Linnen is linnen, zou je denken. En biologisch linnen klinkt als muziek in de oren van de duurzaamheids fans. Maar is het ook echt beter? Ik zocht het voor je uit.

Oerhollands linnen
In Nederland gebruiken we al eeuwen linnen, het was de meest gebruikte textielsoort totdat katoen in opmars kwam. Linnen (vlas) werd veel in Nederland verbouwd, en we maakten er van alles van: kleding, beddengoed, tafelkleden en gordijnen. We noemden er zelfs onze kast naar: de linnenkast! Vol met heerlijk Hollandsch linnen. Een natuurlijke en lokale stof met een rijke geschiedenis.
Heel natuurlijk linnen
Linnen wordt gemaakt van de vlas plant. Deze groeit in Europa, nu nog vooral nog in Noord Frankrijk en België. Na de bloei worden de stengels er met wortel en al eruit getrokken. De vlasplanten blijven verspreid op het veld liggen om ze gedurende enkele weken bloot te stellen aan dauw en regen, dit noem je 'roten'. Tijdens het roten weken de vezels los van de houtachtige kern binnenin de stengels. Tijdens het dauwroten worden de vlasstengels regelmatig gekeerd om te zorgen voor een egale roting in de zon. Daarna worden de vezels gescheiden van het stro voor verdere verwerking tot garen. In linnen stoffen zitten altijd verdikkingen, een soort bobbeltjes en oneffenheden in de garen, dit is de natuurlijkheid ervan. Het is zacht, maar tegelijk ook sterk en duurzaam. Hoe vaker je het gebruikt, hoe zachter en sterker het wordt.
Heel logisch, ook linnen kan biologisch
Linnen is een duurzame stof en zo'n 30% duurzamer dan katoen. Linnen is op zichzelf al een hele duurzame plant. Het gewas heeft bijna geen pesticiden nodig, aangezien ze minder last heeft van insecten. Het grootste verschil tussen reguliere linnen en biologische linnen is dat er bij de productie van biologisch linnen helemaal geen chemische bestrijdingsmiddelen, meststoffen of genetisch gemodificeerde zaden worden gebruikt. Vlas wordt meestal verbouwd in West-Europa, zoals Frankrijk, België en Nederland. In Europa is goed toezicht op de naleving van milieu- en sociale richtlijnen. Alhoewel je met elke linnensoort al goed zit qua duurzaamheid, is biologisch linnen net even iets beter dan gewoon linnen.
Veel liefs,
Ingrid
Reactie plaatsen
Reacties