De leukste duurzame mode blog van Nederland

Hoe duurzaam is tweedehands kleding?

Gepubliceerd op 24 april 2023 om 09:01

Voor alles wat je tweedehands koopt of verkoopt, hoeft er niet iets nieuws te worden gemaakt. Dat heeft een gunstig effect op het milieu én op je portemonnee. Het gebruik van tweedehands kleding is duurzaam omdat je minder weggooit, want als kleding wordt weggegooid bij het restafval wordt het verbrand. Je gebruikt iets dus langer. Maar kun je echt zonder schuldgevoel tweedehands kleding kopen?
 
Door iets tweedehands te kopen ben je natuurlijk wel circulair bezigHet idee van circulair gaat echter over meer dan alleen tweedehands, namelijk dat er helemaal geen afval meer is omdat we alle grondstoffen kunnen hergebruiken. Niets meer de oven in en alles recyclen. Dat kan door onder andere oude kleding en textiel textiel (kapot of niet) in te leveren in speciale textiel containers bij gemeentelijk inzamelbakken of milieustraat. De meeste gemeenten hebben textielcontainers waar u kleding en textiel kunt inleveren. Zorg ervoor dat u het textiel goed verpakt en de textielbakken op de juiste manier gebruikt. Lees hiervoor ook mijn blog Wat kan ik doen met mijn oude kleding?
Door kleding niet weg te gooien, maar tweedehands aan te bieden, draag je niet bij aan de grote hoeveelheden afval die enorm schadelijk zijn voor ons milieu. Koop je iets tweedehands, dan verleng je de levensduur van een kledingstuk. Het wordt niet verbra

Beter voor het milieu

Het is logisch dat tweedehands kleding beter is voor het milieu. Want wanneer jij een nieuwe aankoop vervangt door een tweedehands kledingstuk, dan hoeft er geen nieuw kledingstuk gemaakt te worden. Dit is milieuvriendelijk want hierdoor worden minder waardevolle grondstoffen aan de aarde onttrokken, verklein je de berg textielafval en worden er minder fossiele brandstoffen verbruikt. Denk aan katoen dat geplukt en bewerkt is, en aardolie die al is omgezet tot polyester en nylon.

Je kunt er eigenlijk niet meer omheen: voor een katoenen shirtje is ontzettend veel land en water nodig, voor een jeans belanden er ook nog allerlei giftige stoffen en chemicaliën in de bodem, en de meeste items worden gemaakt in fabrieken en naaiateliers op plekken waar de naleving van de mensenrechten zeer te wensen over laat.  Als goed geïnformeerd burger voel je misschien jouw plicht om niet langer als lichtzinnige consument door het leven te gaan, en besluit je op een dag dat het afgelopen moet zijn met je overdaad aan goedkope kleding (die soms ongedragen in de kast blijft liggen). 

Is tweedehands kleding de oplossing?

Zonder schuldgevoel je honger stillen met nieuwe outfits in vintage-per-kiloshops kan een oplossing zijn. Echter moet je eerst inzien dat je helemaal niet zoveel kleding nodig hebt, voor mensen met een shop verslaving is dat lastig. Een kast vol afdankertjes is nog steeds een kast vol. Tweedehands kleding is dan goedkoper, het is niet een soort nieuwe vorm van fast fashion waar je ongelimiteerd veel van kan inslaan omdat het zo lekker goedkoop is. Want dat is natuurlijk nog steeds niet duurzaam.

Shop verslaafd. veel kleding kopen is niet goed voor ons milieu, en ook niet voor je portemonnee. is tweedehands kleding kopen een oplossing?  tweedehands kleding Heiloo tweedehands kleding Alkmaar tweedehands kleding online tweedehands kleding | dames tw

Het druk winkelende publiek in de grote goedgevulde tweedehandswinkels bevestigt dat de vraag naar kleding overeind blijft. Tweedehands of niet. Wij, en dan met name vrouwen, kopen nu eenmaal graag kleding. En is het niet onze collectieve hebberigheid die deze enorme, vervuilende, verspillende en uitbuitende industrie in het zadel heeft gehesen? Hadden we niet die obsessie met uiterlijk vertoon, dan zouden we gewoon in de meest functionele kleding voor het seizoen lopen, die je draagt tot het versleten is. De praktijk is anders, we bezitten vaak veel meer dan we ooit kunnen verslijten.

