aan en is extreem duurzaam De collectie sjaals van biologisch katoen is ontworpen door en gemaakt in samenwerking met Karghewale in kleine oplages. Karghewale is een ambachtelijke gepromote micro-onderneming. Ze werken nauw samen met ambachtslieden en katoen wevers uit het hele land. Kala Cotton is rauw en rustiek, minimalistisch en tijdloos, in aardse kleuren van plantaardige kleurstoffen. De stoffen en kleurstoffen zijn huidvriendelijk en onderhoudsvriendelijk. Een sjaal van biologisch katoen is perfect voor alle seizoenen.

100% handgemaakte First Class Pure Peace Silk Sjaal | Echte geweldloze geproduceerde zijden sjaal . urban medley met kortingscode via duurzame kleding blog.nl Sjaals voor vrouwen. korting voor sjaals en kimono's. zijde sjaal. zijde kimono. zijde kleding.

Milieuvriendelijke en diervriendelijke stoffen

Block printing - blokdrukken

De prints op de sjaals en kimono's worden 'geprint' ​​door middel van blokdruk, oftewel block printing. Blokdruk is het proces van het afdrukken van patronen door middel van gegraveerde houten blokken. Het is de oudste, eenvoudigste en langzaamste van alle methoden voor textieldruk. Blok printen met de hand is een langzaam proces, he is erg tijdrovend. Je kunt hier echter wel zeer artistieke vormen mee maken, waarvan sommige op geen enkele andere manier kunnen worden verkregen. Een blokdruk is handgemaakt, met liefde en veel geduld ;)

Zijde is een prachtig materiaal, maar niet bepaald diervriendelijk. In de reguliere zijde-productie staat de zijderups een noodlottig einde. urban medley scarves project cece . block print. block printing. blokdruk. blokdrukken. stof bedrukken met blokken

Blokdruk is het proces van het afdrukken van patronen door middel van gegraveerde houten blokken

Blokdruk is een druktechniek afkomstig uit China. blokdrukken en block printing. Urban Medley sjaals en kimono. kopen met kortingscode van duurzame kleding blog. unieke print met blokdruk. luxe zijde sjaals. zijde kimono. vegan zijde. peace silk. zijde sj

Verschillende blokken voor het bedrukken

Onschadelijke kleurstoffen

De verf die wordt gebruikt voor het kleuren van de kleurrijke sjaals en kimono's is Azo-vrij. Azo-vrije kleurstoffen bevatten geen op stikstof gebaseerde verbindingen. Deze kleurstoffen zijn milieuvriendelijk en elimineren het gebruik van giftige stoffen. Azovrije kleurstoffen zijn kleurstoffen met een lage impact, ook wel bekend als vezelreactieve kleurstoffen. Azovrij verwijst naar alle kleurstoffen die niet de belangrijkste bekende kankerverwekkende stoffen bevatten die door de EU zijn gereguleerd. Ze zijn beter voor het milieu dan de gebruikelijke conventionele kleurstoffen die gemakkelijk verkrijgbaar zijn. De Europese Commissie heeft een voorstel goedgekeurd om het gebruik van azokleurstoffen te beperken, een groep van 43 chemische stoffen die kanker kunnen veroorzaken en gevaarlijk zijn voor menselijke genen of voortplanting. Azokleurstoffen zijn goedkoper en worden daarom veel gebruikt in de textielindustrie. Dat is toch niet zo'n fijn idee...

 

Urban Medley is een merk dat staat voor ethische en schadevrije producten. Daarom is het begrijpelijk dat ze alleen Azo-vrije of natuurlijke kleurstoffen gebruiken. Het is veilig voor je huid en beter voor je gezondheid. De kleurstoffen die voor Urban Medley worden gebruikt, zijn natuurlijk en milieuvriendelijk. Wel zijn prettig!

textiel verven. Welke stoffen kun je verven? Voor het kleuren met natuurlijke ingrediënten kun je het beste ook natuurlijke stoffen gebruiken, zoals katoen. Natuurverf is gemaakt uit herwinbare grondstoffen, bijvoorbeeld lijnolie, citrusolie, mineralen, h

Natuurlijke en milieuvriendelijk verven.

