De leukste duurzame mode blog van Nederland

In 5 stappen een duurzame garderobe

Gepubliceerd op 29 april 2022 om 09:35

Voor de aankoop van een nieuw kledingstuk heb ik steeds meer afwegingen. Waar is het van gemaakt? Hoelang heb ik hier plezier van? ga ik dit minimaal 30 x dragen? Hoe ziet het eruit na een paar keer wassen? Hebben hier kinderhandjes aan gewerkt?

Ik koop niet vaak nieuwe kleding. Shopping doe ik alleen tijdens een gezellig dagje uit, dan heb je er gelijk een mooie herinnering aan. Dit zijn mijn 5 gouden tips voor een duurzame garderobe, die door de jaren heb ontdekt.

duurzame kleding tips, in 5 stappen een duurzame garderobe, welke 5 stappen je moet nemen om je kledingkast duurzaam te maken. tweedehands, gooi niks weg. Koop goeie kleding, maak je eigen kleding. blog over duurzame kledingkast

Less is more

Cliché, maar waar: kleding vaker dragen is duurzaam. Mode als eendagsvlieg is geen goed idee, en kostbaar ook. Echt veel kleding heb ik niet, en schoenen gaan bij mij ook decennia lang mee. Natuurlijk hoeft het niet zo drastisch, maar van minder wordt niemand slechter, denk ik dan. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om er duurzaam én leuk uit te zien. 

In 5 stappen de perfecte duurzame kledingkast

1) Kijk wat je al hebt. Bekijk al je kledingstukken eens goed. Wanneer heb ik dit voor het laatst gedragen? Wanneer ga ik het weer dragen? Past het bij elkaar en past dit nog wel bij mij? Als je dit weet, voorkom je miskopen in de toekomst. misschien kom je zelfs iets tegen achter in je kast waarvan je niet meer wist dat je het had ;)

 

2) Tweedehands kleding. Dit is niet voor iedereen aantrekkelijk, of het net niet je maat of kleur, maar je kunt het gewoon wassen en soms heb je echt een pareltje van een vintage kledingstuk gevonden! Marktplaats en de app Vinted zijn goeie plekken om online gebruikte kleding te vinden.

 

3) Zoek duurzame kledingmerken. Toch liever nieuw kopen? Kijk dan bij welke duurzame kledingmerken je je goed voelt. Eerlijke, ecologische, biologische en diervriendelijke kleding vind je bijvoorbeeld op websites als Project Cece

 

4) Kleding ruilen. Zin in een gezellige avond? Organiseer een kleding ruilparty! Waar een ander op uitgekeken is, is voor jou misschien wel een gouden vondst.

 

5) Geef je kleding een nieuwe kans. Iets 'ouderwets' is misschien best wel weer in de mode. Een gat in je lievelingstrui? Met leuke naaitips is dit weer op te fleuren, en wist je dat je jouw kleding ook zelf (in de wasmachine) kunt kleuren? Een vlek of gat in je favoriete broek? Maakt er een korte broek van. Er is nog zoveel mogelijk, wie weet waar je allemaal op komt na een avondje met vriendinnen creatief bezig zijn. 

Heel duurzaam & heel goedkoop

Het is bijna té simpel: maar gooi niks weg & koop niets nieuws. Ruilen en (ver)maak je kleding. Kijk op rommelmarkten en in kringloopwinkels. De kleding is meestal al vaker gewassen, dus de nare stoffen (zoals chemische behandelstoffen) zijn er al ruimschoots uit gewassen. Bovendien zie je hoe het eruit ziet na een wasbeurt, een voordeel, want niet alle kleding blijft mooi na een rondje in de wasmachine ;)

Hoe duurzaam is jouwe kledingkast? Koop jij wel eens tweedehands kleding?

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.