De leukste duurzame mode blog van Nederland

Microplastics in je waswater

Gepubliceerd op 18 maart 2022 om 14:39

Zodra je synthetische kleding zoals polyester en nylon gaat wassen, dan komen er miljoenen microplastics vrij die wegspoelen met je waswater. Hoe ernstig is dat eigenlijk?

De wat grotere deeltjes zijn zichtbaar, en deze pluisjes blijven vaak nog wel hangen in je wasmachinefilter, of de filters bij de waterzuiveringsinstallatie. Echter zijn er ook onzichtbaar kleine deeltjes, microscopisch klein, die door alle filters heen gaan en uiteindelijk in onze rivieren en oceanen terecht komen en in onze voedselketen. Dat is niet zo'n fijn idee, toch?

microplastics en ander plastic afval in je waswater. kleine plastic deeltjes komen via je was in de zee terecht, plastic soup. plastic soep is slecht voor het milieu. Plastic in je kleding. plastic mode. mode gemaakt van kunststof en plastic. blog over mi

Onzichtbare microplastics & plastic soep

Dit is een van de redenen dat synthetische kleding niet duurzaam is: het draagt bij aan de plastic soup. De tweede belangrijke reden is dat nylon en polyester, maar ook acryl en polyamide worden gemaakt van aardolie. De olie wordt zodanig bewerkt dat je er garen, stof en kleding van kunt maken. Nylon is ontwikkeld als kunstzijde, wat ooit heel gunstig was (er was een tekort aan zijde) maar wat achteraf dus behoorlijk wat nadelen blijkt te hebben.

Synthetische kleding vergaat niet

Synthetische kleding is gemaakt van aardolie oftewel een kunststof (plastic). Plastic vergaat niet, het composteerd niet net als natuurlijke materialen, zoals katoen. Katoen is biologisch afbreekbaar en wordt weer opgenomen in het ecosysteem. Synthetische kleding niet. Dit slijt langzaam en breekt af tot steeds kleinere deeltjes en blijft voor altijd achter op onze planeet. Het is beter om natuurlijke stoffen te gebruiken voor je kleding, zoals katoen, hennep en bamboe. Alleen voor zwemkleding gaat dat niet, natuurlijke stoffen verliezen hun vorm en stevigheid zodra het nat is. Moet je dan maar naakt gaan zwemmen?? 

Let's recycle!

Gelukkig zijn er duurzame alternatieven! Oude synthetische kleding kan gerecycled worden, net als oude waterflessen (RPET) en nylon afval zoals oude vloerbedekkingen en oude visnetten uit de zee (hier wordt ECONYL® van gemaakt). Zo kan er weer nieuwe kleding worden gemaakt zonder nieuwe grondstof te gebruiken, het is immers al eens gemaakt waardoor je nu 'gratis' grondstoffen hebt. Zowel nieuwe synthetische stoffen als gerecyclede synthetische stoffen geven microplastics af, maar de gerecyclede stoffen zijn de meest duurzame oplossing als alternatief voor zwemkleding en sportkleding. Plastic afval verzamelen en hergebruiken is een goeie ecologische oplossing. 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.