De leukste duurzame mode blog van Nederland

Vegan fashion, wel zo diervriendelijk

Gepubliceerd op 8 april 2022 om 11:52

Met vegan kleding spreken we over kleding, jassen, schoenen, tassen, riemen en andere accessoires waar tijdens de productie geen dier aan te pas is gekomen. In deze mode items zijn geen dierlijke materialen verwerkt en tijdens het gehele productieproces zijn er geen dierlijke hulpstoffen gebruikt.

Kleding kan gemaakt zijn van dierlijke materialen zoals wol, leer, suède, bont, dons, vilt, veren, zijde, kamelenhaar of geverfd, bedrukt en gelijmd met materialen van dierlijke oorsprong. Ben jij een echte dierenvriend? 

vegan fashion, diervriedenlijke kleding, diervriendelijke mode artikelen. blog over vegan kleding. New Angels vegan fashion label. dieronvriendelijke kleding. wol, leer, suede en zijde. veganproof, en 100% vegan. blog over vegan mode. wat is vegan kleding

Dieren hebben ook gevoel

Als je aan vegan denk, dan denk je waarschijnlijk  als eerste aan vegan eten. Dat is niet zo gek, want vegan menu's worden steeds populairder. Een vegan lifestyle, veganisme, is echter meer dan dat. Het is een manier van leven zonder dieren te gebruiken en uit te buiten. Je draagt dan dus geen wollen trui en geen leren schoenen. Voor alles is tegenwoordig gelukkig een alternatief. Elk jaar worden miljarden dieren wereldwijd gedood voor hun bont, pels, haren, wol of huid. Zijderupsen worden levend gekookt, angora konijnen en eenden worden levend en zonder verdoving geplukt, en veel dieren worden speciaal voor hun huid gefokt en vermoord. Dieren worden gezien als product en niet meer gezien als levend wezen met gevoel. In het ene land zijn strengere regels dan in het andere land. Goedkoop echt bont wordt zelfs verkocht als nepbont, omdat we het verschil niet zien.

Vegan fashion, wel zo diervriendelijk

Ook als je geen veganist bent kun je vegan kleding dragen. Vegan mode is diervriendelijke mode en zeg nou eerlijk, zou je nog steeds die angoratrui kopen als je weet hoeveel pijn en leed er achter schuilt? De meeste van ons letten al op dierproefvrije cosmetica of eten wel eens vegetarisch . Waarom niet letten op wat je draagt? Bontjassen zijn dankzij organisaties zoals Peta (People for the Ethical Treatment of Animals) al niet meer zo aantrekkelijk, maar wist je bijvoorbeeld dat er tassen, riemen en schoenen zijn die gemaakt worden van veganleer? Zoals kurkleer, ananasleer en mangoleer. Dit is net als geruwd katoen dat lijkt op wol, kunstzijde en synthetisch dons een heel diervriendelijk alternatief!

Het kan anders!

Zolang je niet bewust bent van het dierenleed, zul je er ook niet snel van wakker liggen. Want je snapt natuurlijk dat niemand wil laten zien HOE ze aan dat mooie vossenbontje komen, en eigenlijk wil jij het ook liever niet weten, toch? Zo zie je nooit het daadwerkelijke dierenleed, en kun je het voor jezelf makkelijk goedpraten. Want die 'koe was toch al dood', en 'dat schaap moet toch gewoon geschoren worden'. Maar het zit dus net even iets anders in elkaar. De dieren worden soms in het wild gevangen maar meestal worden ze speciaal gefokt, en uiteindelijk overleeft niemand het. Er zijn genoeg alternatieven dat dit niet meer zo (grootschalig) hoeft te gebeuren. Dus lang leve de vegan fashion! De consument bepaald, dus koop wat je wilt ondersteunen en waar je je echt goed bij voelt. 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.