Koop met 15% korting, code: ING15

Herbebossing - Plant een boom

Hoewel we ons inzetten om producten te verkopen die vriendelijk zijn voor onze planeet, weten we dat we niet 100% duurzaam kunnen zijn. Als online bedrijf verzenden we constant goederen, een actie die niet de vriendelijkste is voor de natuur. Om deze en andere soortgelijke activiteiten te compenseren, planten we een boom voor elke geplaatste bestelling. We werken samen met Tree Nation en bouwen langzaam en gestaag ons eigen bos in India. Dus als je koopt bij Urban Medley weet je dat je een positieve impact hebt gemaakt. Er wordt een boom geplant! Tree Nation maakte het zelfs mogelijk om de CO2-uitstoot van de website voor 100% te compenseren. Dus terwijl je de website van Urban Medley doorbladert, wordt er een boom geplant om de CO2-uitstoot te compenseren.

 

Het planten van bomen stelt ons in staat de biodiversiteit te herstellen en te behouden en massale uitsterving alle levende wezens uit hun natuurlijke habitat te helpen voorkomen. Onthoud dat elke positieve stap telt, hoe klein een stap ook is!

 

Bezoek de website van Tree nation forest hier

Milieuvriendelijke verpakkingen

De zakken voor je sjaals en capes zijn gemaakt door Noyyal Go Green, een NGO die werkt met vrouwen uit de dorpen van Coimbatore, Tamilnadu, India. De tassen zijn gemaakt van biologisch katoen met knopen van afgedankte kokosnoten. De verzenddozen en inpakpapieren zijn van gerecycled materiaal. Urban Medley minimaliseert het gebruik van plastic zoveel mogelijk.

Shayonti, de oprichtster van Urban Medley.

Shayonti

Shayonti: "Hoewel ik geen fashionista of ontwerper ben, durfde ik te dromen van het bouwen van een lifestyle-merk waarmee je je persoonlijke stijl kunt versterken. Iets individualistisch en tijdloos, in tegenstelling tot tijdgebonden en trendy. Na een zakelijke carrière van meer dan 22 jaar, waarvan ik het grootste deel werkte en een ​​comfortabel leven leidde, maar niet altijd met het hart erin zat  Ik besloot mijn droom alleen te volgen. Ik verbond me met mijn roots in India en promootte het rijke ambachtelijke erfgoed zoals ik me kan herinneren. Wat me altijd verbaasde, was hoe onze ambachtslieden die hun traditionele technieken gebruiken moeiteloos de hedendaagse mode en kleuren weerspiegelen. Ik realiseerde me dat dit vermogen om zich aan te passen aan de tijd ervoor zorgde dat de vele ambachtelijke ambachten uit India eeuwenlang relevant konden blijven, waardoor ze uniek en exclusief zijn.

 

Met mijn merk wil ik je stijl brengen, met meesterlijke vakmensen en briljante ontwerpers. Elk van onze producten draagt ​​het kenmerk van de maker, waardoor het echt exclusief is. Mijn ideale wereld is die waarin we een keuze maken simpelweg omdat het goed is, waarin empathie altijd in stijl is. Waar ieder van ons zich, ondanks onze verschillen in ras, geslacht, huidskleur, religie, veilig en op ons gemak voelt.

 

Dus als je mij vraagt ​​wat Urban Medley is, zou ik zeggen: een uniek lifestyle-merk, dat helpt het verhaal achter het ambacht te ontvouwen ende makers eert. Dat stijl kan samengaan met bewust met de planeet omgaan."

Shayonti – “Fashion you can buy, but style you possess. The key to style is learning who you are, which takes years. There’s no how-to road map to style. It’s about self expression and, above all, attitude.” —Iris Apfel

De toekomst

Als we vragen wat de belangrijkste doelstellingen voor de komende 5 jaar zijn, zegt Shayonti: “De naamsbekendheid vergroten bij bewuste consumenten. Onze klanten kennis laten maken met een bredere collectie duurzame producten van hennep, bamboe en pinatex. Exclusief assortiment creëren die echt opvallend en representatief zijn voor traditionele vormen van kunst, weven en printen. We moeten ook financieel levensvatbaar zijn als merk, anders kunnen we onze ambachtslieden niet blijven steunen. Wees een bron van geloofwaardigheid informatie voor de consumenten en hen helpen hun levensstijl en consumptiepatroon te veranderen voor een betere, groenere wereld."

Je kunt Urban Medley volgen op Instagram en Facebook. Give them a follow and like!

 

En ik heb het beste voor het laatst bewaard: je krijgt 15% korting op je bestelling met code: ING15 Deze unieke kortingscode is alleen beschikbaar voor jou, als lezer van mijn blog (er staat zelfs mijn naam in ;)) Buy smart and enjoy your Urban Medley item!

 

Veel liefde,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.