De leukste duurzame mode blog van Nederland

Zo creëer je een betaalbare duurzame garderobe

Gepubliceerd op 8 juli 2022 om 11:00

Als ik het met vriendinnen heb over hoe belangrijk het is om eerlijk en duurzaam te winkelen krijg ik vaak te horen: "Maar eerlijke en duurzame kleding is zo duur!". Dit klopt niet helemaal, want afscheid nemen van fastfashion kan je zelfs geld besparen.

Natuurlijk is een shirt dat eerlijk is gemaakt duurder dan een shirt waar mogelijk kinderhandjes aan hebben gewerkt (en vergis je niet, uitbuiting van naaisters vind ook vandaag de dag nog plaats). Duurzaam en ethisch gaan nu eenmaal niet samen met bodemprijzen. Het betekent echter niet dat je per se duurder uit hoeft te zijn. Daarom deze week tips over duurzaam shoppen met een klein budget.

Een betaalbare duurzame garderobe. Duurzame kledingkast. Betaalbare mode. goekope kleding. goedkope duurzame kleding voor dames. duurzaam kleding blogje. blog voor een duurzame en betaalbare kleding garderobe. Zoek je kleding uit,. kleding huren. kleding

Koop minder kleding

Het is eigenlijk heel eenvoudig: de makkelijkste manier om goedkoop duurzaam bezig te zijn is door simpelweg minder te kopen. Slow fashion richt zich daarom ook op het vaker dragen van je kleding. Koop niets nieuws als je bij de aankoop al weet dat je het maar een paar keer gaat dragen. Weet je zeker dat je het minstens 30x gaat dragen? Dan mag het mee naar huis. En kijk eens in je kast, misschien ligt er achterin nog een shirtje wat je vergeten was, of is die oude spijkerbroek opeens best wel weer hip. Je kunt versteld staan van de gouden vondsten in je eigen kledingkast ;) 

Ruilen, huren & vintage

Ruilen en huren, maar ook tweedehands kleding is tegenwoordig hot. Vintage klinkt ook best luxe en exclusief, unieke items 'one of a kind'. Er zijn diverse markten en beurzen om af te struinen, maar ook online vind je veel tweedehands, zoals op Vinted. Ruilen kun je doen met vriendinnen op een kledingruil avondje. De termen 'en 'swapping' worden vaak door elkaar gebruikt en verwijzen allebei naar het 'ruilen' van kleding. Of heb je al eens gedacht aan kleding huren in plaats van kopen? Dat is niet alleen goedkoper, het is ook nog eens een stuk duurzamer én je stimuleert er je eigen creativiteit mee door de verrassende combinaties die je kunt maken. Tegenwoordig zijn er prachtige kledingbibliotheken in Nederland te vinden, zoals Palanta of LENA.

Investeer in kwaliteit en behandel je kleding met respect

'Duur' zit al in het woorden 'duurzaam', het is logisch dat het duurder is, er is immers niemand onderbetaald in het gehele proces om jouw shirtje te maken. Natuurlijk kunnen eerlijke en milieuvriendelijk kleding nooit opboksen tegen de prijzen van ketens zoals Primark en H&M. Maar dan spaar je toch voor één of een paar duurzame items? Koop iets wat je écht graag wilt hebben. Kleding die ietsje duurder is behandel je vaak ook beter. Zo ben je voorzichtig dat je er geen vlekken op krijgt en lees je het waslabel goed voordat je het wast. En vind je toch allemaal een beetje duur?  Let dan op de sale, want ook duurzame kledingmerken doen vaak de laatste artikelen in de aanbieding.

 

Kijk waar jouw favoriete merk op markten en beurzen staat, want daar hebben ze vaak mooie aanbiedingen die je niet in de winkel of online krijgt. En schrijf je in voor de nieuwsbrieven, daar komen vaak de exclusieve deals voorbij, speciaal voor de 'inner circel'. Volg je favoriete duurzame kledingmerken op social media om ook daar de buitenkansjes niet te missen. 

Heb jij al een (deels) duurzame garderobe?

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.