De leukste duurzame mode blog van Nederland

Waar is de stof modal van gemaakt?

Gepubliceerd op 5 augustus 2022 om 09:54

Modal is een prachtige zachte stof en modal kleding valt soepel om je heen. Maar waar is deze natuurlijke stof eigenlijk van gemaakt, en waarom is het zo'n fijne duurzame stof? Eigenlijk zou iedereen een kledingstuk van modal willen hebben ;)

 nadelen modal modal stof milieu is modal warm is modal zweterig 100 modal modal polyester stof modal katoen modal stof .nadelen modal modal programming modal window modal wassen is modal warm modal ademend modal stof modal kleding.  modal electronics nad

Wat is modal?

Modal is een stof die gemaakt is van bomen. Modal is de verbeterde variant van viscose: een kunstmatige vezel uit natuurlijke grondstoffen. Half synthetisch dus. De grondstof voor modal is de cellulose (= celwand van planten) uit beukenhout. Van deze natuurlijke basis (hout) wordt kunstmatig garen gesponnen. Het grote voordeel van cellulose is dat het zo zacht aanvoelt. Je voelt duidelijk verschil met bijvoorbeeld katoen. Het doel was ook om met deze nieuwe vezel de eigenschappen van katoen zo veel mogelijk te benaderen, maar dan vele malen duurzamer.

Wat is het verschil tussen modal en katoen?

De gladde en zachte stof voelt erg comfortabel aan. Modal een ademende stof die 50% meer vocht opneemt dan katoen. Modal stof voelt niet zweterig of plakkerig aan, wat ideaal is voor de zomer of voor sportkleding. Bovendien is modal makkelijker te verven omdat er minder energie en chemicaliën nodig zijn dan bijvoorbeeld bij katoen. Qua duurzaamheid heeft de productie van modal 10-20 keer minder water nodig dan katoen. 

Waar komt modal vandaan?

De semi synthetisch textielsoort modal wordt kunstmatig gemaakt, net als viscose. Het spinproces waarbij de cellulose uit het hout wordt gehaald is aangepast, wat resulteert in langere en sterkere vezels. Deze lange vezels noem je 'filamenten'. Omdat filamenten kunstmatig worden gemaakt zijn ze  eindeloos lang. Vezels zijn korter (zoals wol of katoen) en moeten eerst in elkaar gedraaid worden om alle vezels stukjes met elkaar te kunnen verbinden tot een draad. Op de kunstmatige manier worden gelijk lange draden gemaakt. De voorloper met de ontwikkeling en productie van innovatieve duurzame stoffen is het Europese bedrijf Lenzing AG. Zij maken ook de stof Tencel, die vergelijkbaar is met modal. Tegenwoordig wordt modal over de hele wereld geproduceerd.

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.