Wol heeft veel voordelen, het is een natuurlijk product en de eigenschappen van wol zijn zowel gunstig (hoge isolatiewaarde, elastisch, antibacterieel en vuilafstotend) als ongunstig (irriterend/jeukend, lastig te wassen) Maar hoe diervriendelijk is wol eigenlijk?
De meest bekende wol is schapenwol. Ongeveer 80% van de wol die gebruikt wordt voor textiel komt uit Australië. Het soort schaap dat de meeste wol oplevert is het Merinoschaap. Deze soort heeft veel huidplooien en levert daardoor ongeveer 5 kilo wol per jaar op. Jouw wollen 'kriebeltrui' is waarschijnlijk gemaakt van dit schapenras.

Schaap-on-vriendelijk
Wol is niet zo diervriendelijk als je misschien dacht. Aan het achterste van het schaap blijven vaak resten van urine en ontlasting hangen. Dat trekt vliegen aan die in de achterste huidplooi hun eitjes leggen. De larven die daaruit komen, vreten aan het schaap, wat voor het schaap zeer pijnlijk is en zelfs dodelijk kan zijn. Om dit te voorkomen hebben de boeren een rigoureuze oplossing bedacht: (onverdoofd) snijden ze een deel van de huid van het achterwerk af, zodat er geen resten van urine en ontlasting in kunnen blijven hangen. Deze verminking wordt ‘mulesing’ genoemd. Dit gebeurt vaak tegelijk met het ook al onverdoofd afknippen van staarten en castratie. De schapen worden gezien een product, en dat product moet geld opleveren.
Vroeger ging dat anders
Vroeger ging het anders, toen was de wolproductie kleinschaliger en lokaal. Men had een spinnewiel, en het wollen ondergoed werden thuis voor het hele gezin gebreid door moeders. Er was geen overvloed en al helemaal fastfashion. Tegenwoordig heb je veel massaproductie, en voor de wolfabriek (het schaap) ontstaan dan dieronvriendelijke situaties. Je vindt schaapvriendelijke wol alleen nog bij kleine hobbyboeren die er echt met hart en ziel voor gaan, en het welzijn van hun schapen ook echt belangrijk vinden. Zij er vaak graag over, op hun website zie je hoe het er achter de schermen met de schapen aan toe gaat. Openheid en transparantie is een belangrijk kenmerk voor ethische bedrijven. Logisch, want alles wat onethisch gebeurt blijft verborgen, dat verdraagt het daglicht niet.
Super lief voor schapen
The Knitwit Stable is zo'n boerderij die een positieve bijdrage aan de modewereld wil leveren. Hun boerderij met breistudio is gevestigd in Baambrugge in Nederland. Zij hebben zelf schapen en geiten voor de wol. Ze kopen ook wol van lokale boeren voor een eerlijke prijs, zodat ze weten waar de wol vandaan komt en het dierenwelzijn gewaarborgd kan worden. Bijkomend voordeel: door de hoge kwaliteit wol krijg je ook geen kriebeltrui. Een win-win situatie dus.
Veel liefs,
Ingrid
Reactie plaatsen
Reacties