Welkom!
Welkom bij mijn eerste duurzame kledingblogje! Mijn naam is Ingrid de Haan, en in korte informatieve blogs ga ik je zo veel mogelijk vertellen over duurzame kleding. Welke duurzame stoffen er zoal zijn en waarom deze zoveel beter zijn.
Je hebt bijvoorbeeld vast wel eens gehoord van hennep of bamboe, maar wist je ook al dat lyocell, ramie en modal een erg goed alternatief zijn voor katoen en polyester? Duurzame stoffen zijn biologisch en ecologisch, wat betekend dat ze (veel) beter zijn voor het milieu en dus voor onszelf. Mode die een stukje prettiger draagt.

Duurzame kleding
Duurzame kleding is eigenlijk een verzamelnaam voor kleding die geproduceerd is zonder mens, dier, of milieu te schaden. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende en mensonterende industrieën ter wereld. Slechts 1% van alle kleding wordt eerlijk geproduceerd, en slechts 1% van alle katoen is biologisch katoen. Dat kan beter! Gelukkig zijn er steeds meer kledingmerken die wel ethisch en verantwoord werken en veranderingen doorvoeren. Alle kleine beetjes helpen en uiteindelijk zijn wij, de consument, degene die bepalen wat er in de winkels komt. Want, zodra er meer vraag komt naar duurzame mode, dan zullen fabrikanten daarop inspringen en het duurzame aanbod vergroten.
Biologische stoffen
Dit zijn stoffen die vrij zijn van giftige middeltjes. Zo wordt de katoen verbouwd zonder gebruik van pesticiden of kunstmest en gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën. Biologisch katoen is zodoende gifvrij, en als extra voordeel voelt het ook nog eens super zacht aan. Opvallend zachter dan 'gewoon' katoen. Biokatoen herken je aan keurmerken als GOTS (Global Organic Textile Standard) of OEKO-TEX Standard 100.
Recyclen en tweedehands kleding
Natuurlijk is tweedehands kleding kopen, kleding ruilen (of weggeven) en oude kleding vermaken ook duurzaam, het voorkomt immers verspilling en de noodzaak om weer nieuwe grondstoffen te gebruiken. Dit geldt ook voor recyclen. Als je jouw oude kleding en textiel inlevert bij een verzamelpunt, dan wordt dat gesorteerd en verwerkt tot nieuwe stoffen, waar weer nieuwe kleding van gemaakt wordt. En zelfs van oude waterflessen en oude visnetten uit de oceaan kunnen weer nieuwe stoffen gemaakt worden. Hoe mooi is dat? Van dit plastic afval wordt weer een nieuwe synthetische stoffen gemaakt, zoals RPET en ECONYL®. Van oud visnet tot nieuwe bikini ;)
Wekelijkse blog
Elke week schrijf ik een nieuwe blog. Als je tips hebt voor interessante onderwerpen dan hoor ik dat graag. Waar zou je graag meer van willen weten? Dan maken we er samen iets moois van. Tot volgende week!
Veel liefs,
Ingrid
Reactie plaatsen
Reacties