De leukste duurzame mode blog van Nederland

Biologische, duurzame, ecologisch, fair en ethische kleding

Gepubliceerd op 6 mei 2022 om 11:01

Je wilt iets goed doen voor mens en milieu en je hebt gehoord van duurzame kleding, maar wat is het eigenlijk? Milieuvriendelijk, Eco, fairtrade, ethisch verantwoord of duurzaam, is het allemaal hetzelfde of zit er verschil in? En wat is het verschil?

Duurzaamheid is eigenlijk de basis verzamelnaam. De officiële definitie van duurzaamheid is: het streven naar het bereiken van een ecologisch evenwicht. Voor mode en kleding betekent dit dat de producten moeten worden geproduceerd zonder schade aan het milieu toe te brengen, en de sociale gevolgen. Duurzame mode is slow fashion. Je kleding kan duurzaam zijn op vele vlakken, van het verbouwen van de grondstoffen tot het in jouw kledingkast ligt.

Biologische, duurzame, ecologische, fair en ethische kleding. eco mode. natuurlijke kleding van New Angels Eco fashion. Duurzaam kleding blogje. blog over mode en duurzaamheid. De lange weg achter jouw kledingstuk.

De lange weg achter jouw kledingstuk

 • De ruwe grondstof (zoals katoen of vlas) groeit op het land waar het wordt gezaaid en geoogst,
 • De vezels worden gewassen en gekamd,
 • De gewassen vezels worden tot draden gesponnen,
 • De draden worden geweven of gebreid tot een lap stof,
 • De lappen stof worden op kleur geverfd,
 • De rollen stof worden vervoerd naar textiel groothandels,
 • Kledingontwerpers kopen de rollen stof en benodigde accessoires in,
 • De stoffen worden volgens patroon geknipt,
 • De kledingstukken worden in elkaar gezet door diverse naaimachines en naaisters,
 • De kleding wordt gestreken, gelabeld en verpakt,
 • De kledingstukken gaan vervolgens naar een distributiecentrum of direct naar de kleinere modemerken,
 • De kleding wordt naar de winkel gebracht,
 • Jij koopt de kleding online of in de winkel.

Is je kleding biologisch, ecologisch, ethisch & fair?

Biologisch is milieuvriendelijk en gifvrij. Belangrijke factoren zijn het gebruik van bestrijdingsmiddelen, pesticiden en chemicaliën. Er wordt ook rekening gehouden met diervriendelijkheid. Het gifvrij werken is beter voor de boeren maar ook voor jou, jij draagte het immers de hele dag op je huid.

Ecologisch is ook milieuvriendelijk. Door te recyclen slinkt de afvalberg, en bespaard het nieuwe grondstoffen. Denk aan het uit zee halen van oude visnetten waar weer nieuwe garen van wordt gemaakt (Econyl). Ecologisch betekend ook het niet verstoren van de natuur, en kijken naar het verbruik va de hoeveelheid water en energie.

Bij social en eerlijk (ethisch) kijkt men naar alles waar mensen bij betrokken zijn, is er bijvoorbeeld sprake van kinderarbeid? Hoeveel uur wordt er gewerkt? Onder welke omstandigheden? 

Bij economisch en fair wordt er gekeken of de mensen genoeg betaald krijgen naar de standaard van het land waar ze wonen. Krijgen ze een leefbaar loon? 

Welke kleding is milieuvriendelijk?

In een perfecte wereld zou elk kledingstuk natuurlijk moeten scoren op al deze punten. Maar ecologisch is niet per definitie ook biologisch is. Er zijn diverse keurmerken (zie hier een compleet overzicht van keurmerken voor duurzame kleding), zodoende hebben duurzame kledingstukken vaak twee of meer certificaten.

De bekendste keurmerken staan beschreven in mijn blog met de top 3 van kleding keurmerken.

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.