Er zijn veel dingen waar je op kunt letten als je eerlijke en duurzame kleding koopt. Denk aan milieuvriendelijk materiaalgebruik, goede arbeidsomstandigheden, transparantie, dierenwelzijn, lokale productie, water- en energieverbruik en certificeringen.
Net zoals voor voeding zijn er ook voor kleding verschillende keurmerken. De organisatie die een keurmerk beheert stelt bepaalde eisen op, zoals het niet gebruiken van bepaalde chemicaliën of arbeidsvoorwaarden (geen kinderarbeid). Zodra een bedrijf aan deze eisen voldoet kunnen zij het keurmerk aanvragen. Zie hier mijn top 3 van keurmerken voor eerlijke, duurzame en biologische kleding.

GOTS
Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk die eisen stelt aan zowel de productie van de vezels als de verder verwering ervan tot kleding en ander textiel (zoals beddengoed). Tenminste 70% (te herkennen aan de tekst 'Made with organic') of minstens 95% (te herkennen aan de tekst 'Organic') van het kledingstuk moet uit biologisch geproduceerde materialen bestaat. De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen vast in Europese regels. Aan de fabrieken worden eisen gesteld zoals het beperkt gebruik van schadelijke chemicaliën en het gebruik van waterzuiveringsinstallaties. Ook worden bepaalde rechten voor fabriekswerkers verzekerd.

Fairtrade
Fairtrade is het grootste erkende eerlijke handel keurmerk in de wereld. Voor de Fairtrade standaard gelden alle criteria voor elke stadium van de bevoorradingsketen. Alle onderaannemers van een Fairtrade gecertificeerd bedrijf moeten zich ook laten controleren door Fairtrade. Zo weet je zeker dat een kledingstuk met een Fairtrade logo op alle gebieden eerlijk is. Op gebied van milieu heeft Fairtrade het criterium dat de chemicaliën onder controle moeten en ze hebben een lijst met verboden materialen die een gezondheidsrisico vormen.

OEKO-TEX Standard 100
OEKO-TEX Standard 100 is een keurmerk voor textiel. OEKO-TEX Standard 100 staat op kleding, speelgoed van textiel en beddengoed dat is getest op stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, bijvoorbeeld door allergische reacties. OEKO-TEX stelt indirect eisen aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen, zoals zware metalen, schadelijke kleurstoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Naleving van de eisen wordt deels door de labs gedaan die aangesloten zijn bij OEKO-TEX en deels worden er bedrijfsaudits gedaan door onafhankelijke controleurs. Op het label staat welk instituut het product heeft getest voor toekenning van het keurmerk.

Let jij op keurmerken? En welke is voor jou het belangrijkste?
Veel liefs,
Ingrid
Reactie plaatsen
Reacties