De leukste duurzame mode blog van Nederland

De voordelen van biologisch katoen

Gepubliceerd op 23 september 2022 om 09:13

Dat biologisch katoen beter is dan het 'gewone' katoen zal je waarschijnlijk niets verbazen. Maar er zijn meer voordelen, waardoor je voortaan liever een biologisch katoenen jurkje draagt. Waar kun je op letten als je biologisch katoenen kleding gaat kopen?

 biologisch katoen kleding biologisch katoen kleding dames biologisch katoen hema biologisch katoen per meter biologisch katoen flanel stof waarom is biologisch katoen duurzamer dan gewoon katoen gots katoen biologische stoffen groothandel.  bio katoen kl

Wat is het verschil tussen katoen en biologisch katoen?

Katoen beslaat ca. 2,5 % van de beschikbare landbouwgrond, maar is door de vele plagen en ziektes goed voor 16 % van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, meer dan ieder ander landbouwgewas. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen veroorzaken uitputting van de bodem, erosie, lucht- en oppervlaktewaterverontreiniging, huidziektes en allergieën. Niet goed voor het katoengewas, het milieu, de katoenboeren en de lokale bevolking. De chemicaliën putten de bodem steeds meer uit en vervuilen het grondwater en de lucht. Het plukken van de regulier katoen gebeurt machinaal. Hiervoor is het nodig dat de plant eerst met een ontbladeringsmiddel wordt bewerkt om het plukken te vergemakkelijken. Bij de teelt van biologisch katoen is het gebruik van chemicaliën niet toegestaan, en wordt er handmatig geplukt. In de tropen groeit de katoenplant zelfs het hele jaar door, wanneer hij niet wordt ontbladerd. In de conventionele katoenproductie is bovendien vaak sprake van gedwongen arbeid of kinderarbeid, dat heb je niet met biologisch katoen vanwege de vele controles en strenge eisen die kerumerken stellen. 

Waarom biologisch katoen?

Biologisch katoen biedt een milieuvriendelijker en ethisch verantwoord alternatief voor katoen. Het is hetzelfde soort katoen, alleen de verwerking ervan gebeurt op een milieuvriendelijkere wijze en onder goede arbeidsomstandigheden. Je begrijpt dat het regulier katoen met al z’n chemische middelen uiteindelijk ook niet goed is voor jou. Je draagt dit immer direct op je huid, en met het vergiftigen van de grond en de natuur zijn wij mensen uiteindelijk ook niet beter af. Gelukkig bevat organisch katoen geen resten van chemische producten, die mogelijk allergieën uitlokken, giftig of zelfs kankerverwekkend zijn. Met bio katoen verklein je bovendien de kans op huidirritatie. Het voelt fijner en opvallend zachter aan, en het ademt beter. Er zijn geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig, er is geen uitputting van de bodem en eer zijn betere lonen en werkomstandigheden voor de boeren en arbeiders. Kleding gemaakt van organic cotton is simpelweg veel beter. Beter voor mens, dier en de natuur.

Kleding gemaakt van biologisch katoen. het modemerk New Angels maakt duurzame kleding voor dames. betaalbaar en gemaakt van de meest luxe stoffen zoals biologisch katoen, hennep, bamboe en linnen. Lees de blog op duurzame kleding blog, geschreven door Ing

Kleding van biologisch katoen kopen

Als je kleding gaat kopen van katoen, dan doe je er goed aan om te kijken of het biologisch katoen is, voorzien van een keurmerk. Het textiel keurmerk verzekerd je ervan dat het daadwerkelijk biologisch katoen is. Er zijn meerdere keurmerken voor kleding van katoen, zoals OEKO-TEX Standard 100, OEKO-TEX Made in Green, Fair Wear Foundation, Fairtrade (of Fairtrade Cotton), Better Cotton Initiative, Organic 100 Content Standard, Cotton Made in Africa en Bluesign. Ieder keurmerk bekijkt één of meereder aspecten rond het katoen, van het verbouwen van de katoenplant, de verwerking van het katoen tot productie van de katoenen kleding. Het keurmerk dat alles bekijkt rondom 'biologisch katoen' is het GOTS keurmerk. 

Het biokatoen keurmerk: Global Organic Textile Standard (GOTS)

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk dat eisen stelt aan zowel de productie van de biologische vezels als de verdere verwerking ervan. GOTS heeft milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kledingstuk, eisen voor arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon in de productiefase. Hier vind dan ook geen kinderarbeid plaats. Het is raadzaam hier op te letten, want jouw aankoop maakt echt een impact op de mode industrie. Komt er meer vraag naar, dan wordt er meer van geproduceerd. Zo simpel is dat ;) En je wordt beloond met een opvallend zachter en 'onbespoten' kledingstuk.

Global Organic Textile Standard (GOTS) is een internationaal keurmerk dat eisen stelt aan zowel de productie van de biologische vezels als de verdere verwerking ervan. GOTS heeft milieueisen voor de verwerking van de vezel tot kledingstuk, eisen voor arbe

Katoen is populair omdat het heel comfortabel en zacht is en het veel stretch heeft. Ook neemt het vocht, zoals zweet, snel op en droogt het ook vlot. Katoen is een plantaardig textiel, gemaakt van de katoenplant. En juist daar begint de verandering van katoen naar biologisch katoen. Door de plant vrij te houden van giftige stoffen, en gaandeweg tijdens de verwerking van het katoen ook geen nare en schadelijke stoffen te gebruiken, dan ontstaat er biologisch en ecologisch katoen. Dit soort katoen is zoveel fijner! Het voelt bijzonder zacht en goed, en je help de katoenboeren aan een betere (gif vrije) werkplek. Ik let nu altijd op de labels in kleding: waar is het kledingstuk van gemaakt? Lees jij ook het label voor je een kledingstuk koopt?

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.