De leukste duurzame mode blog van Nederland

Waarom is lyocell de meest duurzame stof?

Gepubliceerd op 15 juli 2022 om 16:10

Lyocell is natuurlijk, hypoallergeen, ademt goed (beter dan katoen) en is biologisch afbreekbaar. Het is ook ideaal voor wie een gevoelige huid heeft. Het voelt ontzettend zacht aan, bijna als zijde, wat te danken is aan de gladde vezel waar het van is gemaakt. 

Lyocell is het bewijs dat de technologie steeds meer mogelijk maakt in het verduurzamen van de mode industrie. Het is in het belang van de industrie om met nieuwe ontwikkelingen te komen en de impact op de natuur te verkleinen. Wij als consument stimuleren dat door onze aankopen.

Duurzaam kleding blogje, tencel kleding, lyocell kledig,  tencel kleding dames tencel nadelen tencel stof zweten tencel wassen tencel kreuk tencel kleding heren tencel stof tencel t-shirt

Tencel of Lyocell?

 Tencel™ en lyocell zijn dezelfde stof, alleen is Tencel™ de merknaam van de lyocell stof die gemaakt wordt door de firma Lenzing. Alleen Lenzing kan de naam Tencel™ gebruiken. 

Van eucalyptusboom tot kleding

Tencel™ is een zijdeachtige stof die zacht en licht aanvoelt. De basis hiervoor is cellulose. Cellulose zit in bomen en planten en is een bestanddeel die de basis vormt voor stoffen als viscose (rayon), modal en lyocell (Tencel). De cellulose voor lyocell komt voornamelijk van de eucalyptusboom. Deze bomen groeien in duurzaam aangelegde en beheerde bossen.

 

Kleding gemaakt van Tencel™/lyocell  is biologisch afbreekbaar. Waar het ook terecht komt, de natuur kan het zelf weer afbreken. Het is een sterke stof die lang fris blijft doordat bacteriën nauwelijks de kans krijgen zich in de stof te hechten.

Gesloten kringloop

Houtpulp van de eucalyptusboom is een 100% natuurlijke grondstof. Om er garen en lappen stof van te kunnen maken wordt het hout gekookt tot pulp, waarna de pulp tot garen wordt geperst. Dit koken en persen gebeurt in een bad van chemicaliën. Deze chemicaliën worden weer opgevangen na gebruik, zodat het kan worden hergebruikt en er geen schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. De productie verloopt zodoende in een gesloten kringloop en is bijzonder milieuvriendelijk. Juist dit opvangen en hergebruiken maakt de stof zo bijzonder duurzaam. Dit gebeurt namelijk alleen bij lyocell, wat deze stof met recht de stof van de toekomst maakt!

Heb jij al kleding gemaakt van lyocell?

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.