 

Gemiddeld bezitten Nederlanders 173 kledingstukken, waarvan ze er 50 in het afgelopen jaar niet hebben gedragen. En nog eens 40 gooien we er in datzelfde jaar weg. Frans Tilstra van MVO Nederland - het bedrijven netwerk van duurzame ondernemers zegt: “Je moet jezelf geen rad voor ogen draaien. Tweedehandskleding toevoegen aan de berg ongebruikte kleding in je kast zal niets oplossen.”

Wel of niet doen? That is the question.

De meeste tweedehands kledingwinkels kopen de kledingstukken op bij grote aanbieders, waar ze het in grote aantallen afnemen. De kleding vliegt hiervoor de hele wereld over. De kledingstukken zijn al door vele handen gegaan voordat ze hier terecht komen, en meerdere malen gesorteerd en geselecteerd. Hoeveel bereik je als je alleen nog maar tweedehands kleding gaat kopen? De arbeiders in Bangladesh en de vervuilde grond zullen er weinig van merken. Ze zouden het wel merken als de grote producenten hun productiewijze zouden veranderen. Wie een groot marktaandeel heeft, kan iets veranderen. Als de grote ketens zich een duurzamer of circulair business model aanmeten, verandert er echt iets. Veel producenten en kledingmerken zijn er mee bezig. Al jouw aankopen steunen die kledingmerken en het achterliggende productie proces. Zo laat je met jouw aankoop zien wat wilt laten groeien. Duurzame kledingmerken zijn een goed alternatief voor tweedehands kleding. En met kortingscodes heb je extra voordeel waardoor het ook niet te duur hoeft te zijn.

 

Als je je afvraagt wat je nu het beste kunt doen, dan moet je kijken naar wat het beste bij jou als persoon past. Waar voel je je beter bij? Wat voor een ander werkt hoeft niet automatisch goed bij jou te passen. Misschien woon je in een dorp en zijn er helemaal geen tweedehands winkels in de buurt. Of misschien ben je niet zo creatief en heb je helemaal geen tijd om dit allemaal ut te zoeken. Het goede nieuws is dan dat er ook heel veel tweedehands kleding online te koop is.

Wie koopt graag tweedehands?

Vooral millenials en generatie Z hebben geen enkele moeite met het dragen van tweedehands kleding. Bijna twee derde van de consumenten koopt en/of verkoopt (weleens) tweedehands producten. Zo'n 43 tot 46% doet dit omdat zij het belangrijk vinden dat producten worden hergebruikt. Omdat de kosten voor een tweedehands kledingstuk vaak een stuk lager liggen dan voor een nieuw kledingstuk, is het goed voor je portemonnee. Daarnaast is het shoppen van vintage mode erg leuk omdat het een echte 'speurtocht' is naar het item dat goed bij jou past en niemand anders bezit.

 

Tweedehands of vintage? Een belangrijk verschil tussen vintage en tweedehands is vaak de kwaliteit. Vintage items zijn vaak van hoge kwaliteit en zijn meestal gemaakt van duurzame materialen. Tweedehands items kunnen van wisselende kwaliteit zijn, afhankelijk van hoe vaak ze zijn gebruikt en hoe goed ze zijn onderhouden.

Tweedehands kleding is erg duurzzam. Er zijn ook een paar nadelen aan tweedehans kleding kopen.  tweedehands kleding Heiloo tweedehands kleding Alkmaar tweedehands kleding online tweedehands kleding | dames tweedehands kleding verkopen tweedehands kleding

Tweedehands kleding online - 5 Websites voor het kopen én verkopen van tweedehands kleding

De meeste tweedehandswinkels verkopen andere kleding dan wat er in de reguliere winkelstraat hangt. Duurzame tweedehands kopen en verkopen. Er zijn een heleboel websites waar je terecht kunt voor het kopen van je vintage parels. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet. Van betaalbare merken tot high fashion, voor elk type is een platform.

