De leukste duurzame mode blog van Nederland

Wat is duurzame kleding?

Duurzame kleding is de afgelopen jaren enorm in opkomst. Ieder modemerk en atelier wil eraan meedoen en biedt een duurzame of 'groene' collectie aan en wil bijdragen aan een meer duurzame mode industrie. Goed voor de planeet én beter voor jou. Maar wat is 'duurzaamheid' dan? Volgens de Dikke Van Dale is duurzaam 'lang durend'. Simpel gezegd kun je dus stellen dat iets houdbaar moet zijn op de lange termijn. Als iets niet houdbaar is, is het niet duurzaam.

blog wat is duurzame kleding? Duurzame kleding is ecologisch en milieuvriendelijke mode. Biologisch en eerlijk gemaakt. Duurzaam modemerk New Angels maakt betaalbare kleding voor dames.  duurzame kleding online duurzame kleding winkels duurzame kleding da

'Duurzaam' verkoopt

Er zijn meerdere onderzoeken gedaan naar de impact van de mode industrie op ons milieu, daar komt uit dat verduurzamen echt nodig is. Snel wisselende must-haves, lage kwaliteit, overschot en verspilling zijn niet meer van deze tijd. Daarom kiezen we steeds vaker voor eerlijk geproduceerde kleding, biologische en milieuvriendelijke stoffen, of juist voor hergebruik zoals tweedehands kleding. Slogans als 'duurzaam', 'groen' en 'There is no planet B' doen het goed, want we willen allemaal bijdragen aan een betere wereld. We willen ook best iets meer betalen voor deze 'feel good' duurzame producten.. 

Greenwashing

Het klinkt mooi in theorie, maar wat is duurzame mode in de praktijk? Modemerken draaien de PR-machine op volle toeren, want zorg voor een 'goed' duurzaamheidsbeleid (mooie termen op papier), sluit je aan bij verschillende duurzame keurmerken, en heb vooral de doelstellingen om je CO2-uitstoot (die onmeetbaar is) te verlagen. Sommige mode merken scoren goed op duurzaamheidslijstjes, maar zijn niet transparant over wat er achter de schermen gebeurt. Op papier lijkt het allemaal zo mooi, maar de werkelijkheid is anders. Zo is 'greenwashing' een serieus probleem in modeland. Hierbij wordt kleding die niet zo duurzaam is, wel zo voorgespiegeld. Pure marketing dus, een verkooptruc. Soms komt het in het nieuws als ze door de mand vallen, vooral de goedkopere merken, waarvan ik de naam niet zal noemen, maar je kent ze waarschijnlijk wel ;) 

Hoe weet ik of een kledingmerk duurzaam is?

De echt duurzame kledingmerken zijn trots op wat ze doen en laten dit ook graag zien. Ze zijn transparant en nemen je mee met een kijkje achter de schermen. Mijn belangrijkste uitgangspunt om een modemerk te beoordelen is altijd: delen we dezelfde waarden? Vinden ze mensen en milieu allebei belangrijk? Maakt het merk gebruik van duurzame materialen? Dit kun je gemakkelijk checken. Bekijk het label aan de binnenkant van een kledingstuk of kijk online op de website van het modemerk. 

 

Je merkt snel genoeg of een bedrijf een fast fashion focus heeft of dat er juist ruimte is voor vakkennis en het maken van een goed product. Een duurzaam product wat ik zou willen kopen is dat je weet wie de kleding heeft gemaakt en welke duurzame stoffen er zijn gebruikt. En (de belangrijkste) het is niet extreem goedkoop. Want 'goed' en 'goedkoop' gaan helaas niet samen, Een t-shirt van € 5,- kan geen duurzame kwaliteitsstof zijn en de naaister is waarschijnlijk onderbetaald.

Duurzame kleding blog van Ingrid de Haan, Eerlijke kleding, wat is eerlijke kleding? tweedehands kleding, Biologische kleding. Milieuvriendelijke mode en ecologische kleding.  duurzame scandinavische kleding goedkope duurzame merken eerlijke kleding wijze

Welke kleding is eerlijk?

Eerlijke kleding is kleding die wordt geproduceerd met respect voor mens en milieu. Dit betekent: goede arbeidsomstandigheden, een redelijke vergoeding voor de arbeid, geen kinderarbeid, en gebruik van producten die het milieu zo min mogelijk schaden. Je kunt dit kijken of het merk of kledingstuk is voorzien van een keurmerk. Alle keurmerken voor duurzame kleding hebben strenge eisen en controles. Net zoals voor voeding zijn er ook kleding keurmerken. Een organisatie die dit keurmerk beheert stelt bepaalde eisen op. Denk bijvoorbeeld aan het niet gebruiken van bepaalde chemicalien in de stof. Zodra een kledingmerk aan deze eisen voldoet kunnen zij het keurmerk aanvragen. In deze blog vind je een compleet overzicht van alle keurmerken voor kleding en textiel.

