De leukste duurzame mode blog van Nederland

De duurzame stof Tencel

Gepubliceerd op 7 oktober 2022 om 15:22

Misschien heb je ook wel een kledingstuk gemaakt van Tencel in je kledingkast hangen. Tencel wordt wel de meeste duurzame stof genoemd. Maar waarom is Tencel dan zo duurzaam, en is het ook wel een fijne stof om te dragen?

 

Kleding gemaakt van Tencel™ is heerlijk zachte en heeft een luxe uitstraling. Tencel stof is duurzaam, natuurlijk en geheel biologisch afbreekbaar. Waar het ook terecht komt, de natuur kan het zelf weer afbreken. Het is een sterke stof die lang fris blijft doordat bacteriën nauwelijks de kans krijgen zich in de stof te hechten. 

Blog tencel. tencel nadelen tencel kleding tencel ondergoed tencel matras tencel dekbed krimpt tencel tencel lyocell tencel stof zweten.  tencel lyocell lyocell clothing recycled tencel tencel sportswear tencel modal tencel bed tencel luxe lyocell review

Wat is Tencel voor stof?

Tencel stof is een 'natuurlijke kunstvezel'. Dit betekend dat de grondstof natuurlijk is, en het maken van de garen kunstmatig is. Oftewel half synthetisch. Half natuurlijk, half synthetisch. De grondstof van Tencel is houtpulp van eucalyptusbomen. Van deze pulp worden kuntmatig garen gesponnen. Het is best bijzonder dat je zo'n zachte stof kunt maken van hout. Tencel voelt namelijk opvallend zacht aan en ie erg aangenaam om te dragen.

 

Het grote voordeel van Tencel is dat er tijdens de productie wordt gewerkt met een gesloten systeem, hierdoor worden het gebruikte water en chemicaliën opgevangen en hergebruikt.

 

Tencel wordt gemaakt van eucalyptus hout dat uit speciaal beheerde, duurzame bossen (FSC keurmerk) wordt gehaald. Het gehele productieproces van Tencel/lyocell is milieuvriendelijker dan elke andere textielsoort. Een echte topper dus!

 

Wat is het verschil tussen Tencel en lyocell?

Tencel is de merknaam voor lyocell. Het is dezelfde stof, alleen is Tencel de geregistreerd merknaam van de fabrikant Lenzing. Alleen zij mogen de naam Tencel gebruiken, vandaar dat je vaak Tencel™ ziet staan. Het TM symbool achter de naam Tencel staat voor “trademark”. Dit symbool mag je ook weglaten, maar de firma Lenzing gebruikt het overigens zelf wel altijd. Het is een 100% natuurlijk en duurzaam materiaal met het Europese Ecolabel

Tencel wassen doe je zo

Je kunt Tencel heel makkelijk wassen, op dezelfde manier als katoen. Was het niet te warm (30-40 graden), dan krimpt het ook niet, en bij voorkeur in een wasnetje. Sommige Tencel varianten kunnen na het wassen een beetje stug aanvoelen, maar als je het laat drogen, wordt het vanzelf weer zacht. Stop het liever niet in de droger, maar laat het op een hanger of liggend drogen. Tencel is makkelijk te strijken.

De voordelen van Tencel kleding

Kleding van de stof Tencel is huidvriendelijk dankzij zijn natuurlijkheid. Het heeft een zeer goede vocht- en warmteregulatie, een mooie zijdeachtige glans en valt soepel. Tencel is volledig biologisch afbreekbaar. Daarnaast is het eenvoudig te wassen en krimpt en kreukt het nauwelijks. Tencel is een soepele, comfortabele en sterke stof welke perfect is voor de zomer. Heb jij al Tencel kledingstukken in je kast hangen?

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.