Weinig mensen hebben een idee waar hun kleding precies van gemaakt is, hoe het gemaakt wordt en door wie het wordt gemaakt. Ik zocht het voor je uit en heb er een zo beknopt mogelijke blog over geschreven.
Hoewel er veel geld gemoeid gaat met de productie en verkoop van kleding, merkt niet iedereen hier wat van. Waar de man achter Zara, Amancio Ortega, momenteel de op-één-na-rijkste man ter wereld is, komen uit zijn productieketens nog regelmatig misstanden over uitbuiting naar buiten.

Natuurlijk kleding en (half) synthetische kleding
De veelgebruikte stoffen in de kledingindustrie worden gemaakt van grondstoffen, ook wel vezels genoemd. Je hebt natuurlijke vezels en synthetische vezels. Natuurlijke vezels worden gewonnen uit natuurlijke bestanddelen, denk aan planten zoals vlas voor linnen en de katoenplant, of de wol van een schaap. Synthetische vezels zijn “gemaakte” vezels. Deze vezels worden kunstmatig samengesteld in een laboratorium uit fossiele stoffen (aardolie), dit is bijvoorbeeld polyester en nylon. Dan heb je ook nog half synthetische stoffen. De basis hiervoor is 100% plantaardig, maar om het kunnen verwerken tot garen zijn er hulpmiddelen nodig, waardoor het 'half' kunstmatig is. Denk hierbij aan viscose, bamboe en lyocell. Zonder hulp kun je immers geen garen spinnen van hout.
Productie en een leefbaar loon
In de textielfabrieken worden grondstoffen verwerkt tot lappen stof, die weer verwerkt worden tot kleding. Er zijn kleine naaiateliers met slechts 5 werknemers, en grote fabrieken met duizenden werknemers en mensen die vanuit huis werken en per stuk betaald krijgen. Bijna alle modehuizen laten hun kleding maken in lagelonenlanden. Door lage productiekosten, kunnen ze het product goedkoper verkopen en bij een lage prijs zijn er meer mensen die het product kopen. Door de vele collecties die per jaar uitkomen, komt er een enorme druk op de modeindustrie. Door mensen te laten overwerken, of het werk uit te besteden aan kleinere naaiateliers, is de controle op eerlijke productie lastig. Een leefbaar loon is zeker niet vanzelfsprekend. Duurzame kledingmerken letten daarom extra op eerlijke en ethische productie.
Van katoenplant tot jouw lievelingssweater
Er zit een heel verhaal achter jouw lievelingssweater. Katoen wordt meestal geoogst met machines. Waar een katoenplukker tot 40 kg per dag plukt, oogst een machine dat in 5 minuten. Het katoen wordt daarna gesorteerd, in balen geperst en tot garen gesponnen. De katoengaren krijgen vervolgens een verfbad waarna het weefproces begint en de lappen stof ontstaan.
Nadat er een patroon is gemaakt van hoe de sweater er uit moet zien, worden de stoffen geknipt. De losse onderdelen worden aan elkaar genaaid, vaak door meerdere personen en meerdere (verschillende) naaimachines. Zodra de labels erin zitten, wordt het merkkaartje erin gehangen, de sweater wordt gestreken en verpakt.
Zo gaan ze naar de winkels waarna ze uiteindelijk in jouw kledingkast terecht komen. Best leuk om te weten waar je kleding vandaan komt, nietwaar?
Veel liefs,
Ingrid
Reactie plaatsen
Reacties