 

Ook tweedehands kleding valt onder eerlijke kleding. Als bestaande kleding langer gebruikt wordt, hoeft er minder nieuwe kleding geproduceerd te worden. En dat is weer beter voor het milieu. 

Tweedehands kleding

Niet nieuwe maar al gebruikte kleding noem je tweedehands kleding. Het is al gedragen en gewassen, alhoewel sommige kleding in tweedehands kledingwinkels nog een kaartje hebben omdat het nooit is gedragen door de eerste eigenaar. Een miskoop waarschijnlijk ;) Tweedehands kleding is niet alleen beter voor het milieu, het is ook beter voor je portemonnee. Koop je iets tweedehands, dan verleng je de levensduur van een kledingstuk. Door kleding niet weg te gooien, maar tweedehands (of inmiddels derdehands) aan te bieden, draag je niet bij aan de grote hoeveelheden afval die belastend zijn voor het milieu. Het kledingstuk krijgt een tweede leven. Voor alles wat je tweedehands koopt of verkoopt, hoeft er niet iets nieuws te worden gemaakt.

 

Lees meer over duurzame mode in de blog van Ingrid de haan: Duurzame kleding blog. Vintage jurken en betaalbare mode tips. Betaalbare dameskleding  en de beste modetips. Lees waarom duurzame kleding beter is.  duurzame scandinavische kleding goedkope duur

Vintage jurken

Duurzame stoffen voor kleding

Wil je toch liever iets nieuws kopen, omdat je tussen de tweedehands kleding niet jouw maat of gewenste kleur kunt vinden, dan kun je kijken waar jouw nieuwe kledingstuk van gemaakt is. Synthetische stoffen kun je beter vermijden, deze vervuilen enorm (polyester is gemaakt van aardolie) en het draagcomfort is ook niet optimaal. Het kan statisch en plakkerig aanvoelen, en het kan huidirritatie geven. Het is beter om voor natuurlijke (plantaardige) grondstoffen te kiezen, zoals biologisch katoen, hennep, wol, bamboe, vlas (linnen) of hout. Inderdaad: hout. Van bomen kun je zelfs de meest duurzame stof maken die er op dit moment bestaat, namelijk lyocell (Tencel) en EcoVero. Het hout komt uit duurzame bossen en het gebruikte water en chemicaliën worden opgevangen en hergebruikt. Zeer milieuvriendelijk dus, en het voelt ook nog eens zijdezacht aan. Biologisch katoen maar ook veel hennep en linnen wordt biologisch gekweekt en verwerkt. En de hennep plant en bamboeplant groeien sowieso heel ecologisch, het groeit overal dus de verbouwing van voedsel lijdt er niet onder (daar heb je wel goeie grond voor nodig), er is geen irrigatie nodig, geen mest en pesticiden. Heel natuurlijk dus. Hennep voelt comfortabel aan en is erg sterk. En bamboe voelt aangenaam en opvallend zacht aan. Allemaal goede keuzes voor duurzame kleding van te maken. 

Goedkope duurzame kleding

De meest duurzame en goedkoopste kleding vind je... in je iegen kledingkast. Want laten we eerlijk wezen, de kleding die je al hebt is het meest duurzaam om te dragen, je hebt het immers al dus je hoeft niets meer te kopen. En goedkoop is het ook, het kost je niets, alleen waarschijnlijk de tijd die je nodig hebt om je kledingkast eens goed te bekijken en op te ruimen. Heb je nog kleding achterin liggen waarvan je vergeten was dat je het had? Kun je nieuwe combinaties maken? Kun je een kledingstuk pimpen of verven zodat het weer als nieuw is? Als je handig bent met de naaimachine kun je ook zelf iets (ver)maken. Lenen of huren is ook nog een mogelijkheid die steeds populairder wordt.

Wat is een duurzaam merk?

Duurzame kleding is kleding die wordt gemaakt met behoud en aandacht voor de planeet, dier en mens. Diervriendelijkheid, eerlijke mensenrechten, het gebruik van materialen die minder impact hebben op het milieu en goede werkomstandigheden zijn daarbij belangrijk. 

 

Gelukkig zijn er genoeg kledingmerken die betaalbare duurzame kleding aanbieden waarvan je weet dat het wel allemaal klopt. Dat draag een stuk prettiger. Volg je favoriete duurzame kleding merk en hou de aanbiedingen in de gaten, het hoeft echt niet altijd duur te zijn. Mooie Nederlandse duurzame kledingmerken zijn bijvoorbeeld Common and Sense en New Angels.

Wat is jouw favoriete kledingmerk?

 

Veel liefs,

Ingrid


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.