 

1) Vinted

Vinted is een Litouwse online marktplaats die in meer dan tien landen actief is, waaronder in België en Nederland. De website fungeert als een platform voor de koop en verkoop van vooral tweedehands kleding en accessoires. Vinted is een community met meer dan 65 miljoen leden. het geef je kleding een tweede leven en zo verdien je ook nog geld door kleding te verkopen die je niet meer draagt. Verkopen op Vinted is gratis, kopers betalen een vaste commissie en een percentage van 5 procent van de verkoopprijs. De kleding op Vinted is vaak erg goedkoop. Dat komt denk ik door het enorme aanbod en deels door het feit dat er ook vooral goedkopere kledingmerken worden aangeboden. Voor €5 koop je al een jurkje uit een oude collectie van een fast fashion winkel. De verzendkosten zijn daarnaast ook enorm laag. In 2020 hebben ze online verkoopplatform United Wardrobe opgekocht.

 

2) Marktplaats

De meningen zijn hierover verdeeld, maar ben je op zoek naar een specifiek kledingstuk dan kan ik je zoeken op Marktplaats zeker aanraden. Ik vond er mijn lievelingstrui (die toe was aan vervanging) ooit in precies mijn maat én in buurt. Dat was misschien een lucky shot, maar het is het proberen waard. Zelf verkopen op Marktplaats heeft niet persé mijn voorkeur, het resulteerde bij mij nog nooit in een goeie verkoop. Gratis weggeven gaat dan wel weer heel goed via marktplaats ;) 

 

3) Vestiaire Collective

Eerlijk is eerlijk, ik ben zelf geen held in tweedehands shoppen. Althans niet in het echte vintage gedeelte. Het past vaak niet bij mijn stijl en het voelt voor mij als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Ik ben het met je eens dat het zoeken naar die parels voldoening geeft, maar geef mij maar designer pre-loved. Daarbij kan ik gericht zoeken naar een merk of item, iets meer structuur als je begrijpt wat ik bedoel. Zo kocht ik via Vestiaire Collective een A.P.C. half moon bag en Stella McCartney Eclypse sneakers. Beide zo goed als nieuw en verzekerd van merk echtheid, dat checken ze namelijk voordat het item wordt verstuurd. De commissie voor het verkopen van een item varieert van 26% – 34%, afhankelijk van de prijs.

 

4) The Next Closet

Dit kledingplatform is opgericht door Thalita van Ogtrop vanuit haar eigen behoefte. Ze vond dat ze in Nederland nergens haar mooie kleding kon verkopen en er ook nog een beetje aan kon verdienen. Dat kon beter vond ze en dus richtte ze The Next Closet op. Een soort e-Bay met alleen maar merkkleding die eruit ziet als Net-a-Porter. Nou dat is haar gelukt! Dit mooie platform is ideaal, overzichtelijk en heeft alleen maar kwalitatieve kleding. Het leuke aan deze website is dat je ook kunt shoppen in de kledingkast van bekende Nederlandse modeliefhebbers.

 

5) Rebelle

Op het platform van Rebelle kun je ervoor kiezen om je kleding zelf te verkopen of om het te laten doen door het platform zelf. Ze richten zich op designer kleding en de items worden gecheckt voordat ze worden verstuurd naar de koper. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar de website ziet er overzichtelijk uit.

