De leukste duurzame mode blog van Nederland

De beste wastips: duurzaam wassen doe je zo

Gepubliceerd op 26 augustus 2022 om 09:00

Wat moet je doen zodat je kleding langer mooi blijft, je wasmachine langer meegaat, je het milieu minder belast, je goedkoper uit bent en tóch een schone frisse was hebt? Maak je klaar voor de beste wastips ooit!!

Want als je duurzaam wilt gaan wassen lees je hier hoe je dat het beste kunt doen. En geloof me, iedereen wil dit weten! Wassen kan echt zoveel beter en goedkoper, lees de win-win-win methode in deze blog.

blog wastips. milieuvriendelijk wasmiddel test, duurzame wasmiddel. duurzame wasverzachter, milieuvriendelijk wasmiddel met geur, natuurlijk wassen. waspoeder of vloeibaar milieu. duurzame wasmachine, wasmiddel zonder microplastic. duurzame kleding blog w

De gouden wastips

 1. Was niet. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar het kan echt zo simepl zijn. De meeste kleding kan best meerdere keren gedragen worden. Pas als het echt vies is kun je het wassen.
 2. Was met een volle trommel, het is niet alleen zuiniger, je was wordt er ook schoner van.
 3. Was met het Eco programma, deze verbruikt minder water en stroom.
 4. Was niet heter dan nodig, meestal is 30 graden voldoende. Je kleding blijft mooier bij wassen op een lage temperatuur. Echter, voor het behoud van je wasmachine is het handig af en toe iets heter te wassen, bijvoorbeeld je beddengoed op 60 graden. Zo voorkom je stank in je wasmachine. Is het te laat en stinkt je wasmachine al? (en dus je schone was...) Dit komt door ‘vetluis’. Vetluizen zijn micro-organismen die groeien op restjes vuil en wasmiddel. Laat dan de wasmachine een keer draaien met oude handdoeken en keukendoekjes op de heetste stand, mét een halve fles schoonmaakazijn erbij. Giet dit direct  in de trommel, en draai desnoods een lege trommel als je geen oude (hand)doeken hebt, dit pakt de vetluis aan en verwijderd gelijk de kalkaanslag. 
 5. Gebruik niet teveel wasmiddel. Doseer goed. Zo voorkom je niet alleen vetluis, je was is ook sneller klaar. Met te veel wasmiddel blijft de wasmachine extra spoelen om alles eruit te krijgen. Zo kan je wasmachine opeens veel langer bezig zijn, wat extra water en stoom kost. Zo bespaar je ook wasmiddel. Gebruik biologisch en ecologisch wasmiddel.
 6. Gebruik geen wasverzachter, de meeste zijn niet milieuvriendelijk. Stoffen zoals bamboe en lyocell voelen van nature al zacht aan.
 7. Was tijdens daluren ('s nachts en in het weekend).
 8. Droog je was aan de lijn i.p.v. de droger, dat bespaart veel energie. Toch een keer de droger gebruiken? Centrifugeren de was dan goed, haal je het wasgoed zo droog mogelijk uit de wasmachine. 
 9. Sla het voorwasprogramma over. Dat is eigenlijk niet nodig. Je kunt bijvoorbeeld een vlekkenmiddel gebruiken om lastige vlekken voor te behandelen, of nog beter: doe je echt vieze wasgoed een paar uur of hele nacht in een emmetje inweek (koud water met een beetje wasmiddel) en gooi het daarna in de wasmachine. 
 10. Doe een handwasje als je weinig wasgoed hebt of kwetsbare kledingstukken. Inweken kost geen moeite, gewoon laten staan, de enzymen uit het wasmiddel doen het werk voor jou. Uitspoelen en ophangen. Easy peasy. 
 11. Zet de wasmachine helemaal uit, in plaats van hem op standby te laten staan. De lampjes verbruiken onnodig stroom: sluipverbruik.

Inweken voor een brandschone was

Als je echt vieze kleding hebt, met grasvlekken of wijnvlekken, of je hebt erg stinkende sportkleding (been there, done that) dan is het heel zinvol om dit in een voorweekje te zetten. Let wel op dat de kleuren bij elkaar kunnen. Vul een afwasbak of emmer met koud water en een beetje wasmiddel, doe je kleding hierin, goed onder water dompelen en laten inweken. Dit kan een paar uur zijn, maar ook een paar dagen, afhankelijk van de vlekken. Af en toe even 'doorroeren en kneden'. Daarna voorzichtig uitwringen en zonder te spoelen in de wasmachine doen en een wasbeurt laten draaien met de rest van je wasgoed. Je kleding wordt brandschoon op deze manier. Dit is werkelijk mijn beste wastip ooit! Zo simpel, makkelijk en goedkoop. 

De beste wastip ooit

Het is dus een absolute win win win als je duurzamer gaat wassen. Je bespaard niet alleen geld, het is ook beter voor het milieu, beter voor je wasmachine én kleding gaan langer mee.  Op de camping kreeg ik mijn was ook altijd heel schoon, zonder veel moeite en zelfs zonder wasmachine, dus dan moet dat thuis ook lukken ;) Doe jij wel eens een handwasjes?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.