Voor alles wat je tweedehands koopt of verkoopt, hoeft er niet iets nieuws te worden gemaakt. Dat heeft een gunstig effect op het milieu én op je portemonnee. Het gebruik van tweedehands kleding is duurzaam omdat je minder weggooit, want als kleding wordt

Zo verkoop je jouw tweedehands kleding het beste

Volg deze tips en je gaat je kleding ook écht te verkopen. The truth is in the details Zorg ervoor dat je kleding gestreken of gestoomd is. Niemand vindt het fijn om tegen een verkreukelde jurk aan te kijken en al helemaal niet als het jouw toekomstige kledingstuk moet worden. Fotograferen bij daglicht. Zorg ervoor dat je de kleding op een zo aantrekkelijk mogelijk manier fotografeert, dat betekent het liefst bij daglicht, geen heftige schaduwen, en let ook op een rustige achtergrond.

 

En is er dan een gegadigde, reageer dan snel. Zorg ervoor dat zodra iemand interesse heeft in een kledingstuk je snel reageert. Misschien heeft iemand nog vragen of willen ze een extra foto van een bepaald detail of afmeting. Op die manier houd je korte lijntjes en kun je snel overgaan tot verkoop als iemand echt interesse heeft.

 

Kun je nou niet overweg met al deze platforms of vind je er niet dat item waar je naar op zoek bent? Als je de keuze maakt om iets nieuws te kopen laat het dan in ieder geval van een duurzaam merk zijn. Of misschien is kleding ruilen wel meer jouw ding.

Zijn er ook nadelen aan tweedehands kleding?

Tweedehands kleding gaat de fast fashion niet stoppen, en werkt in sommige gevallen het 'maar 1 x dragen' nog meer in de hand.  Tweedehands is namelijk lekker goedkoop en kan dus prima concurreren met fast fashion merken. Dit zorgt ervoor dat sommige mensen nog steeds veel te veel kleding kopen die ze helemaal niet nodig hebben, en die maar heel kort dragen. Alhoewel er natuurlijk wel een verschil is tussen kwalitatieve vintage kleding en goedkope tweedehandskleding.

 

Daarnaast hebben we de microplastics. Microplastics laten sneller los bij het wassen bij oudere kleding. Elke keer dat je synthetische kleding wast, komen er microplastics vrij. Uit een onderzoek van de Bren School of Environmental Science and Management bleek dat oudere items 1,8 keer zoveel microplastics loslaten. Deze zijn erg schadelijk voor het milieu, je leest er alles over in deze blog over microplastics in je waswater. 

 

Nog een nadeel is dat als je besluit alleen nog maar tweedehands te kopen, daar kleine duurzame merken onder lijden en niet kunnen groeien. Deze merken zijn juist afhankelijk van de bewuste duurzame shopper. Deze groep is nog steeds best klein en als een deel daarvan dus besluit niets nieuws te kopen, dan raken deze merken hun klanten kwijt. Hiermee raak je dus de merken kwijt die juist zo hard hun best doen om de mode-industrie te veranderen. Door hun werknemers goed te behandelen en op een milieuvriendelijke manier te produceren bijvoorbeeld. Deze merken zijn juist hard nodig als we de mode-industrie écht willen veranderen.

Koop je liever nieuwe kleding, maar wil je wel graag duurzaam en betaalbare kleding? Koop dan je kleding bij een eerlijk kledingmerk. Kijk eens op onze pagina duurzame kledingmerken en gebruik onze kortingscodes voor extra voordeel. 

Biologische kleding van New Angels | 20% korting met code DUURZAAM20

Duurzame biologische unisex kleding van Five Line Label

Wat is jouw ervaring met tweedehands kleding?

Tweedehands kleding is dus altijd een goede keus. Steeds meer mensen kopen tweedehands kleding, je ziet de tweedehands winkel steeds meer verschijnen in de stad. Of misschien let ik er nu meer op dat ze daarom meer opvallen, dat kan natuurlijk ook ;) Je koopt iets unieks voor weinig geld, en je helpt mee aan een betere wereld. Een heel fijn idee. 

 

Wat is jouw ervaring? Koop jij wel eens een tweedehands kledingstuk? En koop je dat dan op een rommelmarkt, online of in een winkel? wat zijn jouw vintage tips? Laat het weten in de reacties hieronder, ik ben erg benieuwd.

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.